Bron: Telesur-english 9 februari 2021 ~~~ 

De prestaties van de Venezolaanse economie zijn bijna een decennium lang gestaag gedaald sinds het opleggen van Amerikaanse sancties in 2015.

Het U.S. Government Accountability Office (GAO) heeft erkend dat de Amerikaanse sancties tegen Venezuela tienduizenden mensen het leven hebben gekost en de economie van het land hebben geschaad, vooral door de olieproductie onder druk te zetten.

In een nieuw rapport herinnert GAO er ook aan dat de sancties die onder de vorige regeringen van Barack Obama en Donald Trump aan het land werden opgelegd, ook de door de VS gesteunde humanitaire hulp aan Venezuela belemmeren.

Het rapport “biedt meer bewijs dat de unilaterale en illegale Amerikaanse sancties een straf zijn voor het Venezolaanse volk en dat ze onmiddellijk moeten worden beëindigd,” zei Mark Weisbrot, mede-directeur van het Center for Economic and Policy Research (CEPR).

GAO merkte op dat de financiële sancties die sinds 2015 aan Venezuela zijn opgelegd, hebben geleid tot een daling van de olieproductie met 797 ton per dag, wat bij de huidige olieprijzen zou neerkomen op 16,9 miljard dollar per jaar aan gederfde olie-inkomsten.

“Deze daling betekent minder importen, waaronder van voedsel, medicijnen, medische apparatuur en andere gezondheidsgerelateerde benodigdheden,” voegde Weisbrot eraan toe.

President Joe Biden heeft een herziening bevolen van de Amerikaanse economische sancties tegen landen als Venezuela, Iran en Cuba om hun humanitaire impact te bepalen.

“Dit is positief. Er valt echter niet veel te evalueren. Er is geen reden om deze misdaad van de Trump-administratie te laten voortduren,” merkte de deskundige op.

Topfoto: VS-sancties veroorzaakten duizenden doden in Venezuela, zegt GAO


Meer over de eenzijdige dwangmaatregelen, ofwel illegale ‘sancties’, van de VS