dinsdag 27 april 2010

Derk Sauer 22

Directie Nieuw Amsterdam geschorst

Gepubliceerd: 26 april 2010 21:56 | Gewijzigd: 26 april 2010 21:58

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 26 april. De tweehoofdige directie van uitgeverij Nieuw Amsterdam, eigendom van mediamagnaat Derk Sauer, is geschorst vanwege een conflict met de commissarissen over de transparantie van de financiële verslaglegging.
Derk Sauer.   Foto Vincent Mentzel
Derk Sauer.
Foto Vincent Mentzel

Algemeen directeur Marij Bertram en commercieel directeur Hendrik de Leeuw zijn vorige week donderdag op non-actief gesteld. Paul van der Zande is aangesteld als interim-directeur. Volgens uitgever Henk ter Borg zijn de verhoudingen tussen commissarissen en directie „ernstig verstoord geraakt” en wordt er voor de twee nu „een nette regeling uitgedacht”.

„Het zit er niet in dat ze terugkeren”, aldus Ter Borg. „Het personeel is aangeslagen, want de persoonlijke verhoudingen binnen het bedrijf waren goed. Dit is iets tussen directie en commissarissen.”

Eigenaar/commissaris Derk Sauer spreekt van een „verschil van opvatting over de te volgen koers. De financiële rapportage van de directie was niet helemaal duidelijk.” Sauer noemt dat „één van de issues”. De twee uitgevers, Henk ter Borg en Marie-Anne van Wijnen, „blijven op hun post”. Sauer gaat ervan uit dat de twee directeuren, die geen commentaar willen geven, niet bij de uitgeverij zullen terugkeren. „Het is vervelend genoeg dat dit is gebeurd.”

Uitgeverij Nieuw Amsterdam werd in 2005 opgericht door twee echtparen, Derk Sauer en Ellen Verbeek van Independent Media in Moskou en Annemiek Hoogenboom en Boudewijn Poelmann, oprichter en directeur van de Nationale Postcode Loterij. Nieuw Amsterdam begon als literaire uitgeverij, maar verlegde de koers steeds meer naar non-fictie. De uitgeverij maakte onder meer naam met de publicatie van de Endstra-tapes. Volgens Henk ter Borg spelen tegenvallende financiële resultaten bij de uitgeverij, die eerder stopte met haar kinderboekenfonds, „zijdelings een rol bij het conflict”, maar hebben de aandeelhouders de garantie gegeven dat alle projecten van de uitgeverij gewoon worden voortgezet.

Vandaag werd ook bekend dat hoofdredacteur Birgit Donker en uitgever Gert-Jan Oelderik van NRC Handelsblad en nrc.next per 1 juli hun functies neerleggen wegens een conflict over de redactionele autonomie binnen de directie van NRC Media. Derk Sauer is president-commissaris van NRC Media.

http://www.nrc.nl/economie/article2532910.ece/Directie_Nieuw_Amsterdam_geschorst

2 opmerkingen:

Sonja zei

Godsallemachtig...

Wel veilig op de Economie-pagina van de NRC. Want stel je eens voor, wanneer dit een maatschappelijk of zelfs politiek probleem zou gaan worden.
Met Donker heb ik trouwens ook geen centje medeleven. Ze is eruit gewerkt, maar blijft Sauer beschermen door net te doen alsof ze, omwille van een gewetenskwestie, is opgestapt. Dus slachtoffer, nu zij zelf aan de beurt is, maar daaronder toch echt dader, vanwege collaboratie met het systeem.

Was het niet zo vlak na de oorlog dat bijna iedereen in het Verzet had gezeten of onderduikers in huis had gehad?

Sonja zei

NVJ: Persvrijheidsmonitor: Nederland raakt achterop

NVJ: Aftreden Donker alarmerend

Birgit Donker: De lezer vraagt, de krant antwoordt

Villamedia: Redactieraad NRC eist opheldering

Quote: Derk Sauer: 'Geen onenigheid met hoofdredacteur NRC'

Fokke & Sukke