Jaap de Hoop Scheffer: NAVO had rode lijn van Poetin moeten accepteren
De NAVO had in 2008 nooit het lidmaatschap moeten toezeggen aan Oekraïne en Georgië. Dat zegt toenmalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer tegen Nieuwsuur. "Het is niet verwonderlijk dat Poetin daar een rode lijn trok."
De relatie tussen Rusland en het westen verslechterde dramatisch vanaf het moment dat de NAVO de deur op een kier zette voor de twee landen, die Poetin beschouwt als zijn achtertuin. De Russische president sprak De Hoop Scheffer aan: "Hij zei tegen mij, nadat het communiqué was uitgekomen: mister secretary-general, this will not be. Dit gaat niet gebeuren."
De late publieke erkenning vd ‘misrekening’ van de Hoop Scheffer is mogelijk een teken dat de Europese NAVO-lidstaten meer aandacht willen schenken aan de (bekende) opstelling v Rusland....Omdat ze niet meer blindelings vertrouwen op de Amerikaanse bondgenoot?
— Jeroen Akkermans (@JeroenAkkermans) January 7, 2018
Vijfdaagse oorlog
Vanaf dat moment begon Rusland zich agressiever op te stellen naar zijn buurlanden. Enkele maanden later vielen Russische troepen een deel van Georgië binnen, om de daar wonende Russen te beschermen tegen de 'agressieve acties' van het Oekraïense leger.
Rusland kwam als winnaar uit deze Vijfdaagse Oorlog, de oorlog waarin RTL Nieuws cameraman Stan Storimans om het leven kwam bij een bombardement. De streek Zuid-Ossetië, die zich met Russische steun onafhankelijk had verklaard, werd zo goed als een onderdeel van Rusland.
Annexatie De Krim
Zes jaar later voltrok zich een vergelijkbaar scenario in Oekraïne, waar Rusland eerst schiereiland De Krim annexeerde en zich daarna mengde in de burgeroorlog in het oosten van het land, waar separatisten zich wilden aansluiten bij Rusland. Rusland ontkent nog altijd betrokkenheid bij dit conflict.
Het was in die burgeroorlog dat vlucht MH17 met aan boord 298 inzittenden uit de lucht werd geschoten.
'Reactie onderschat'
Jaap de Hoop Scheffer zegt nu dat hij de reactie 'heeft onderschat'. Volgens hem zijn beide oorlogen een direct gevolg van het NAVO-besluit in 2008. Zowel Oekraïne als Georgië zijn nog geen lid van de NAVO en konden bij deze oorlogen dus niet rekenen op militaire steun van het westen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten