vrijdag 6 februari 2009

Kees Schaepman van de VPRO 2


Kees Schaepman,

Zo luidruchtig als je mijn weblog kwam opstormen, zo muisstil ben je nu. En dat terwijl ik je als collega enkele serieuze journalistieke vragen heb gesteld, die niet alleen ik graag beantwoord zie, maar ook andere voormalige VPRO-medewerkers en zelfs ook huidige VPRO-medewerkers. En uit gesprekken weet ik dat ook een aantal VPRO-leden een antwoord wil van jou als hoofd- en eindredacteur van de VPRO-Radio en VillaVPRO. En niet te vergeten de lezers van deze weblog die jij in je reactie toesprak. De vragen zouden ook niet moeilijk te beantwoorden moeten zijn, zeker niet door iemand die als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de belangen van de Nederlandse journalistiek enige tijd heeft behartigd.

Kees Schaepman, ik ben voor openheid, de journalistiek heeft immers een dienende functie. Kortom, ik stel nog 1 keer de vragen en we verwachten een antwoord van je:

'Hoe wist de VillaVPRO-redactie dat Loonstein in Gaza was geweest? Belde hij zelf op? En zo ja, met wie? En waarom? Heb jij als eindredacteur van VillaVPRO gecheckt of Loonstein ook daadwerkelijk als 'ambulancebroeder' in Gaza werkzaam was? En wat deed deze president-directeur van LOBI international Ltd. daar precies? In opdracht van wie? Dat moet je de lezers van deze weblog meteen kunnen vertellen, want je laat niet zomaar iemand aan het woord die publiekelijk verklaart dat de drie weken durende Israelische geweldsorgie in de Gazastrook -- door VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon veroordeeld als 'gruwelijk' -- een opruimingsactie was en dat 'wij een grote opruimingsactie [hebben] gehouden, maar blijkbaar, wat ik begrijp, dus niet groot genoeg.' Wat is jouw journalistieke rechtvaardiging om iemand met dit soort fascistische gedachten onweersproken aan het woord te laten?

Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2009/02/kees-schaepman.html

'De VPRO kondigde hem als volgt aan: 'Chizki Loonstein is ambulancebroeder bij de Rode David Ster, een zusterorganisatie van het Rode Kruis.' Waarom werd hij door de VPRO ook niet aangekondigd als zakenman, als president-directeur van een bedrijf? Was dit irrelevante informatie en zo ja, waarom?

Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2009/02/jair-stein-van-de-pro-israel-lobby-7.html

'Vraag jezelf als eindredacteur van VillaVPRO en ook nog eens als hoofdredacteur van de VPRO-Radio het volgende af: zou 'mijn medewerker' zoals je hem zo fraai omschrijft, Jair Stein, een Palestijnse gast in de uitzending van VillaVPRO onweersproken hebben laten verklaren dat, wat betreft de Joden in Israel, wij 'te maken [hebben] met een volk dat gebrainwashed is.' Sterker nog: zouden Jair Stein en jij een Palestijn aan het woord hebben gelaten die publiekelijk verklaart dat na een bloedbad onder Joodse burgers in Israel, waarbij bijna 300 Joodse kinderen gedood werden: 'wij een grote opruimingsactie [hebben] gehouden, maar blijkbaar, wat ik begrijp, dus niet groot genoeg' ?
Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2009/02/jair-stein-van-de-pro-israel-lobby-6.html

'Mede dankzij jou weten we nu dat, in de woorden van Loonstein, we 'te maken [hebben] met mensen die niet beter weten dan dat ze 70 maagden krijgen als ze uit het leven stappen middels zelfdoding en daarin joden meenemen.' En dat we 'hier te maken met een volk dat gebrainwashed is.' Wat is de journalistieke relevantie van dit racisme?


Kees Schaepman, de vragen zijn simpel en eenvoudig te beantwoorden. Dus verwacht ik vandaag nog een reactie van je,

In afwachting van je antwoord,
Stan van Houcke,
Journalist,
Amsterdam.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Jaja die Kees. Heb even gezocht in oude mail. (moet nodig weer s flink opruimen dus) Ik stuurde op 6 dec 2006 deze Kees eens een korte mail, nav een eerdere reactie van mij op propagandist Rob de Wijk (Bureau Goebbels). Ik wees hem op de minachting voor de luisteraar van Argos door dit soort mensen onweersproken aan het woord te laten.

Kees,

Wat ik bedoel...
Ik word er onpasselijk van dat ik als luisteraar zulke weerzinwekkende propaganda moet aanhoren.

