donderdag 5 februari 2009

De Israelische Oorlogsmisdaden 52

Van de website van Anja Meulenbelt:

Tiny Kox en Tuur Elzinga terug uit de Raad van Europa, waar ik ook een tijd in heb gezeten. Ter info: de Raad houdt zich vooral bezig met mensenrechten. Bericht van Tuur en Tiny: dat de stemming ook daar heel kritisch was ten opzichte van Israel, met maar weinig landen die nog probeerden Israels oorlog tegen Gaza goed te praten. Het zegt iets over de kanteling in de publieke opinie, die ik op veel niveau’s waarneem.Er was enig gedoe over de VN school in Gaza die was beschoten, met 43 burgerdoden als gevolg. De VN zegt nu dat er niet op maar naast de school was geschoten, en wil dat rechtzetten. Nu was het Israel zelf die begon met voor verwarring te zorgen, want zij zeiden meteen dat ze op de school hadden geschoten omdat Hamas van daaruit was begonnen met schieten. Het filmpje dat ze als ‘bewijs’ uit de kast trokken bleek van 2007 te zijn. Nu ziet het er dus naar uit dat er niet op maar naast de school is geschoten. Meteen werd ik bestookt door de firma hasbara. Zie je wel, Israel was weer eens voor niets beschuldigd. Nu lijkt het mij dat die 43 burgerdoden er niet minder dood om zijn, het is verder bekend dat er nog een reeks VN doelen zijn beschoten, waaronder ook andere scholen waar mensen heen gevlucht waren, het hoofdkwartier en een voedselopslagplaats die afbrandde, en het lijkt mij dat de lijst burgerdoden en mogelijke gepleegde oorlogsmisdaden lang genoeg is om nu niet meteen victorie te kraaien. Maar laat er vooral goed onderzoek komen. (Zie Haaretz, hier)En, zoals ik al eerder zei, ook naar Hamas. Op dit moment horen we uit Gaza dat Hamas hulpgoederen die voor de VN waren bedoeld in beslag heeft genomen. Dat is een slechte zaak. De hulp is broodnodig, er wordt dor Israel al veel te weinig over de grens gelaten, en als ook nog blijkt dat er niet gegarandeerd kan worden dat de goederen aankomen bij voor wie ze bedoeld zijn vraag je om nog meer moeilijkheden.
Amira Hass gaat door op het onderzoek naar de gebruikte wapens. Artsen die de gewonden verzorgen zeggen dat ze gecronfonteerd worden met patienten met brandwonden, die opeens, na een week of tien dagen zienderogen achteruit gaan of alsnog sterven, omdat ook hun interne organen als nieren en lever zijn aangetast. Dat wijst op fosfor. Het erge is dus dat de artsen die brandwonden niet goed hebben kunnen behandelen omdat ze dat niet wisten. Er sterven dus nog steeds mensen. Hass, over de wapens, hier. En voor wie dat nog verbaast: de fosforbommen komen waarschijnlijk uit de VS.Haaretz wordt een beetje ten onrechte gezien als een progressieve krant, omdat daarin ook journalisten als Amira Hass, Gideon Levy en Akiva Eldar publiceren. Het is vooral een krant die alle kanten aan het woord laat, en dat is in Israel al tamelijk zeldzaam. Zo vindt er nu de voorspelde discussie plaats over of die oorlog tegen Gaza wel goed was. Ik citeerde al eerder: het verschil tussen links en rechts is dat links vindt dat het ene goede oorlog was maar dat ze er eerder mee op hadden moeten houden en rechts eveneens vindt dat het een goede oorlog was, maar dat ze die voort hadden moeten zetten. Dat wordt nu geïllustreerd. Moshe Arens (Hier) vindt dat het Israelische leger best in staat zou zijn geweest om het vermogen van Hamas om nog raketten af te schieten totaal te vernietigen, en niet op had mogen houden met de oorlog tot dat gebeurd was. Arens heeft het er uiteraard niet over hoe het leger dat had moeten doen zonder minstens de halve bevolking om zeep te helpen, maar misschien kent hij Gaza niet zo goed. Of vindt hij dat niet zo’n punt. Yoel Marcus daarentegen (hier.) vindt wel dat het een gerechtvaardigde oorlog was, maar dat Israel eerder op had moeten houden. Smaakvol maakt hij de vergelijking dat oorlog net is als een lekkere maaltijd, je zucht van plezier, maar opeens heb je te veel gegeten en ben je misselijk.'

