maandag 22 november 2010

Irgoen Olei Holland 2


Henoch Wajsberg, met de nodige pathetiek probeert u kritische joden die opkomen voor de mensenrechten kalt te stellen met de retorische vraag:

Wil je de shoa als resultaat van duizend jaar antisemitisme op een machtig continent vergelijken met de strijd tussen de Palestijnen en Israeliers?

Laat ik het u proberen uit te leggen dat dit helemaal de vraag niet is, behalve als u retoriek wilt bedrijven.

Het punt is iets volstrekt anders, en is door Joods-Israelische filmers op verschillende manieren helder belicht, zoals Yael Hersonski in haar A Film Unfinished. Ian Buruma schrijft daarover in The New York Review of Books van 25/11/2010:

implicitly she takes the dilemmas of witnessing horror further. Seeing what the Nazis did is one thing, but what about watching images of atrocities taking place in our own time? Mass murder and torture can now been seen in photography exhibitions, magazines, movies, the Internet, even on the evening new. Talking about her film, Hersonski made this link with the present quite clear: 'What is my ethical position when I'm sitting very comfortably in my living room and seeing whatever is happening a few kilometers from my city in the occupied territories?' Her point is not that Gaza is like the Warsaw ghetto and she does not suggest that Israeli behavior can be compared to Nazi mass murder. The question is how we respond to images of human suffering, especially if we can be held in some way responsible: 'then what do you do as a witness? It's a terrible question -- it's a haunting, torturing question. It's our essential question. I think that it was also a major reason why I made this film.'

Wat Een Ander Joods Geluid doet is u en de andere joodse zionisten confronteren met de wezenlijke vraag die zo helder door Hersonski is verwoord en verbeeld. De volgende onvermijdelijke vragen zijn: waarom accepteert u, Henoch Wajsberg, de zionistische terreur in de bezette gebieden die onder andere in uw naam wordt uitgeoefend op onschuldige Palestijnse burgers? Waar is uw geweten? Wat heeft u werkelijk van de geschiedenis geleerd? Henoch, laat het me weten wanneer u bent uitgelachen. Dus wanneer u over Een Ander Joods Geluid beweert:

Voor mij is dit een beweging die de geschiedenis vervalst met als doel het nazisme te bagatelliseren - want als je het gedrag van Israel in Jenin hetzelfde gewicht toekent als wat de nazi's in Warschau hebben aangericht, dan bagatelliseer je de historische werkelijkheid.

dan weet u nu dat u de werkelijke zaak probeert te negeren, zijnde het bagatelliseren van de Joodse terreur tegen de Palestijnse burgerbevolking en uw weigering daarvoor verantwoording af te leggen. Het was Abel Herzberg die vele jaren geleden tegen mij zei dat er niet 6 miljoen joden waren vermoord, maar 6 miljoen maal 1 jood, daarmee aangevend dat ieder mensenleven telt, en dus evenveel waard is, of dat mensenleven nu toebehoort aan een Jood of een Palestijn, het maakt niets uit.

'En Henoch wandelde met God, en hij was niet meer, want God had hem opgenomen'.

11 opmerkingen:

Paul J zei

Hoi Stan

Ik weet niet of je het droevige nieuws je al bereikt heeft: Chalmers_Johnson is zaterdag overleden. Een bewonderenswaardige, integere man...

http://www.thewashingtonnote.com/archives/2010/11/the_impact_toda/

http://www.commondreams.org/video/2010/11/22-0

stan zei

dank je paul

ik heb er melding van gemaakt. ik wist het niet.
stan

Anoniem zei

Het punt is iets volstrekt anders, en is door Joods-Israelische filmers op verschillende manieren helder belicht, zoals Yael Hersonski in haar A Film Unfinished. Ian Buruma schrijft daarover in The New York Review of Books van 25/11/2010

Volgens mij is er een foutje geslopen in je verhaal, namelijk de bovengenoemde datum. Het lijkt me sterk dat op 22/11/2010 al bekend is wat er op 25/11/2010 geschreven wordt. E.e.a. ter kennisgeving.

gr. Arnoud

stan zei

nee arnoud,
de nyrob komt altijd eerder uit dan de datum die ze publiceren. ik weet ook niet waarom. toch bedankt
stan

Anoniem zei

Ik zie anders weinig verschil, wat zeurt deze schijnheilige boon? Het doel is dezelfde, de gruwelijkheden niet minder. Dat geouwehoer over de shoa, dat is geweest. Er zijn mensen die nu lijden, maar dat interesseert hem geen reet. En hoezo 'strijd'? Lijkt me niet het juiste woord, beetje versluierd, niet?

