Het NRC-interview met oud-bankier Onno Ruding geeft een helder inzicht in het denken of juist het ontbreken van het denken van dit soort autoriteiten. Ondanks het onvoorstelbare falen van de bankierswereld beseft Ruding geenszins hoe onverantwoordelijk hij en zijn collega's te werk zijn gegaan. Hij zegt bijvoorbeeld: 'Je kunt Fortis niet verwijten dat er een te agressief kredietbeleid is gevoerd.... Nogmaals, niemand heeft deze situatie voorzien.' En de man die de privatisering en deregulering begeleidde, vindt het doodnormaal dat de gemeenschap nu de failliete handel redt. Immers 'het marktsysteem is het minst slechte systeem dat denk ik nog steeds.' Ruding wil het doen voorkomen dat er sprake is van een vrije markt, een markt die zichzelf reguleert. Maar gezien de ineenstorting van die vrije markt en het feit dat de gemeenschap de kosten moet betalen om de mythe van de vrije markt in stand te houden, is zijn suggestie ronduit een leugen. 'Hij vindt dat er nu niet meer regels voor de banken moeten komen,' aldus de NRC-journaliste. Wel moet volgens hem 'het toezicht veel strenger.' Het toezicht dus dat onder andere door de deregulering volstrekt onvoldoende was en die de ruimte schiep voor de bankierswereld om zichzelf failliet te rekenen.
Onno Ruding is een christen, die als CDA-er gelooft in het evangelie van Christus, en dus de Bergrede waarin 'mensen worden opgeroepen om, in navolging van God en Christus, barmhartigheid te doen, goede werken en daden te verrichten zonder er iets terug voor te verwachten, ruzies en meningsverschillen bij te leggen, geen echtbreuk te plegen, niet te zweren of een eed af te leggen, geen kwaad met kwaad te vergelden, iets uit te lenen zonder iets terug te verwachten, een pacifistische houding te tonen, lief te hebben in plaats van te haten, te bidden en vasten, aalmoezen te geven, iemand niet te veroordelen, zich niet te veel te bekommeren om aardse zaken, zich niet schijnheilig te gedragen en om standvastig in het geloof te staan enz.'
2 opmerkingen:
Het volgende meen ik heel serieus. Nog tijdens hun leven wacht deze lieden een zware afrekening. Op hun oude dag komen ze meestal to het besef dat ze allerminst volgens het geschrevene in de Bergrede gehandeld hebben en worden ze overvallen door spijt, afkeer van zichzelf en zo nog het een en ander, kortom de hel op aarde. Uiteindelijk krijg je wat je verdient.
Succes, Ben
volgens mijn bronnen was jezus een eschatologische profeet die o.a. bezitloosheid propageerde, omdat immers het einde der tijden toch stond te gebeuren, eerder vandaag dan morgen.
deze boodschap is in de loop der millenia een beetje verwaterd en aangepast aan de wereldse behoeftes van gelovigen, getuige o.a. dhr ruding.
Een reactie posten