vrijdag 25 februari 2022

NRC Archief: VS mogen oorlog niet verliezen

 

VS mogen oorlog niet verliezen

De oorlog tegen het dictatoriale regime in Irak is nu, of je er achter staat of niet, een politiek én militair feit. Natuurlijk zullen in deze oorlog onschuldige slachtoffers vallen – schone oorlogen bestaan helaas niet – maar ze zullen niet zinloos zijn.

Zinloos waren wel de vele onschuldige slachtoffers die tijdens de decennia durende dictatuur zijn gevallen. Een dictatuur waar willekeur en terreur hoogtij vieren en verzet van binnenuit nagenoeg onmogelijk is.

Het verdwijnen van dat regime, hopelijk met zo min mogelijk slachtoffers, zal een zegen zijn voor Irak en de regio.

Een militaire blamage, en daarmee een overwinning van het regime van Saddam Hussein, zal desastreuze gevolgen hebben voor de stabiliteit in de regio en de rest van de wereld en vormt een regelrechte bedreiging van onze westerse maatschappij.

Steun aan de Verenigde Staten hoeft niet onvoorwaardelijk en kritiekloos gegeven te worden. Amerika gedraagt zich als hyperpower, en dat moet veranderen. Washington moet zich meer gelegen laten liggen aan het internationale recht, het Internationale Strafhof steunen en de Kyoto-akkoorden onderschrijven.

Bovendien zullen de Verenigde Staten al hun invloed moeten gebruiken teneinde een definitieve oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict te bewerkstelligen, door het helpen creëren van een volwaardige Palestijnse staat, naast de Israëlische.

Het is te betreuren dat het tot deze oorlog heeft moeten komen. Deze oorlog is erg, maar deze oorlog verliezen is nog vele malen erger. Tegenstanders lopen achter de feiten aan. In de westerse wereld lijken vrede, stabiliteit en gerechtigheid al decennia een vanzelfsprekendheid.

Wie verder kijkt over de grenzen en terug in de tijd, weet dat vrede, stabiliteit en gerechtigheid bevochten en verdedigd moeten worden.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten verdienen de steun van Nederland en andere westerse landen, in politieke, civiele én militaire zin.

J.H. Maat is bestuurskundige.

https://www.nrc.nl/nieuws/2003/03/20/vs-mogen-oorlog-niet-verliezen-7631431-a10958

Let op: u moet wel voor dit i must durende fake news betalen!

Geen opmerkingen:

How Zionists Treat Their OWN POPULATION

  https://twitter.com/Kahlissee/status/1780545543602675793 Khalissee @Kahlissee How the wives of Israeli hostages were beaten outside Netany...