dinsdag 30 september 2008

Ewout Irrgang van de SP 6


Ik heb dit net ge-emaild aan E.Irrgang@tweedekamer.nl


'Beste Ewout,


Hoe komt het dat ik al jaren geleden wist dat de kapitalistische luchthandel onvermijdelijk zou ontploffen en de bankiers, die jij als volksvertegenwoordiger nu met miljarden wilt steunen, niet? En nog een vraag, die ik uit de New York Times heb: waarom hebben de bankiers geld geleend aan mensen die het zich niet kunnen permitteren het geld met rente terug te betalen?


Ik zal je antwoorden op deze weblog plaatsen.'

9 opmerkingen:

Sonja zei

Mócht Irrgang je antwoorden, wat bij SP'ers meestal niet het geval is (m.u.v. Harry van Bommel) dan weet ik al precies wat hij gaat schrijven. Iets in de trant van:
Wat u wist meneer Van Houcke, weet de SP ook al heel lang. Daarom is de SP altijd zo fel op het neoliberale kabinet die het ongebreidelde graaikapitalisme mogelijk maakt. Leest u er bijvoorbeeld *deze* SP nota maar op na, daar vindt u ook uw antwoord.
Waarom de bankiers geld hebben geleend aan mensen die het zich niet kunnen permitteren het geld met rente terug te betalen, betreft natuurlijk een van de desastreuze symptomen van de graaicultuur, die met name de kwetsbaren in de samenleving treft. In *deze* SP brochure uit **** hebben wij daar al voor gewaarschuwd.


En heel misschien zelfs:
Waarom de geldinjectie in Fortis noodzakelijk was is niet omdat de SP zo graag banken uit de nood wil helpen, maar omdat de SP de mensen in het land die hun spaargeld en pensioenen bij Fortis hebben ondergebracht wil beschermen tegen een faillissement, waarbij zij alles zouden kwijtraken.

stan zei

sonja, dat kan allemaal wel, maar 1 ding blijft nonsens. waarom 4 miljard naar het 'graaikapitalisme', terwijl de politiek verantwoordelijken een fonds van 4 miljard in het leven hadden kunnen roepen, het geld is er immers, om het geld van de mogelijk gedupeerde kleine spaarders en pensioensgerechtigden veilig te stellen?

Sonja zei

Natuurlijk Stan, ik ben het helemaal met je eens. En die gedachte, dat je denk ik veel goedkoper uit bent met het garanderen van kleine spaartegoeden van arme en oude mensen, bedacht ik me vanmorgen ook. Dat kan toch nooit meer zijn dan 1 miljard, bij één bank?

Ik bedacht me ook, wat hebben banken eigenlijk voor op mensen in de schuldhulpverlening? Waarom pleit Irrgang er niet voor om eens een miljoentje in die mensen te steken? Waarom moeten die mensen naar een voedselbank voor een krat afgedankte waren, en moeten kinderen in die gezinnen soms dagenlang macaroni met niks eten?

Ik wilde slechts aangeven van hoe de SP enorm bedreven is in het niet beantwoorden van vragen. Daar worden verplichte scholingen voor georganiseerd door een speciaal 'scholingsteam' met prominenten.

Sonja zei

Ik wilde je trouwens een theorie voorleggen Stan. Is het niet zo dat de financiële markt (sorry...) en aanhang (politiek, media) het nu doet voorkomen, in Nederland, dat het toch wel zo ernstig is allemaal, om consensus te kweken voor nog meer geldinjecties? Terwijl aan de andere kant, de paniek ook weer gedempt moet worden om een run op de bank te voorkomen?

Anoniem zei

De situatie is ernstig en een run op de banken zou de huidige machtsstructuren volledig ondermijnen, vandaar al die "geruststellende" berichten en enorme uitgaven om banken te "redden".
PS naar die miljarden kun je fluiten!

yelamdenu zei

Wat de media niet al te hardop durft te zeggen is dat miljardeninjecties ook inflatie betekenen.

Inflatie = taxatie.
Of je nou via de belastingdienst of via je koopkracht moet inleveren, dat is om het even.

Dat is een goed bewaard "geheim".
Nederland meet de inflatie af aan de prijzen in de supermarkt. Belachelijk. je moet kijken naar het volume aan geld in de economie.

Face it people, we hebben de euro. Geen enkele vorm van financële/monetaire onafhankelijk.
... dus ....
Ook geen enkele politieke of economische onafhankelijkheid.
We're f**ked.

Sonja zei

In het nieuws kwam even voorbij dat de Nederlandse Bank nu weigert om de cijfers over de pensioenen vrij te geven. Wat is dit voor dictatuur?

yelamdenu zei

Nou Sonja, "dat hoort zo". :-P

Het is gebruikelijk dat centrale bankiers die cijfers waar men mogelijk van zou kunnen gaan schrikken niet laten zien.

Daarom publiceert de Federal Reserve bijv. de cijfers over het volume aan dollars niet meer. :)

Anoniem zei

er zou eens een run op de banken kunnen volgen..

mijn plan:
1 al die bestuursleden van de voorbijgaande jaren oppakken en onder dwang hun miljoenen (miljarden) bonussen tergugstorten
2 bonussen verbieden en winstpercentages voor topbestuurders verbieden (moet wel wereldwijd anders vlucht van kapitaalindustrie)
3 luchthandel zoals Hatchfunds verbieden

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...