maandag 31 mei 2010

Israel als Schurkenstaat 199

NRC bericht:


Palestijnse vrouwen protesteren in de haven van Gaza.   Foto ReutersPalestijnse vrouwen protesteren in de haven van Gaza. Foto Reuters

Doden bij Israëlische bestorming hulpkonvooi

Gepubliceerd: 31 mei 2010 08:25 | Gewijzigd: 31 mei 2010 16:45

Door onze correspondent

Tel Aviv, 31 mei. Israëlische commando’s hebben afgelopen nacht op de Middellandse Zee een konvooi van zes schepen met circa zevenhonderd pro-Palestijnse activisten en hulp voor de Gazastrook aangevallen. Daarbij zijn volgens Israëlische televisiezenders 19 doden gevallen aan de kant van de activisten, onder wie een aantal Turken.

Verscheidene Europese landen, waaronder Nederland en Frankrijk, zeiden geschokt te zijn. Duitsland sprak van een „disproportionele” actie. In Istanbul probeerden betogers het Israëlische consulaat te bestormen.

De commando’s kwamen volgens Israëls defensie vroeg in de ochtend in actie toen de schepen nog 130 tot 150 kilometer uit de kust van de Gazastrook waren. Israëlische woordvoerders zeiden dat de activisten het geweld hadden ontketend door „met extreem geweld” verzet te bieden. Zij zeiden dat activisten hadden geschoten. Een woordvoerder van een van de organisatoren, de Free Gaza Movement, noemde de beschuldiging dat de activisten hadden geschoten „klinkklare onzin”. „We waren ongewapend”, zei hij. Beelden op de Turkse tv tonen hoe commando’s landen en slaags raken met activisten. Ook zijn er beelden te zien van commando’s die schieten.

Bekijk verslag van Al-Jazeera:

Het konvooi was vanuit Cyprus vertrokken met aan boord 10.000 ton aan hulpgoederen, waaronder bouwmateriaal en rolstoelen, voor de Gazastrook. De activisten hoopten zo de Israëlische blokkade tegen hulp aan Gaza te doorbreken. Israël had vooraf gewaarschuwd tegen het doorgaan van het konvooi, dat een poging zou vormen „de legitimiteit van Israël te ondermijnen”. Eerdere pogingen van internationale activisten de blokkade over zee te doorbreken, zijn ook verijdeld, maar zonder dat daarbij slachtoffers vielen.

Volgens nog onbevestigde berichten bevindt zich onder de gewonden imam Raed Salah. Hij is het hoofd van de Islamitische Beweging in Noord-Israël, die zeer invloedrijk is onder Palestijnse inwoners van Israël. Leger en politie zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht in steden waar veel Palestijnen wonen.

Twee Nederlanders ,,waren niet op een van de schepen waar het tot geweld kwam".Minister Verhagen via Twitter

Het hulpkonvooi is georganiseerd door onder andere de Free Gaza Movement en een Turkse hulporganisatie. Aan boord bevinden zich Europese parlementsleden, de Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mairead Corrigan Maguire en een 85-jarige overlevende van de Holocaust. Volgens minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) zijn twee Nederlandse activisten aan boord van een van de schepen waarop geen geweld is gebruikt. Hij schreef op Twitter: ,,De 2 NLers op weg naar gaza waren niet op een van de schepen waar het tot geweld kwam, onze ambassade doet alles om snel contact te krijgen."

De vloot vertrok gisteren vanuit Cyprus, met enkele dagen vertraging wegens materiaalpech en tegenwerking door de autoriteiten. Een zevende schip, dat later is vertrokken, zou nog onderweg zijn.

De buitenlandcoördinator van de EU, Catherine Ashton, heeft een onderzoek naar het Israëlische optreden geëist. Ook herhaalde ze haar oproep tot „onmiddellijke” opheffing van de Israëlische blokkade van de Gazastrook.

Meer beelden vanaf een van de schepen:

Geen opmerkingen:

VT Condemns the ETHNIC CLEANSING OF PALESTINIANS by USA/Israel $ 280 BILLION US TAXPAYER

  VT Condemns the ETHNIC CLEANSING OF PALESTINIANS by USA/Israel $ 280 BILLION US TAXPAYER DOLLARS INVESTED since 1948 in US/Israeli Ethnic ...