woensdag 26 januari 2011

Arab Regimes 5


In Egypte is nu de vraag wat het leger doet

Van onze redactie − 26/01/11, 11:12
Een demonstrant scheurt een poster van president Mubarak aan flarden. © AP
VK UPDATE  AMSTERDAM - De Egyptische regering verbiedt alle demonstraties in het land vandaag, maar het is niet de verwachting dat het daadwerkelijk stil blijft in de straten. Onrust en woede verbied je niet.
  • Politieagenten in hun eigen traangas, gisteren.
    Politieagenten in hun eigen traangas, gisteren.© ap
  •  'Elke Arabische leider zal zich op dit moment afvragen of hij wel op de steun van de veiligheidsdiensten en het leger kan rekenen.’  
    Chef buitenland Bert Lanting
De vraag is alleen: en dan? Als de straten van Caïro, Alexandrië en andere steden zich vandaag weer vullen met woedende betogers tegen de regering en de politiek van president Hosni Mubarak, wat dan? Gisteren, de 'Dag van de Woede', bleef het lang betrekkelijk rustig, er zijn beelden van agenten en militairen die voedsel delen met demonstranten. Maar aan het einde van de dag werden de protesten met grof geweld uiteen geslagen. Vandaag hangt er volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeeraeen 'ongemakkelijke kalmte' in het land, maar er zijn weer betogingen gepland.

De grote vraag is dan ook wat het leger zal doen, volgens chef buitenland van de Volkskrant Bert Lanting. 'Elke Arabische leider zal zich op dit moment afvragen of hij wel op de steun van de veiligheidsdiensten en het leger kan rekenen.' De legerleiding in Egypte kan grofweg twee beslissingen nemen. Ofwel ze steunt president Mubarak en slaat de protesten ook vandaag uiteen, of men besluit de demonstraties niet aan te pakken, en de president te 'offeren', zodat het leger zelf iemand hoofd van het land kan maken. Hoe we vanavond terugkijken op de dag van vandaag in Egypte, is volledig afhankelijk van die beslissing van de legerleiding. Een politiek leider is niets als het leger zich tegen hem keert.


Deze bewering is illustrerend voor de huidige propaganda: 'Elke Arabische leider zal zich op dit moment afvragen of hij wel op de steun van de veiligheidsdiensten en het leger kan rekenen.’ Chef buitenland Bert Lanting


Nee meneer Lanting, elke Arabische leider vraagt zich allereerst af: zal de VS ons terreurregime blijven steunen, zoals ze tot nu toe hebben gedaan om een greep te houden op de olie? 

Opvallend is hoe de westerse massamedia net doen alsof de Amerikanen deze tirannen niet aan de macht hebben gehouden. Hoe zou dat komen denkt u?

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...