woensdag 1 oktober 2008

Kennis is Macht


Wij westerlingen leven in een kleine ruimte, een bijzonder kleine ruimte, ik bedoel geestelijke ruimte. Die ruimte wordt beheerst door de macht, die bepaalt wat waar en niet waar is, wie en wat belangrijk is en wie en wat niet. Het meeste wat wij weten is niet uit eigen ervaring maar wordt ons verteld, zonder dat we de juistheid ervan kunnen onderzoeken. Daar is geen tijd en ruimte voor.
Elk uur weer wordt ons via Het Nieuws verteld hoe de wereld eruit ziet, dat wil zeggen: hoe de wereld er volgens degenen die dat kunnen bepalen, eruit ziet. De angst dat de mens een eigen werkelijkheid schept is zo groot dat de macht elk uur weer ons verteld hoe die werkelijkheid eruit ziet. De werkelijkheid van de macht, wel te verstaan. Geen moment laat de macht de mens met rust. De macht houdt de mens gevangen in een bijzonder kleine ruimte. De macht duldt geen tegenspraak, want dan zou het zijn macht verliezen. De macht vreest ontsnappingen. Daarom krijgt u elk uur Het Nieuws te horen. Elk uur weer dezelfde dosering. Kennis is macht.
Edward Said omschreef het zo: 'Er is uiteindelijk een grondig verschil tussen de wil om te begrijpen omwille van coexistentie en humanistische verruiming van horizonten, en de wil om te overheersen omwille van gezeg en vreemde overheersing.' Hetzelfde geldt voor kennis. Het is de ongeschreven taak van de massamedia om de mensen binnen een uiterst beperkte ruimte te houden. Daarover bestaat een consensus bij iedereen die de macht dient, journalisten voorop.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Inderdaad propaganda in de vorm van hersenspoeling, geen enkele variatie, goed geselecteerd. Verarmend voor je ontwikkeling, Voor de grap lees ik wel eens nieuwsoverzichten van het Afrikaanse continent, je weet niet wat je leest, alsof Europa en de VS niet bestaan.. en wat zich daaar allemaal afspeelt..boeiend

Anoniem zei

Zou de indoctrinatie alleen maar in Het Nieuws zitten dan was het nog overzichtelijk.

Nee het zit verweven in alles wat om ons heen in het systeem is ingebouwd.

Om te kunnen "vrijdenken" moet je volledig op het eigen weten vertrouwen en nooit op het aangeleerde. Elke religie is een doctrine, spiritualiteit is de weg van je hart gaan. Daarmee vind je de verbinding met het leven.

Ik noemde dat kunstmatige systeem laatst de Patrix tegenover de natuurlijke Matrix (wat baarmoeder betekent)...
http://www.thefemininetouch.nl/index.php?pag=artikel&art_id=383&tel=0

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...