dinsdag 23 november 2010

Europese Oorlogsindustrie

Persbericht Campagne tegen Wapenhandel

Europese wapenexportregels regelmatig overtreden

Brussel/Amsterdam 23 november 2010 Vandaag presenteert een aantal onderzoeksgroepen in Brussel een rapport dat dubieuze wapenexporten vanuit de Europese Unie blootgelegd. Het gaat om gevallen van corruptie, illegale doorverkoop, handel met mensenrechtenschenders en verkopen die conflicten aanwakkeren. Deze exporten zijn in strijd met de regels, zeggen de samenstellers van het rapport.

Het onderzoek toont aan dat EU lidstaten regelmatig hun eigen wapenexportnormen met voeten treden. In het rapport staan diverse voorbeelden waarbij regels voor wapenexport worden geofferd aan economische belangen of politiek voordeel. Ook blijkt dat verschillende lidstaten verschillende uitleg te geven aan de Europese wapenexportregels.

De Europese wapenexportcriteria verbieden verkopen die bijdragen aan mensenrechtenschendingen, of die vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling in gevaar brengen. Toch blijkt dat:Duitsland marinematerieel levert aan Israël, ondanks de omstreden zeeblokkade van Gaza, en ondanks het breed gedeelde vermoeden dat Israël het materieel met kernwapens uitrust. Tsjechië, Slowakije en Groot-Brittannië verkochten wapens aan Sri Lanka terwijl daar een interne oorlog met de Tamil Tijgers woedde. De doorvoer van 20.000 Tsjechische vuurwapens via Rotterdam werd door Nederland geen strobreed in de weg gelegd.

Meerdere EU lidstaten hebben vergunningen afgegeven voor de uitvoer van vuurwapens naar de VS en Latijns-Amerika, die vervolgens werden doorgesluisd naar bewapende groepen in Colombia. Ook zorgwekkend is de rol van Europese verschepers bij het transport van tanks vanuit Oekraïne naar Kenia, ondanks het feit dat tenminste een land (Duitsland) zich ervan bewust was dat dit materieel uiteindelijk voor Zuid-Soedan bestemd was.

'De Europese Unie moet serieuzer werk maken van het wapenexportbeleid, en zorgen dat wapens niet in verkeerde handen vallen.' zegt Frank Slijper van de Campagne tegen Wapenhandel, een van de auteurs van het rapport. Ook als er economische belangen in het spel zijn, mogen mensenrechten en vrede en veiligheid niet genegeerd worden.

Rhetoric or restraint: Trade in military equipment under the EU transfer control system. Samengesteld door An Vranckx, Universiteit van Gent: Kopieën van het rapport kunnen worden gedownload van www.stopwapenhandel.org

De presentatie van het rapport vindt plaats op dinsdag 23 november om 18.30 in de Espace Moselle, Lakenweversstraat 40 Rue des Drapiers, 1050 Brussel

Meer informatie:
Frank Slijper: 06 28504778 of
An Vranckx, 00 32 497619668

4 opmerkingen:

Sonja zei

Trouw heeft er wel twee berichten over - maar "Israël" komt er niet in voor. De focus ligt op Marokko en Venezuela.

Sonja zei

Islam en 'links' dus. Hoe voorspelbaar.

Anoniem zei

Nog even w.b. screenen


Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel (Foto Peter Hilz)
Ook PVV'er Van Bemmel bestraft door Wilders
Gepubliceerd: 24 november 2010 20:27 | Gewijzigd: 24 november 2010 20:43
ANP
Den Haag, 24 nov. PVV-leider Geert Wilders neemt Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel een deel van zijn taken af, omdat hij heeft verzwegen dat hij ooit is veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Wilders moet nog kijken welk deel van zijn portefeuille Van Bemmel moet inleveren.
Nieuws - Zeven Tweede Kamerleden ooit veroordeeld
Link - Letterlijke teksten van de Kamerleden die ooit veroordeeld zijn
Wilders stelde dat woensdagavond naar aanleiding van een uitzending van RTL Nieuws. Van Bemmel voert namens de PVV onder meer het woord over ruimtelijke ordening, consumentenzaken en de postmarkt. Hij erkent in juli 2006 veroordeeld te zijn voor valsheid in geschrifte, waarvoor hij een boete van 500 euro heeft gekregen. Van Bemmel had enkele keren een vrachtbrief vervalst.


Volgens Wilders had Van Bemmel bij de selectie als kandidaat-Kamerlid niets gezegd over zijn veroordeling. ,,Dingen moeten gewoon eerlijk worden verteld. Als mensen mij als fractievoorzitter en politiek leider niet de waarheid vertellen en geen openheid van zaken geven, dan zetten ze niet alleen mij in mijn hemd, maar natuurlijk ook de hele PVV-fractie'', zei Wilders.


Van Bemmel stelt dat hij de veroordeling uit privacy-overwegingen niet had gemeld. ,,Ik erken dat dit fout is en dit uiteraard wel had moeten doen.''


Het Kamerlid heeft RTL Nieuws ook doorgegeven dat hij in 2000 een boete van toen nog 400 gulden heeft gekregen wegens rijden onder invloed. ,,Dit is geen veroordeling geweest maar ik meld dit toch maar wellicht ten overvloede. De overtreding aangaande rijden onder invloed heb ik gemeld'', schrijft Van Bemmel.


Begin vorige week raakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen al een groot deel van zijn taken kwijt, omdat hij een veroordeling voor ontucht met een ondergeschikte bij de landmacht had verzwegen.


Zijn fractiegenoot James Sharpe raakte later in die week in opspraak toen onder meer bleek dat het Hongaarse bedrijf waarvan hij baas was twee keer was beboet voor misleiding van consumenten. Sharpe stapte zelf op na alle publiciteit hierover.

anzi

Anoniem zei

Geen stijl, waar blijf je? Wilder was opnieuw verrast!!!

Creatief boekhouden met PVV'er Jhim
En het is weer bal binnen de PVV. Na He-Man Brinkman, wifebeater Graus en een hele rij wannabe-parlementariërs (Arjan Brogt, Cidi Markuszower en Mellony van Hemert) is het nu tijd voor Jhim van Bemmel. Gewoon Jim, maar dan met een h. En een fijne middenstandssnor. Vangelis Jhim zou geld uit zijn bedrijf hebben onttrokken vlak voordat het over de kop ging. New Tech Partners, handel in muziekinstrumenten te Alkmaar. Toekomstig huisleverancier van pauken en blaaswerk voor de PVV-fanfare. En nu is de curatort boos. Er was sprake van ‘onbehoorlijk bestuur’ en Van Bemmel heeft ‘onrechtmatig’ gehandeld door zo'n 290.000 euro naar eigen bv‘tjes weg te sluizen. Geld dat bedoeld was om nog openstaande rekeningen te voldoen. Nou, kom er maar in Geert, met je nooit aflatende gevoel van rechtvaardigheid. Laat eens horen dat je niet alleen schande spreekt van de vuile was bij de buren, maar ook dat onfrisse washandje in je eigen club niet onbesproken laat. Grapje natuurlijk. De PVV-leider gaat uit van een goede afloop en vertrouwt erop dat Jimh er binnenkort wel uitkomt. ‘Daar vertrouw ik dan ook op en ik geloof hem’, aldus Wilders. Mheten met twee mhaten doe je zo

VanKoetsveld | 15-07-10 | 11:11

Zie datum

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...