woensdag 15 oktober 2008

Het Neoliberale Geloof 235

''EU wil 2.000.000.000.000 euro veiligstellen
ACHTERGROND, Van onze correspondent Marc Peeperkorn
gepubliceerd op 15 oktober 2008 07:11, bijgewerkt op 15 oktober 2008 07:48

BRUSSEL - Ruim 2.000 miljard euro is er gemoeid met de reddings- en garantieplannen om banken en verzekeraars in de Europese Unie weer vaste grond onder de voeten te geven. Kunnen de EU-leiders vandaag op hun traditionele najaarstop beloven dat deze megazak met belastinggeld (ruim drie keer het Nederlandse bruto nationaal product) niet in hetzelfde zwarte gat verdwijnt als de miljarden die de kredietcrisis veroorzaakten?
Het eerlijke antwoord is: nee. Natuurlijk, het is uiterst onwaarschijnlijk dat met deze omvang van de steunactie het Europese banksysteem alsnog failliet gaat. Maar aan het huidige, gebrekkige toezicht op de financiële instellingen, is vooralsnog niets veranderd.
De lidstaten en de Europese Commissie proberen daar snel verandering in te brengen. ‘Laten we lessen trekken uit deze ongehoorde crisis’, verklaarde Commissievoorzitter Barroso dinsdag strijdvaardig.
De eerste les zou een Europese toezichthouder zijn voor de financiële markten. Premier Balkenende ontwaart steeds meer enthousiasme bij zijn Europese collega’s voor dit idee. Het Europees Parlement dringt er al enige tijd op aan, in de Tweede Kamer gaan er stemmen voor op (PvdA, GroenLinks) en Barroso noemt het ‘een punt van serieuze discussie’."
EU_wil_2.000.000.000.000_euro_veiligstellen
Vooral dit: 'Kunnen de EU-leiders vandaag op hun traditionele najaarstop beloven dat deze megazak met belastinggeld (ruim drie keer het Nederlandse bruto nationaal product) niet in hetzelfde zwarte gat verdwijnt als de miljarden die de kredietcrisis veroorzaakten?
Het eerlijke antwoord is: nee.'
Eindelijk een 'eerlijk antwoord' van de Volkskrant-lakeien. Dat is na alle oneerlijke antwoorden toch een vooruitgang.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Mijn god, wat een bedrag. Is toch gewoon gokken op het hoogste niveau?

Sonja zei

Wouter Bos vervangt blijkbaar schurken met leugenachtig schorem:

Benoeming Enthoven bij ABN Amro is opmerkelijk

"Minister Bos schuift Michael Enthoven naar voren als commissaris.

Enthoven was directeur van de Haagse Bank NIBC. Die raakte in problemen door beleggingen in Amerikaanse rommelhypotheken. NIBC was de eerste Nederlandse bank die in problemen kwam door de kredietcrisis. Enthoven stapte op toen door alle problemen een overname van NIBC door het IJslandse Kaupthing niet doorging. Kredietcrisis belemmert overname NIBC

Enthoven zei begin dit jaar over de rommelhypotheken in het Financieele Dagblad: 'Ik wist niet dat we subprime-leningen kochten, ik wist toen zelfs niet wat subprime was'.

Enthoven gaat bij ABN Amro aan de slag voor z'n huidige salaris en hij ziet af van bonussen. Op dit moment werkt hij als officier van justitie. Minister Bos verwacht de komende dagen nog meer nieuwe bestuurders te benoemen."


"Ik wist niet dat we subprime-leningen kochten, ik wist toen zelfs niet wat subprime was" - werkelijk, hoe komt hij ermee weg!

De Volkskrant weet o.a. te melden:
"NIBC hield zich op grote schaal bezig met het herverpakken en doorverkopen van schulden, waaronder riskante Amerikaanse hypotheken. Enthoven erkende later dat de bank op dat vlak ‘zijn huiswerk niet goed had gedaan’.
(...)
De jurist Enthoven leerde het bankiersvak bij de Amerikaanse grootmacht JP Morgan. Daar werkte hij sinds 1976 [22 jaar lang], onder meer als hoofd van de afdeling die zich toelegde op ingewikkelde financiële producten rond obligaties. Sinds 2002 zwaaide hij de scepter bij NIBC."


En deze J.P. Morgan meneer zou tot voor kort niet hebben geweten wat subprime is? Je gaat toch bijna verlangen naar een dorpsplein met een schandpaal...

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...