zaterdag 26 februari 2022

Willy van Damme: Oekraïne – Roekeloze waanzin

Oekraïne – Roekeloze waanzin

De Oekraïense regering is blijkbaar begonnen met het uitdelen van wapens aan burgers en deze ochtend kon je op de radio horen dat men de burgers ook opriep om brandbommen (molotowcocktails) te maken. Een meer dan gevaarlijk beleid.

Burgers

Het kan bijvoorbeeld betekenen dat burgers zo private conflicten oplossen in het gezin, met de buren of met welke vijand ook. Het kan ook zorgen voor allerlei roofovervallen of andere criminele feiten. Maar dat is nog het minste van het probleem hier. 

Het betekent vooral dat burgers zo meegezogen worden in deze oorlog en het aantal burgerdoden alleen maar exponentieel gaat toenemen. En men er zeker voor kan zijn dat zogenaamde mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch, gekend om hun getrouwheid aan Washington en Londen, dit gaan gebruiken. 

In augustus en september 1914 werden in België steden waaronder Visé, Leuven, Sambreville en Dendermonde door het Duitse leger in brand werden gestoken met als argument van de franc-tireurs, gewapende burgers of vrijschutters, die Duitse soldaten hadden aangevallen. Wat achteraf na onderzoek een leugen bleek. 

Gisteren was er in het televisienieuws trouwens het verhaal van Russische militairen te zien die vanuit een bestelwagen onder vuur werden genomen. En dit soort incidenten dreigt exponentieel toe te noemen door dit alleen als roekeloos te omschrijven beleid.

En de prijs

Ondertussen komt via de Nationale Bank ook de economische realiteit bovendrijven. Volgens berekeningen daar zou de kost van deze oorlog de Belgische economie die duurdere energie tien miljard euro extra kosten. Ook zou de inflatie toenemen en de economische groei neerwaarts dienen bijgesteld. Tien miljard euro om mee te beginnen dus. 

Robert Kagan

Robert Kagen, origineel een Republikein maar al jaren een der belangrijkste strategen bij de Democraten van de nieuwe Amerikaanse buitenlandse politiek. In tegenstelling tot voorgangers als George Kennan en Henry Kissinger voert hij een zeer agressieve politiek tegen o.m. China en Rusland. 

Hij zetelt onder meer in de Council on Foreign Relations en  is mede-stichter van het Project for a New American Century. Hij is de man van Victoria Nuland die op Buitenlandse Zaken de scepter zwaait over dit dossier. 

En dan hoor je een premier Alexander De Croo fier verklaren dat die sancties de Russen duur te staan zullen komen. Door het stijgen van de olie- en gasprijzen en die van landbouwproducten en grondstoffen verdienen zij nu extra miljarden en kunnen ze hun meer dan 600 miljard dollar bedragende oorlogskas verder aanvullen. 

En dit omdat men iets wat in wezen gratis is en heel simpel aan Rusland weigerde te geven, namelijk veiligheidsgaranties en het feit dat Oekraïne nooit lid zou worden van de NAVO. Maar de VS, NAVO en de EU weigerden dit te geven om zo de druk op Moskou op te voeren. Dit is roekeloze waanzin van een zelden gezien niveau. 

Ondertussen is het voor de lezer hier belangrijk om eens een blik te werpen op de figuur van Robert Kagan, de ware architect van de oorlog, niet tegen Oekraïne maar tegen Rusland. Robert Kagan is een super neoconservatief en echtgenote van Victoria Nuland die binnen het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken eerst onder Barack Obama en nu onder Biden het dossier beheert. 

Willy Van Damme 

https://willyvandamme.wordpress.com/2022/02/26/oekrane-roekeloze-waanzin/




Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...