zaterdag 7 februari 2009

De Israelische Oorlogsmisdaden 57

'Anja Meulenbelt:: Weblog
vrijdag 6 februari 2009
“We zullen disproportioneel geweld gebruiken”
Geplaatst onder: Algemeen, Mensenrechten, Palestina/Israël om 8.00 uur
Hier de link naar het belangrijke artikel van juriste Heikelien Verrijn Stuart,
njb_art0904-1841.pdf, over recht, politiek en de oorlog tegen Gaza.
Verrijn Stuart plaatst de vraag naar de mogelijke oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Gaza in een breder perspectief. Het gaat niet alleen over de vraag of er ‘disproportioneel’ geweld is gebruikt, dwz te veel burgers zijn gedood, het gaat ook niet alleen over de wapens die er zijn gebruikt, en andere gebeurtenissen tijdens de oorlog tegen Gaza die worden onderzocht, het gaat vooral om de vraag wat voor een oorlog hier werd gevoerd.In de analyse van Verrijn Stuart was dat niet een verdedigingsoorlog tegen de raketten, maar een oorlog die al langer was voorbereid, en een aantal voorbereidende fases had: nadat Gaza al vergaand afhankelijk was gemaakt werd de bevolking gedurende lange tijd afgesneden van aanvoer van de eerste levensbehoeften. Nog voor de eerste militaire aanval had plaatsgevonden werden journalisten weggehouden, werd hulpverleners het werken belemmerd. Het treffen van de burgerbevolking in een dergelijke oorlog - Verrijn Stuart trekt een vergelijking met het optreden van het Bosnisch-Servische leger van Karadzjic en Srebrenica, dat ook jarenlang belegerd werd voor de massamoord plaats vond - is geen bijkomstigheid maar een welbewust gekozen strategie. “Israel straft de Palestijnen als collectief en negeert daarmee welbewust de grondbeginselen van het internationale recht”.
Karadzic zit nu in de Scheveningse gevangenis en wacht op zijn proces voor het Joegoslavië tribunaal. Of dat met de Israëlische verdachten gaat gebeuren is de vraag. Maar Verrijn Stuart somt wel een aantal mogelijkheden op die Nederland en de EU hebben om Israel aan het internationaal recht te houden. Of het zou kunnen komen tot het inroepen van het ICC, het Internationaal Strafhof is de vraag: Israel is geen lid, en de Palestijnen hebben geen internationale status die het lidmaatschap van het ICC mogelijk maken. Maar wat wel kan is het optreden van nationale strafrechters in diverse landen, en het is duidelijk dat het Israel zenuwachtig maakt dat mogelijke verdachten van internationale misdrijven in een groot aantal landen zouden worden kunnen opgepakt, en dus maar beter weg kunnen blijven.
Lees het artikel.'

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...