zondag 30 januari 2011

Arab Regimes 41

Voordat mijn doorgaans half-geinformeerde collega's weer van allerlei nonsens uitkramen over onder andere de Egyptische Moslim Broederschap raad ik hen met klem aan de Egyptische intellectueel Mohamed Heikal's werk te lezen, onder andere Illusions of Triumph uit 1992. Het hoofdstuk A Return to Fundamentals begint hij als volgt:


The vapours of a lost decade penetrated the soul of the Arab nation. Everywhere the masses looked they saw corruption, broken dreams, tainted values, humiliation, disorientation... A lack of moral leadership made millions of Arab minds receptive to the call of the Iranian revolution across the Gulf, reminding them vaguely of values embedded in their faith.'


Ik zal de komende dagen Heikal citeren zodat u weet wat aperte nonsens is en wat op dit moment van waarde kan zijn.

3 opmerkingen:

Sonja zei

Ga even zitten.

"Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het wie dan ook persoonlijk kwalijk te nemen. Mensen [beelden van moslims] leven zó op van het gebruik van geweld en totalitaire systemen en dwang. Dat vinden ze zó mooi en zó lekker. Het zit kennelijk in de genen, ik kan het ook niet helpen."

Arabist Hans Jansen op YouTube. Altijd al gedacht dat hij een nazi was. Nu weet ik het zeker.

Sonja zei

Jan Eijkelboom live voor de NOS in Cairo heeft de indruk (hij en zijn crew hebben het aan de lijve ondervonden) dat er heel veel politieagenten in burger en agenten van de geheime dienst bezig zijn met provocaties. Het doel is volgens hem om chaos te scheppen zodat mensen gaan denken dat Mubarak maar beter kan aanblijven.
Er gaan ook veel geruchten over dat duidenden gevangenen zijn vrijgelaten met hetzelfde doel - dus niet "ontsnapt" zoals we in de kranten konden lezen.

Anoniem zei

Ik heb net dat filmpje bekeken op You Tube (Hans Jansen op You tube) Wat een stelltetje smeerlappen. Getver. En dat te bedenken dat er zoveel mensen er naar zulen kijken en dat nog allemaal geloven ook.

corrie