maandag 5 juli 2010

Lokjoden 19


Antisemitisme is natuurlijk afschuwelijk, maar heeft het wel zin om zo te overdrijven?

Nu de lokjodenhysterie een beetje achter ons ligt, en mijn geniale plan om Amsterdam om te dopen in Homodam ook al geen navolging kreeg, is het goed om te constateren dat er soms iemand bereid is om wat extra moeite te doen om er achter te komen wat er nou feitelijk aan de hand is. Dat er een hype is dat weten we allemaal maar al te graag en al te snel, maar wat zijn de feiten?
Wat zijn de feiten over antisemitische incidenten in Nederland. Paul Hilhorst heeft dat eens uitgezocht en opgeschreven in een aardige column:
Heeft u in de krant gelezen hoeveel joden jaarlijks in elkaar geslagen worden vanwege hun geloof? Om hoeveel mensen gaat het? Doe een gok. Het antwoord verraste mij volledig. De kans dat een jood in Nederland om zijn geloof geslagen wordt, is namelijk nagenoeg nul. Hij loopt meer risico op een verkeersongeluk als hij achter het stuur kruipt dan op een antisemitische vechtpartij als hij over straat loopt. (Volkskrant)
Da’s inderdaad niet veel.
Dat een “incident met een Jood” al gauw wordt bestempeld als “antisemitisme” wordt trouwens nog eens geillustreerd met dit incidentje: Joodse man wordt door “Marokkanen bekogeld met eieren”. Het altijd zo evenwichtige dagblad de Telegraaf besteedt er aandacht aan in de papieren krant, maar ook een beetje in dit artikel “Noodklok over antisemitisme” waar de geplaagde man ook nog even aan het woord komt. En wat blijkt 3 dagen later: de politie heeft de “Marokkanen” opgepakt en het blijken 3 Joodse buurtgenoten van de man te zijn van 12, 13 en 14 jaar. Joodse Kutmarokkaantjes?
De Telegraaf kan beter de “noodklok luiden” over hun eigen suggestieve en opruiend-hysterische berichtjes over “moslimclubjes” die gratis worden gehuisvest in het “duurste kantoorpand van Amsterdam” hun “razendsnel” ter beschikking gesteld door Groen Links, D66 en de PvdA.
Wat bij dat laatste onderwerpje “de feiten” zijn hebben we ook nog nergens gezien, het enige wat er te zien was was hysterisch gebral van reageerders bij de Telegraaf en Elsevier en hysterische en retorische (en dus nutteloze) kamerkletsvragen van PVV krapulist Fritsma die bij mijn weten niet mee heeft gedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.
Misschien dat het CIDI daar eens wat aan kan doen. Het CIDI? Ja het CIDI.
Update: het bericht over de kindertjes van Joodse komaf zou alweer een volgend “klassiek voorbeeld van antisemitisme” zijn zie o.a. hier.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...