vrijdag 7 juli 2006

De Volkskrant 13

Terwijl Israelische soldaten zich op groepsfoto's lachend in bezet gebied laten fotograferen, (zie pagina 5 Volkskrant vandaag) circuleert deze foto in de arabische wereld. Een Palestijnse man met een vermoord kind in zijn armen, gedood tijdens een Israelisch bombardement.

De kritiek die de Volkskrant van zijn lezers kreeg over de recente onevenwichtige pro-Israel verslaggeving heeft succes, want voor het eerst sinds de gewelddadige inval - tien dagen geleden - en de terreur tegen de Palestijnse burgerbevolking besteedt de krant uitgebreid aandacht aan de grootschalige mensenrechtenschendingen door de Israelische strijdkrachten.

Gisteren schreef ik dit: 'Laten we kijken hoe lang het de commerciele Nederlandse kwaliteitsmedia kost om professor Dugard te interviewen over de Israelische schendingen van het internationaal recht.' Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/07/de-israelische-terreur-64.html Het antwoord is: terwijl ik het schreef interviewde Israel-correspondent Alex Burghoorn van de Volkskrant deze Speciale VN-Rapporteur voor de Mensenrechten in de Palestijnse Gebieden voor de voorpagina van zijn krant.

'"Boycot straft niet Hamas maar het volk.'"
Van onze correspondent Alex Burghoorn.
JERUZALEM - De boycot die de VS en Europa hebben opgelegd aan de Palestijnse Hamas-regering schendt de geest van de Vierde Conventie van Genève, die de bescherming behelst van burgers in oorlogstijd en onder bezetting.
"Het is een merkwaardige situatie zonder precedent", zegt John Dugard, de Speciale VN-Rapporteur voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden in een interview met de Volkskrant.
‘Het is voor het eerst dat een bezet volk, waarvan de Vierde Geneefse Conventie het economisch welzijn dient te beschermen, is onderworpen aan economische sancties’, zegt Dugard, een Zuid-Afrikaan en hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Leiden.
De Palestijnen zijn afhankelijk van vooral Europees en Amerikaans hulpgeld. Maar sinds de islamistische Hamas-beweging in de regering zit, is de hulp opgeschort. Hamas moet eerst Israël erkennen, het geweld afzweren en oude overeenkomsten naleven. De salarissen van 165 duizend ambtenaren zijn sinds februari niet of nauwelijks uitbetaald – het raakt bijna eenderde van de 3,5 miljoen Palestijnen.
'"Het is niet de Hamas-regering die wordt gestraft, maar de bevolking. Als Zuid-Afrikaan wil ik in herinnering brengen dat de westerse mogendheden weigerden een economische boycot uit te vaardigen tegen het apartheidsregime, omdat het de zwarten zou raken."'

Zie: http://www.volkskrant.nl/buitenland/
article327919.ece/Boycot_straft_niet_Hamas_maar_het_volk

Dit is de internet-versie. In de papieren editie van de Volkskrant staat verder over John Dugard: 'Hij heeft donderdag van de Raad voor de Mensenrechten van de VN opdracht gekregen met spoed af te reizen naar de Gazastrook voor onderzoek naar mensenrechtenschendingen van het Israelische leger tijdens de operatie Zomerregen... De VN-raad heeft het besluit genomen met 24 voor en 11 tegen, waaronder de VS en alle vertegenwoordigende lidstaten van de EU.'
Alex Burghoorn schrijft voorts: De Palestijnen zijn afhankelijk van vooral Europees en Amerikaans hulpgeld. Maar sinds de islamitische Hamas-beweging in de regering zit, is de hulp opgeschort. Hamas moet eerst Israel erkennen, het geweld afzweren en oude overeenkomsten naleven.' Het geweld afzweren? Terroristische aanslagen afzweren, dat begrijp ik, maar het gewelddadig verzet tegen een bezettingsmacht afzweren? Op welk artikel van het Internationaal Recht berust deze eis? Een volk mag zich tegen een agressor die land bezet en confisqueert verzetten. Mocht het Nederlands verzet zich niet met geweld tegen het Duitse bezettingsleger verzetten? Zo'n eis is makkelijk opgeschreven, maar onderzoek als journalist ook eens de juistheid ervan. Waarom wordt Israel niet geboycot door Europa schendingen van het internationaal recht? Over de VS heb ik het niet aangezien daar de pro-Israel lobby de Midden Oosten politiek van Washington bepaald. Europa steunt Israel cultureel, militair, economisch en politiek.

Op een prominente plaats op pagina 5 van de Volkskrant staat het interview met John Dugard verder uitgewerkt onder de kop: 'Israel schendt de fundamenteelste mensenrechten,' een uitspraak van de 'speciale rapporteur in de bezette Palestijnse gebieden, in opdracht van de Verenigde Naties.'

Terwijl de commerciele media in de Westerse wereld voor de meerderheid in de verslaggeving de kant van Israel heeft gekozen, valt de onafhankelijke berichtgeving van al-Jazeera steeds meer op. Dit is wat de arabische en derde wereld krijgen te lezen in de Engelstalige editie: 'Hamas calls Gaza to arms
The Palestinian government has urged security forces to fight Israeli troops in Gaza after the most violent day since Israel withdrew from the territory last year.
Saeed Seyam, the interior minister, declared a state of emergency on Thursday, according to a spokesman after fighting killed 19 Palestinians and one Israeli soldier.
Khalid Abu Hilal, a Hamas minister, told a news conference: "Because of the continuation of bloodshed and Israel's crimes, the minister of interior a few hours ago declared a full state of emergency in the homeland.
"He (Seyam) called on all Palestinian security and military services to participate in the moral, national and religious duty to defend our people ... and to confront this incursion and cowardly Zionist aggression."
However, although some security forces are controlled by Hamas, most are loyal to Mahmoud Abbas, the Palestinian president, and his Fatah movement. And Abbas is the only person who can authorise a state of emergency.Expansion
Hilal's comments were among the first by Palestinian government officials since Ehud Olmert, the Israeli prime minister, ordered tanks to push deeper into Gaza.' Lees verder:
http://english.aljazeera.net/NR/exeres/0B494E13-13C7-4FCD-BD51-016CC8F896AD.htm

1 opmerking:

Anoniem zei

Als een VN functionaris dit zegt, is het dan wellicht niet iets van waarheid?

In ieder geval goed dat het nu eindelijk 'de' krant haalt, al zijn de overgenomen stukjes nog legio.