dinsdag 2 maart 2021

Boeren als Gifmengers

 

LTO Noord verbolgen over besluit Waterschap Vechtstromen: geen uien, lelies, bollen en glysofaat (Roundup) meer op 250 hectare aan pachtgronden 

Stockfoto Foto: JOSH EDELSON/AFP 

LTO Noord baalt van het besluit van Waterschap Vechtstromen om op hun pachtgronden geen teelt van uien, lelies en bollen en gebruik van glyfosaat meer toe te staan. Vooral de communicatie rondom deze besluitvorming is volgens LTO Noord niet om over naar huis te schrijven. 

,,Afgelopen vrijdag hebben we, tijdens een anderhalf uur durend overleg met de bestuurders van het waterschap, een aantal onderwerpen besproken”, zegt LTO-bestuurder Nicole Koks. 

,,Het niet meer mogen gebruiken van glyfosaat op pachtgronden is terloops benoemd. Maar niet wat de overige maatregelen zijn voor wat betreft het uit te voeren grondbeleid. Daarna werd het besluit nog wat vergoelijkt door te zeggen dat het alleen over strategische gronden ging en niet over alle gronden binnen het werkgebied van Vechtstromen. Er is dus nog heel veel onduidelijk.” 

250 hectare 

Binnen het gebied van Vechtstromen gaat het om circa 250 hectare waarvan de pachtvoorwaarden zijn gewijzigd. Naast voorwaarden over teelt en gewasbeschermingsmiddelen is ook de termijn van pacht veranderd. Zo mag nog maar 4 jaar achtereenvolgend gepacht worden en mogen schouwpaden niet meer worden bemest. 

‘Treurig’ 

De pachters zelf hebben volgens LTO Noord nog niets over de besluiten gehoord, terwijl ze grote gevolgen kunnen hebben. Koks: ,,Het zint ons niet dat het besluit zo is genomen. Dat is echter democratie, dus daar kunnen we nu niets aan doen. Maar dat er vervolgens zo waardeloos met de pachters wordt omgegaan is heel treurig. Een van de besproken onderwerpen tijdens het overleg is een open en transparante communicatie richting onze achterban. Helaas moeten wij constateren dat hiervan nu geen enkele sprake is”.

https://www.dvhn.nl/drenthe/LTO-Noord-verbolgen-over-besluit-Waterschap-Vechtstromen-geen-uien-lelies-bollen-en-glysofaat-Roundup-meer-op-250-hectare-aan-pachtgronden-26570583.html

Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...