maandag 26 april 2010

Derk Sauer 19

Mijn oude kameraad en huidige SP-multimiljonair Derk Sauer slaat toe, zoals ik al voorspeld had. Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/search?q=derk+sauer

Elsevier bericht:


Birgit Donker na ruzie weg als hoofdredacteur NRC

maandag 26 april 2010 12:22

Birgit Donker stapt per 1 juli op als hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next. Er is sprake van 'een interpretatieverschil binnen de directie over het borgen van de journalistieke autonomie van de redactie'.

Birgit Donker gaat weg als hoofdredacteur, maar blijft aan als  schrijvend redacteur Birgit Donker gaat weg als hoofdredacteur, maar blijft aan als schrijvend redacteur

Dat heeft NRC Media maandag bekendgemaakt. Naar verluidt wilde mediamagnaat Derk Sauer nrc.next en de websites van NRC onder de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie weghalen.


'Ik denk dat ik de krant het beste dien door mijn functie neer te leggen,' zegt Donker. Ook uitgever Gert Jan Oelderik houdt het voor gezien.

Kritiek
De oud-nrc.next-chef Hans Nijenhuis, die vorig jaar vertrok naar uitgever De Bezige Bij, keert terug als directeur-uitgever van de krant. Met de redactieraad wordt hij verantwoordelijk voor het aanwijzen van de nieuwe hoofdredacteur.

De uitgever van NRC Handelsblad is onlangs overgenomen door investeerder Egeria en de aandeelhouders van Het Gesprek, onder wie Sauer. Hij werd president-commissaris en bemoeide zich actief met de inhoudelijke koers van de krant, wat stuitte op weerstand van de redactie. De onafhankelijkheid van NRC zou daarmee in gevaar komen.

In een verklaring zegt Sauer 'grote waardering' te hebben voor 'de enorme inzet van Birgit en Gert Jan in de afgelopen jaren'.

Liefde

'NRC Media heeft door hun bijdrage alles in zich om verder te kunnen groeien – en wij denken dat Hans de juiste combinatie van journalistieke ervaring en zakelijk inzicht voor heeft om dat in goede banen te kunnen leiden,' aldus Sauer.


http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Cultuur-Televisie/264002/Birgit-Donker-na-ruzie-weg-als-hoofdredacteur-NRC.htm


Oplage NRC Handelsblad
Totaal verspreide oplage

2005: 247.248
2006: 239.211
2007: 229.285
2008: 218.321
2009: 207.221 (kwartaal 4)

Bron: HOI Oplageinstituut


3 opmerkingen:

hans voskamp zei

Kunnen we de courant niet terugkopen van deze ondernemer, voordat we zijn gezakt tot het niveau van Nieuwe Revu en/of de Moskouse Miljonairsfair? Joris Luyendijk opperde onlangs een plan om als lezerscollectief NRC over te nemen. Lijkt mij gezien de huidige ontwikkelingen zeker haalbaar.

AdR zei

Lezerszelfbeheer, mijn waarde - klinkt behoorlijk antikapitalistisch. Mijn zegen heeft u, daar niet van.

Dat is het aardige van het kapitalisme, in zekere zin. Het maakt zchzelf kapot. Maak van voetbal een sport door verveelde miljonairs, verkoop de clubs aan de maffia en hupsakee, weg voetbal. Enzovoort. (Zie ook John Pilger).

Sonja zei

Het maakt zichzelf kapot. Nou nee. Want er is nog steeds voetbal, in welke vorm dan ook, en er is nog steeds liefde voor de sport. En er is nog steeds kapitalisme, en ik vrees dat dat nooit zal verdwijnen, omdat greed in eerste instantie een menselijke eigenschap. Kapitalisme is de toepassing van inhaligheid/hebberigheid/egoisme op financieel (en moreel) gebied. Iemand is niet gehandicapt uit overtuiging, maar omdat hij een been mist. Er zijn volgens mij ook maar weinig mensen die menen dat ze kapitalist zijn uit overtuiging, hoewel ik moet zeggen dat het sinds de laatste paar jaar steeds minder een taboe wordt.

Mijns inziens is het hoorfdkenmerk van kapitalisme dat het, in eerste instantie, corrumpeert. Zoals het voetbal. Zoals politici in dictaturen.
Zodra er iets moois (of bedreigends) dreigt te ontstaan waar geld aan te verdienen valt wordt het òf bestreden, òf gecorrumpeerd en ingelijfd.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...