maandag 29 september 2008

Het Neoliberale Geloof 168


Ik kan het woord MARKT niet meer horen. De MARKT dit, de MARKT dat, alsof we met iets neutraals van doen hebben, iets bovennatuurlijks, met een natuurverschijnsel waarin mensen van vlees en bloed, met belangen en begeertes niet bestaan. De MARKT, beste collega's bestaat niet als zodanig!!! Waar jullie en de politici, en de bankiers over hebben zijn speculanten die met handel in lucht steeds rijker werden en nu willen dat de belastingbetaler miljarden geeft om hun zwendel in stand te houden. Noem het beestje bij de naam! Terwijl ik dit schrijf hoor ik op CNN een dame spreken over 'stabelising the market' Hou in godsnaam op met de propaganda. Bezitten dit soort mensen geen enkel gevoel van schaamte?

6 opmerkingen:

Sonja zei

Hahahaha! Ja dat is voor mij heel herkenbaar.

yelamdenu zei

Rechtse economen en Milton Friedman-aanbidders hebben het altijd over de "onzichtbare hand" van het marktmechanisme. Een Amerikaanse commentator (ik kan het stukje niet meer vinden) zei, 'Now we know why that hand is invisible, the f***ing hand isn't there!'

Anoniem zei

en dan nog zo'n woord KREDIETCRISIS... waarmee wordt bedoeld dat de ZWENDEL in het WOEKEREN in een crisis is beland. Het is dus PRIMA dat de ZWENDEL in het WOEKEREN een natuurlijk einde vindt. De onderste stenen van de piramide kunnen het kunstmatig gecreeerde bouwwerk niet meer dragen. Iedereen zou moeten juichen. Vrij worden van een tegennatuurlijk systeem. Maar nee er komen allerlei hulpmaatregelen, de ene na de andere die dat SYSTEEM gaan redden...
http://www.thefemininetouch.nl/index.php?pag=artikel&art_id=79

Ideale tijd om dus over te stappen naar een systeem dat wel de mens in kracht laat (be)staan: http://www.basisinkomens.nl/index.php?pag=artikel&art_id=63

Anoniem zei

Markt is inderdaad totale onzin in die zin dat het nergens antwoord op geeft. Het gaat gaat erom wat de wereld nodig heeft en zeker niet waar de markt om vraagt! En dat zijn dus totaal verschillende zaken. Zo simpel is het eigenlijk.


Succes, Ben

Anoniem zei

Mja, op zichzelf is "de markt" gewoon een oeroud gegeven, ome Sjaak wil een kippetje en heeft een zak appels, tante Bets zoekt een paling en heeft een gebraden kippetje, en Leipe Harry zoekt een zak appels en heeft een vette gerookte paling.

Laat die mensen dat lekker zelf uitzoeken, met muntjes of kralen of met LETS (noppes.nl). Daar is op zichzelf erg weinig mis mee.

Alleen heeft dat soort "markt", waar iedereen min of meer blij van wordt, geen fluit te maken met het mafiose kapitalisme dat we hier aanschouwen. Vrijemarktfundamentalisten pretenderen graag dat het om hetzelfde gaat. Dat tuig zou in een gesticht opgenomen moeten worden, want het is de bron van een hoop ellende op de wereld (zie Stiglitz, Globalization and its Discontents).

En inderdaad, "de markt" wil helemaal niks. Mensen willen wat. Cui bono? Who benefits? Wie wordt er beter, en wie wordt er slechter van? Allemaal van die vragen die de stompzinnige zombies in de massamedia meestal niet stellen.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Sonja zei

Yelamdenu heeft een briljante video op zijn weblog gezet: must see!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...