donderdag 6 mei 2010

Koe in Paniek


Nu even ter zake.

Mijn goede vriend Mattias Ylstra vertelde me zojuist dat Nederlandse koeien last hebben van hoogtevrees, zo blijkt uit wetenschappelijke proeven. Dit is geen probleem zolang men een koe niet naar de bovenste verdieping van een flatgebouw meeneemt. Evolutionair heeft dat beest zich zo ontwikkeld dat het niet tegen hoogte kan. Bon.

Volgende punt: de man die werd gearresteerd vanwege het incident op de Dam tijdens de Dodenherdenking is geen orthodoxe jood! Hij is in werkelijkheid een geesteszieke zwerver die in het kader van de grootscheepse bezuinigingen op de psychiatrische opvang wegbezuinigd is en nu zijn leven op straat doorbrengt. Hij is een bekende figuur in de binnenstad en heeft als bijnaam: de rabbi. Dankzij de ingrijpende bezuinigingen op van alles en nog wat, behalve dan op bankiers, die krijgen juist geld toe, leeft op dit moment een aanzienlijke groep geestelijk gestoorden in de publieke ruimte waar ze een last vormen voor de rest van de samenleving, met als gevolg dat we steeds meer politie nodig hebben om deze overlast binnen de perken te houden. Aldus gaat het geld dat vroeger naar de psychiatrische hulpverlening ging nu naar politie, justitie, rechterlijke macht en het gevangeniswezen. Vroeger liepen de mensen die kierewiet waren onder begeleiding vrij rond in de bossen en nu zitten ze in de bak, ook onder begeleiding. Dat is een mooi voorbeeld van het vernuft van bezuinigingen.

Punt 3. De koe en de massa. Massa en macht van Elias Canetti is een boek dat u absoluut moet lezen, want pas dan begrijpt u precies wat er gebeurde nadat de rabbi op 4 mei begon te schreeuwen. Een paar keer in mijn leven bevond ik mij in een groep mensen die beschoten werd. Een van die keren was op de Westbank, Israelische militairen begonnen op Palestijnse jongeren te schieten. Wat mij opviel was dat zij collectief dezelfde beweging maakten, zoals een school vissen die allen in 1 vloeiende beweging van richting veranderen. De Palestijnse kinderen doken in elkaar, zonder dat er paniek uitbrak. Ze hadden zich als het ware evolutionair aangepast aan de nieuwe situatie, de terreur van Israel.

Maar nu de Dam, een gestoorde man schreeuwt, de massa schrikt, 1 in de massa roept uit een reflex: 'bom.' Grootscheepse paniek, men stuift uiteen, rent over kinderen, bejaarden, vrouwen, de massa vernietigt alles dat in haar weg staat. Met andere woorden: de Palestijnen hebben hun angst onder controle, de Nederlanders (nog) niet. Wat nu te doen? Welnu, of men ziet de eigen angst onder ogen en probeert die op deze manier te beheersen, of men flipt collectief.

Mijn voorstel is dan ook deze:
1. op televisie wordt een cursus gegeven hoe niet in paniek te raken.
2. massamanifestaties worden tot een minimum beperkt.
3. de televisie interviewt geen politici meer, en zeker niet idioten als Wilders.
4. mijn vriend Mattias krijgt een forse subsidie om onderzoek te doen naar evolutionair gedrag.
5. hij geeft mij een deel van het geld om op vakantie te gaan.


6 opmerkingen:

Sonja zei

De geruchtenmachine is op gang, maar de politie heeft nog niets bekend gemaakt omtrent de identiteit van de man. Het zou om een zwerver gaan. Het is een Fries. Hij heet Adam. Nee, hij heet Boris van der Ham twittert: "omschrijving 4-mei ophefmaker/zwerver doet kwartje vallen. Ortho-joods uitziend, actief rond Spui. Heb die man daar idd vorige week gezien.." Zijn pijpenkrullen zouden zniet echt zijn. Telegraaf: "De joods uitziende kleren zou de geboren Fries altijd dragen, om er maar niet meer modieus bij te hoeven lopen."

Een 'geboren Fries', gelukkig maar. Geen modepopje. Mijn grootmoeder was overigens een Kelt. Ook geen modepopje overigens. Haar haar was wel echt. Ben benieuwd hoeveel minderhedenetiketten de man nog krijgt opgeplakt, m.u.v. van de joodse natuurlijk. En wanneer hij toch een jood blijkt te zijn, zul je wel zijn persoonlijk drama op je ontbijtbord uitgesmeerd krijgen.

stan zei

allemaal waar sonja, maar feit is dat mattias de man kent. het is een gek, die net zo joods is als de paus.

stan zei

sonja, en mattias woont tegenover het paleis op de dam en heeft dagelijks te maken met luitjes als de rabbi.

Anoniem zei

@Borisham Kennelijk betaat er voor #ultra-orthodoxe Joden een imagoprobleem, als men niet eens het verschil met een verslaafde #zwerver ziet

anzi

Sonja zei

Het ging mij meer om de berichtgeving in de media. Het maakt mij niet uit wat voor geloof iemand heeft, of waar die geboren zou zijn, of wat voor kleren die draagt. Het motief? Het lijkt mij dat je wel mag concluderen dat er nog nooit zoveel mensen aandacht hebben besteed aan een dakloze verslaafde.

Sonja zei

Behalve die ene keer toen ze een weerloze junk hebben doodgeschopt, omdat ze een blikje bier gestolen zou hebben.

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...