6 opmerkingen:

Sonja zei

Ach, al was er een bom 1 milimeter van de muur van de school terecht was gekomen dan had Israel de school nog niet gebombardeerd.
En die fosforregen op dat schoolplein - of was dat soms weer een andere VN-school?

Anoniem zei

“Managing the information space“: het zorgvuldig weren van journalisten uit oorlogsgebied en hun diensten alleen aanwenden voor propaganda. Hou die uiteengereten kinderlijkjes van de buis en zorg dat vooral de loftrompet wordt uitgestoken over de “precisie“ waarmee de oorlog wordt gevoerd. Alles netjes, doelen bereikt, vijand uitgeschakeld, burgerbevolking met alle moeite gespaard en ondersteund met “hulpgoederen“. Oorlog is het ultieme podium van propaganda. Een probleem: storende zenders. Als dat ontplofte kind wel op tv te zien is. Als de beweegredenen achter jouw nobele kruistocht in twijfel worden getrokken of zelfs aangevallen. Als je het onverkoopbare toch probeert te verkopen. Dan kan propaganda zich tegen je keren. Wordt het doorzichtig, kinderlijk of zelfs lachwekkend idioot. In dat geval wordt het zaak de “gehele informatieruimte“ dicht te gooien, de rijen in de media te sluiten en het publiek verder te bombarderen.

http://zapruder.nl/portal/artikel/propaganda_les_i/

Anoniem zei

Ja mensen,... bewust verwarring zaaien door iets voor te stellen wat niet waar is en dan degenen
die "er in trappen"later.... verwijten!
Zie daar het kunsje.

wees op uw hoede

Anoniem zei

Een citaat uit de verklaring aan de Veiligheidsraad door de UNRWA Commissaris-Generaal over de situatie in Gaza na de wapenstilstand:

"In my tours around Gaza since the ceasefire of 18 January, I have been deeply saddened to see what appears to have been systematic destruction to schools, universities, residential buildings, factories, shops and farms. I have observed the atmosphere of shock and sorrow among the people of Gaza. Every Gazan projects a sense of having stared death in the face. Every Gazan has a tale of profound grief to tell. There is rage against the attackers for often failing to distinguish between military targets and civilians and there is also resentment against the international community for having allowed first the siege and then the war to go on for so long."

4e aliniea uit: http://www.un.org/unrwa/news/statements/2009/SecurityCouncil_27jan09.html

En hier zitten ze van "hij was erbinnen, nee hij was erbuiten, nee toch binnen, ik weet t zeker buiten, of was ie toch binnen?" Alsof we t hebben over een voetbal doelpunt.

(arme jongentje op die foto)

Anoniem zei

Berich uit Spanje. (Clichés For ever)

De voormalige president Aznar geeft een pro-Israëlische toespraak zonder complexen.hij heeft zelfs niet eens toegegeven dat de militaire reactie van Israel tegen Palestina werd overdreven,Als je acht jaar lang bestookt word met 8.000 raketten,en je waarschuwd dat bij no.8.001dit gevolgen zal hebben dan is het "normaal" dat hierdoor schade word veroorzaakt beweerde hij.
De fout ligt bij Palestina, zij zijn de schuld van het conflict!
Wie heeft de verantwoordelijkheid voor de slachtoffers;wanner je kinderen gebruikt als menselijk schild? Wie heeft de verantwoordelijkheid voor het installeren van de raketbases in scholen en wapens depots in ziekenhuizen? Of wat te doen bij de gebouwen die worden gebruikt als dekking voor internationale terroristen,beredeneerde hij, in een kennelijke poging om de Israëlische aanvallen op scholen, ziekenhuizen en zelfs het VN-hoofdkwartier goed te praten ik weet dat,omdat ik ze goed ken,dat de Israëlische leiders het moeilijk hebben om bepaalde beslissingen te nemen? Het is waar,dat is pijnlijk, maar het is ook waar dat men niet lijdzaam kan blijven toezien,wanneer er burgers zijn vermoord door een terroristische organisatie.

Anoniem zei

Maar niks over de bezetting en ondedrukking? Maar goed dat ie aznar is opgekrast. Was dat ook niet die figuur die spanje meetrok in de oorlog tegen irak? Dat zijn van het type wereld leiders die de wereld liever kwijt dan rijk is.

Hoe is de algemene opinie in Spanje dat de regering ineens zomaar wetten gaat aanpassen om vervolging van oorlogsmisdadigers te blokkeren?

Groet,
Sam

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...