vrijdag 6 februari 2009

Boycot Israel 24


'Sam heeft een nieuwe reactie op uw bericht "De Israelische Oorlogsmisdaden 56" achtergelaten: Mensen, jullie moet echt even naar t filmpje kijken op de site van Sonja. Echt bizar. Vooral vanaf 3:45.'


Sam heeft gelijk, het item duurt ongeveer 13 minuten en in die 13 minuten wordt het hele probleem in een notendop samengevat. Uitstekende journalistiek van een van de drie grote netwerken in de VS met informatie binnen een context die de Nederlandse massamedia weigeren te geven.

'06.02.09
CBS 60 Minutes Exposing Israeli Apartheid
Must see. Het item is van CBS ’senior foreign correspondent’ Bob Simon, een jood die in de buurt van Tel Aviv woont. Gedeelte commentaar Bob Simon: “The problem is, even before Israel invaded Gaza, a growing number of Israelis and Palestinians had concluded that peace between them was no longer possible, that history had passed it by. For peace to have a chance, Israel would have to withdraw from the West Bank, which would then become the Palestinian state…. It’s known as the “two-state” solution. But, while negotiations have been going on for 15 years, hundreds of thousands of Jewish settlers have moved in to occupy the West Bank. Palestinians say they can’t have a state with Israeli settlers all over it, which the settlers say is precisely the idea.”Uitzonderlijk voor een commerciële Amerikaanse zender. Het toont aan dat Israël ook op dit front aan het verliezen is.'

In percentages omgerekend is de landroof van Israel alsvolgt: Van de 47 procent die de Palestijnse bevolking van de Verenigde Naties kreeg in 1947 was na het zionistisch geweld in 1948 slechts 22 procent over. De rest was grotendeels etnisch gezuiverd. Sinds 1967 bezet of belegert Israel deze resterende 22 procent, en laat het volbouwen met joodse nederzettingen. Van het oorspronkelijke gebied dat de Palestijnen van de VN kregen is voor hen nu nog ongeveer 11 procent over, eenkwart van het hen toegezegde land. En die 11 procent is of bezet, al veertig jaar lang, of belegert. Dit feit is een van de belangrijkste oorzaken van het voortdurende geweld. De tweede reden is dat de joods-Israelische regeringen weigeren de Palestijnse vluchtelingen terug te laten keren naar hun inmiddels grotendeels platgebulldozerde plaatsen waar ze eens leefden. Die weigering is in strijd met het internationaal recht en talloze VN-resoluties.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Ik heb echt met open mond zitten kijken naar dat gezin in Nablus (meen ik), die bij tijd en wijlen in hun huis gegijzeld worden door Israëlische soldaten. Op willekeurige onaangekondigde momenten. Die in hun bedden slapen! Toen de programmamaker aanklopte waren ze niet eens in uniform. En als de tv-mensen niet weggingen mochten de kinderen niet eens het huis in komen. Het idee dat ze kunnen doen en laten met je - dat is toch geen leven. Dat is ook terreur.

De hatelijke (pro-Israël dus) reacties op het programma zijn ook erg. Het lijkt wel of je met een sekte te maken hebt. Wie zijn hier eigenlijk gebrainwashed?!

Sonja zei

Guantanamo moet dicht, hoera. Maar hoe zit het met Israël? Alleen de Gelderland vond dit ANP bericht de moeite waard.

Interessante jurisprudentie: Werkstraf voor leus 'Joden aan het gas'
"De officier van justitie wil met deze zaken ‘een signaal afgeven dat dit niet wordt getolereerd’. ‘Bij betogingen kun je veel roepen, maar dit is zo nodeloos grievend en kwetsend dat het een strafbaar feit is. ... De rechter vond een straf op zijn plaats ‘voor de beledigende uitspraak met een verwijzing naar de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.’"

Het lijkt me dat een opmerking als dat de koran Mein Kampf is naadloos in die redenering past.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...