zaterdag 19 december 2009

Derk Sauer 8


De nieuwe rijken kunnen alles kopen, maar 1 ding niet: smaak. En over smaak valt niet te twisten. Je hebt het of je hebt het niet, zoals u op deze foto kunt zien.Dit duo doet me denken aan onthullende foto's die ik ooit eens in Houston zag van een Texaanse olieboer met zijn vrouw. Die hoofden!


Ik citeer: Derk Sauer: 'Russen zoeken de zin van het leven'

Opdracht 1 aan mijn collega's van de NRC. Aan de slag met vraag 1: Wat zoekt Derk Sauer die geen Rus maar een Hollander is? En daaraan gekoppeld vraag 2: wat is de zin van het leven van Derk Sauer, behalve dan winst maken?

Sauer: "De social communities hier zijn heel groot. Het hebben van een sociaal netwerk is in dit land heel belangrijk." En over dat laatste beschikt Sauer dankzij zijn langdurige verblijf in Rusland. Bij de omgang met de Russische bureaucratie zijn die contacten essentieel. "Ik vind het in Rusland makkelijker iets te regelen, dan in Nederland. En dan hoef je helemaal niemand om te kopen. Als mensen je kennen, willen ze ook iets voor je doen. Mensen hebben hier veel meer een hart. Zo is deze cultuur. Men gunt elkaar iets. In Nederland werkt dat zo niet. Daar geldt: regel is regel. Ze hebben hier heel veel regels, maar niemand houdt zich eraan. De praktijk is veel flexibeler."

http://static.rnw.nl/migratie/www.wereldomroep.nl/actua/regio/rusland/sauer-russische-tijdschriften-redirected


Inderdaad, Derk heeft gelijk, hier gelden regels, daar geldt de macht van het geld. Met als gevolg deze uitspraak van hem: 'Ik vind het in Rusland makkelijker iets te regelen, dan in Nederland.' Ook dat klopt als een bus, in een cultuur waarin 'niemand' zich aan de regels houdt, wordt alles door geld geregeld. Geld is dan het enige smeermiddel. En dat leidt weer tot de volgende waarheid als een koe: “Russia is a perfect democracy for the informed. And total dictatorship for the uninformed,” zoals Derk zelf ontdekt heeft. Daarom ook voelt hij er zich als een vis in het water, en wil hij zeker niet uit het volgens hemzelf 'corrupte' Rusland vertrekken, om hier in Nederland alles volgens de regels te gaan doen. Geef Derk eens ongelijk, collega's van de NRC. Jullie krijgen een uitstekende neoliberale baas, die tot de slotsom kwam dat 'you only need to spend a week in Russia to know that communism doesn't work.' In slechts een week tijd had onze kleine multimiljonair dit door, en dat terwijl hij al op zijn vijftiende 'joined the Maoist splinter of the Dutch Communist party. And it is now the Socialist party, of which I am still a member.' Zo is het maar net.


Daar staat evenwel tegenover dat iemand als ik al op mijn vijftiende doorhad dat de meeste politici niet te goeder trouw zijn en ik dus nooit lid ben geworden van een of andere linkse of rechtse politieke partij, Maar ja, ik ben daardoor ook geen marxistisch-leninistische multimiljonair geworden, die zich te goed heeft gedaan aan het kadaver van de Sovjet Unie, waar het staatskapitalisme doorging voor communisme. Dus ik heb eigenlijk helemaal geen recht van spreken. Bovendien heb ik geen Russische en zelfs geen Nederlandse krant tot mijn beschikking en Derk wel. Dus, jongens en meisjes van de NRC, schrijven jullie nu eens een mooi, eerlijk en diepgravend portret over jullie nieuwe eigenaar. Leg hem en passant een aantal dingen voor die ik hier op mijn weblog over hem gepubliceerd heb. En zodra alles onthuld is, let dan goed op zijn reactie. Die komt dan uit een hele andere hoek dan jullie verwachten. Mark my words. Overal lopen er oportunisten rond. Ook op jullie redactie.

Meer hierover later. Maar vergeet vooral niet: wiens brood men eet diens woord men spreekt. Zo is het de hele geschiedenis door geweest. En wij allen zijn niet anders dan voorheen. Zo snel gaat de evolutie niet.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

De Sovjetunie bezigde toch wat anders dan "staatskapitalisme". Ten onder gegaan, onder andere aan de topzware bureaucratie. Maar dat is wat anders.

stan zei

ik zeg staatskapitalisme omdat ook in dit systeem een zeer kleine elite bepaalde hoe de economie georganiseerd moest zijn, net als hier. en net zoals hier werd alleen een zeer kleine elite daar schatrijk van. ze hadden alles wat hun hart kon begeren. er waren zelfs miljonairs in de sovjet-unie. dat noem ik geen communisme.
stan

Anoniem zei

'marxistisch-leninistische multimiljonair '

Van 'marxistisch-leninistisch'
naar 'Russisch multimiljonair':
Don Cameleone.

Ton

Let the pictures hit you.

  Lord Bebo @MyLordBebo BE QUIET AND WATCH. Let the pictures hit you. This is a smashed Ukrainian position, now under Russian control. Po...