Vele jaren geleden luisterde ik graag naar Argos en hun oprechte onderzoeksjournalisten. Tot wat jullie nu verworden zijn, weet je zelf het beste...

Ko


Wat voor iemand hij is zal propaganda-Kees dondersgoed weten.

Anoniem zei

Je kunt de journalistiek niet veranderen, maar wel hoe je er zelf mee omgaat. En dat is precies wat de Nederlandse burger de laatste jaren heeft gedaan.

Kees mailde mij ook eens, begin januari van dit jaar:
'Dat er dagelijks een groot aantal raketten vanuit de Gazastrook wordt afgevuurd richting Israel, lijkt mij buiten kijf te staan. Mijn antwoord op de vraag of dat de reactie van Israel rechtvaardigt, lijkt mij niet zo interessant. Belangwekkender is hoe de VN, de VS en de EU daarover denken.'

Ik mailde hem terug:
"Een korte reactie. U heeft gelijk. Op 28 december valt Israel de Gazastrip aan. Dat er sinds 28 december dagelijks raketten afgeschoten worden (door beide partijen) staat buiten kijf. Maar of er vóór 28 december enkele maanden tachtig tot honderd raketten per dag door Hamas afgeschoten worden, zoals Balkenende en Verhagen ons vertellen, is mij niet duidelijk. Aanleiding voor deze aanval zijn echter die tachtig tot honderd raketten per dag die al enkele maanden door Hamas op Israel afgeschoten worden. Mijn vraag was derhalve, klopt het beeld dat Israel schetst? Of zou het beeld ook anders kunnen zijn. Is de vraag: ´waar begint het´, of zou de vraag: ´waar eindigt het´ moeten zijn? Ik verwacht niet dat u persoonlijk antwoord op de kwestie geeft. Ik mis echter dat er onderzoek wordt gedaan en dat de vraag wordt gesteld, aan inderdaad de instanties die u noemt, of misschien zelfs aan Israel en Hamas. Wat willen ze daar: hun gelijk of een oplossing?'

Anoniem zei

@ Lia.

Ik denk dat er vanaf enige dagen na 4 novemer wel raketten zijn afgeschoten. Lees: Ludo de Brabander. Via google: "Ludo de Brbander chronologie". Maar er was een wapenstilstand van een half jaar vanaf half juni. Onderdeel van het bestand: opheffing van de blokkade. Maar Israel snoerde de blokkade juist aan. Hamas hield zich vier maanden aan haar deel van de afspraak: geen raketten. Op 4 november doodde Israel 6 Gazanen. En toen Israel een tweede gewelddaad beging, begonnen de raketten weer. Ze leverden Israel de smoes voor de geplande moordpartij. De Nederlandse regering en partijen die Israel steunen stellen dat er onafgebroken raketten kwamen. Dat is dus niet waar. Ik had een mailcontact met Christenunie, toen ik deze feiten gedocumenteerd toestuurde stopte het mailcontact....

De VPRO zou deze feiten moeten kennen, nu en ook vanaf 4 november. En zou moeten melden dat het aanschroeven van de blokkade een dagelijkse schending van het bestand door Israel betekent.

Anoniem zei

Bedankt voor de heldere reactie. Joh, het is me wel duidelijk: het gaat mensen die er iets toe zouden kunnen doen, niet om oplossingen maar om (eigen) belangen. Dat geldt overigens niet alleen voor deze kwestie, maar voor alle kwesties waar belangen in het geding zouden kunnen komen. Wat een deceptie. Wat een farce. De periode van de stomme film is voorbij, we leven nu in het Tijdperk van de Stomme Journalistiek.
(stom bn, bw; -mer, -st 1 niet in staat om te spreken: een ~me film geen geluidsfilm 2 niet uitgesproken: (taalk) een ~me letter.) Sorry niveauloze eindredacteuren en scholen voor journalistiek: weer een verkeerde invalshoek zeker...

Anoniem zei

Het heeft niks te maken met een ingeslapen en vastgeroest politiek systeem -er gaat niets boven polderen, want iedereen mag er zijn- maar wel met de wijze waarop mensen hier met hun gevoeligheden omgaan. Kritisch kan, wil of durft men in Nederland niet te zijn, omdat men persoonlijk en zakelijk niet van elkaar onderscheiden kan. Kinderen zijn het, die in hun leven veel tekort gekomen zijn en daar de rest van hun leven strijd over voeren in plaats van hun eigen leven te leiden.

Een groot man is niet bang om klein te zijn.
Een man wiens belangen op het spel staan, wel.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...