maandag 29 september 2008

Het Neoliberale Geloof 153

De Volkskrant bericht:

"Beneluxlanden kopen deel Fortis op
Van onze verslaggeversgepubliceerd op 29 september 2008 00:11,

bijgewerkt op 29 september 2008 09:25
AMSTERDAM/BRUSSEL - Nederland, België en Luxemburg hebben besloten om het noodlijdende Fortis gedeeltelijk te nationaliseren. De Beneluxlanden krijgen voor 11,2 miljard euro een minderheidsbelang in de Belgisch-Nederlandse combinatie. Dat hebben de Nederlandse en Belgische ministers zondagavond laat bekendgemaakt. Nederland injecteert 4 miljard euro, België 4,9 miljard en Luxemburg 2,5 miljard. Voor dit bedrag krijgen ze 49 procent in handen van de bankdivisies van Fortis in hun eigen land. Fortis hoeft geen nieuwe aandelen uit te geven. De overheden mogen wel enkele commissarissen benoemen.
‘Er was geen andere uitweg’, zei minister Wouter Bos van Financiën zondagnacht. ‘Als we dit niet hadden gedaan, is het de vraag of Fortis de maandagochtend zou overleven. Deze investering is geen bodemloze put.’"

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1071951.ece/Beneluxlanden_kopen_deel_Fortis_op

Eerst even dit: As the The New York Times wrote, "A year into the financial crisis, few dreamed that the situation would spiral down, so far, so fast." (NYT, 15 September2008.).

Dezelfde journalisten, politici en bankiers die kennelijk van niets wisten zijn nu betrokken bij het managen van de crisis. Vergeet u dit niet.

Minister Bos. Ook interessant, een week geleden vertelde hij de kiezers dat de begroting na veel passen en meten rond was. Er was geen extra geld meer over voor de gezondheidszorg, onderwijs, en de zorg voor zieken en bejaarden. Dus is de voor de hand liggende vraag: waar komt ineens al dat geld vandaan voor het in stand houden van een failliet systeem als de kapitalistische geldhandel? Wist minister Bos een week geleden helemaal niets van het ineenstorten van Fortis?

Het getuigt van een bittere armoede en lafheid dat zelfs de oppositiepartijen met geen alternatief komen om deze windhandel te stoppen. Zelfs De SP doet mee! Waarom?

Vraag aan onze politici: waarom moeten belastingbetalers een failliet systeem overeind houden? Het is zinloos zolang er geen structurele controle van gemeenschapswege is op de kapitalistische zwendel? Iets anders is het niet. Waarom hebben onze politici eerst alles gedereguleerd zodat de overheid geen enkele greep meer op de speculanten heeft? Waarom financieren de politici nu met overheidsgeld een systeem dat zich op alle manieren van de samenleving heeft losgezongen. Waarom socialisme voor de rijken, en kapitalisme voor de armen? Waarom stellen mijn collega's daar geen vragen over? Begrijpen ze het nog steeds niet? De kleren van de keizer, wakker worden!!!

Geen opmerkingen:

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...