anzi

Anoniem zei

Weinig verschil dus,

maandag 19 maart 2007
Palestijnse jongeren graag in Israelische cel

Vanwege de uitzichtloze armoede en het voortdurende geweld in de Palestijnse gebieden kiezen steeds meer Palestijnse jongeren voor een vrijwillig verblijf in een Israכlische gevangenis. Een artikel in Elsevier van Robbert de Witt. Ouders zetten hun kinderen in de Gazastrook en op de westelijke Jordaanoever steeds vaker aan tot kleine overtredingen, zodat ze enige tijd in Israכlische gevangenschap moeten doorbrengen, schrijft de Britse krant The Times. Niet alleen hebben de Palestijnse jongeren dan onderdak en de zekerheid van voldoende voedsel, ook voor hun ouders is het aantrekkelijk. Van de Palestijnse Autoriteit ontvangen ze een financiכle vergoeding voor het gevangenschap van hun kinderen: bijna 125 euro per maand, meer dan het gemiddelde salaris van de Palestijnen. Vaak is dat hun enige bron van inkomsten: de Palestijnse gebieden worden door het aanhoudende geweld geteisterd door armoede en een hoge werkloosheid. Om gearresteerd te worden, komen Palestijnse jongeren bij Israכlische grensposten met ongevaarlijke wapens die ze openlijk tonen. Ook schelden ze de Israכlische grenswachten en soldaten uit, in de hoop te worden meegenomen. In de afgelopen twee jaar zouden zo'n tweehonderd Palestijnse jongeren zich vrijwillig hebben laten oppakken. Een zeventienjarige Palestijnse jongen zegt in The Times zijn verblijf, als gevolg van het zwaaien met een mes, te missen: 'Ik speelde elke dag tafeltennis en basketbal. Drie van mijn beste vrienden waren er ook. Elke dag aten we eieren als ontbijt.' Bron: Elsevier

Via de club van Wajsberg,

anzi

Anoniem zei

Voor Wajsberg

Kregen toch ook een dorp, toch aardig

http://www.youtube.com/watch?v=E9gSzo0x4ak

anzi

Anoniem zei

Een ander Duits geluid zou vroeger ook niet verkeerd zijn geweest en volgens mij zal Wajsberg dit alleen maar beamen, dus waar wringt de kous?

anzi

Anoniem zei

De Palestijnse minister voor de zaken van gevangenen, Issa Qaraqa’, heeft gemeld dat hij een nieuw geval heeft ontdekt van de mishandeling van kind-gevangenen door Israelische soldaten. Het gaat om twee 13-jarige jongens, Muhammad Tariq Abd al-Latif Mukhaymar en Muhammad Nasir Ali Radwan uit Beit Awar. Zij werden afgelopen juni opgepakt, en twee dagen naakt in een wc opgesloten, waar soldaten onder meer over hen heen plasten.

De jongens, die toen in de zesde klas zaten, werden door de grenspolitie aangehouden bij de Muur en niet ver van hun dorp, op Weg 443, die vroeger alleen voor Israeli's openstond maar sinds dit jaar ook voor Palestijnen toegankelijk is. Ze werden hard geslagen, hun handen werden gebonden, ze werden geblinddoekt en ze werden naar de nederzetting Binyamin gebracht.
Daar werden ze een wc ingeduwd en gedwongen hun kleren uit te trekken. Vervolgens werden ze twee dagen zonder eten of drinken naakt in het toilet achtergelaten.De soldaten zetten intussen de airconditioning aan, zodat er de hele tijd koude lucht naar binnen werd geblazen. Mukhaymar szei dat hij veel dorst kreeg en water moest drinken uit de wc. Ook had hij het erg koud. Bovdien kwamen er steeds soldaten binnen om hen te wekken als ze probeerden te slapen. Het ergste dat gebeurde was echter dat de soldaten, als ze binnenkwamen niet in de wc plasten, maar op de hoofden en in de gezichten van de jongens. Ze werden dan uitgelachen en een van de soldaten nam er foto's van.
Na die twee dagen werden ze in de nederzetting gebracht en ondervraagd van tien uur 's avonds tot drie uur in de morgen en vervolgens naar het militaire kamp Ofer gebracht. Daar verbleven ze drie maanden om vervolgens naar de jeugdgevangenis in Rimonim te worden gebracht. Ze werden nooit voorgeleid voor een rechter.

Via Ander joods geluid, Abu Pessoptimist

anzi

Anoniem zei

Heel vervelend voor bovenstaande jongens. Hadden zij toch verwacht een lekker ontbijtje te krijgen met daarna sport en spel, krijgen zij dit. Zal wel een uitwas geweest zijn.

anzi

Anoniem zei

Even maar off topic

Dit geldt met name voor orthodoxe instellingen zoals de joodse scholen, die met enorm veel geld open worden gehouden. Waarom denk je dat de Joodse Gemeente Amsterdam de gemeente Amsterdam vraagt om een bijdrage aan de beveiliging? Het is niet meer op te brengen.

Is het niet veel eenvoudiger om in plaats hiervan je druk te maken over non-onderwerpen zoals de speeches tijdens voorgaande Kristallnacht-herdenkingen? Waar de meeste joodse bestuurders overigens zelf niet te vinden zijn, en hun achterban al helemaal niet, want die durven niet eens in de binnenstad van Amsterdam te komen.

3x raden, bij Abu
Cidi speelt met vuur 13.11.2010

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...