dinsdag 2 maart 2010

De Westerse Terreur 56



Volksstam Andamanen volledig uitgestorven na overlijden laatste stamlid 4 februari

Boa Sr was de laatste overlevende van het Bo-volk
Boa Sr was de laatste overlevende van het Bo-volk
© Survival

Het laatste lid van een unieke volksstam is overleden op de bij India behorende Andaman archipel.

Boa senior die afgelopen week op circa 85 jarige leeftijd stierf was de laatste die het ‘Bo’, een van de tien talen op Groot Andaman, kon spreken. De Bo hebben waarschijnlijk al 65.000 jaar geleefd op de Andaman eilanden waardoor ze beschouwd kunnen worden als afstammelingen van een van de oudste culturen op aarde.

Boa senior was het oudste lid van de Groot Andamanezen die nu nog uit slechts 52 mensen bestaat. De Groot Andamanezen waren oorspronkelijk verdeeld in tien afzonderlijke stammen die in 1858, toen de Britten de Andaman eilanden koloniseerden, tezamen 5000 leden telden. De meesten van hen werden gedood of stierven aan ziektes die werden geïmporteerd door de kolonisten.

Toen de Britten er niet in slaagden de stammen te ‘pacificeren’ door middel van geweld, trachtten ze hen te ‘beschaven’ door een groot aantal van hen gevangen te nemen en te interneren in een ’Andaman Home’. Van de 150 kinderen die in dit zogenaamde tehuis werden geboren, bereikte er geen één de leeftijd van twee jaar.

De Groot Andamanezen die dit hebben overleefd zijn voor hun voeding en onderdak grotendeels afhankelijk van de Indiase overheid, en misbruik van alcohol is wijd verspreid.

Boa senior overleefde de Tsunami ramp van december 2004 en vertelde taalkundigen: ‘We waren er allemaal toen de aardbeving ons eiland trof. De stamoudste sprak ons toe: ’de Aarde zal zich delen, beweeg je niet en ren niet weg’. De stamoudsten hadden ons gewaarschuwd, zodoende hebben we deze kennis.

De hoogleraar taalkunde, professor Anvita Abbi, die Boa senior al vele jaren kende, zei: ‘Als enige spreker (van het Bo) was ze erg eenzaam want ze had niemand om mee te praten… Boa senior had een goed gevoel voor humor en haar vrolijke gezicht en haar daverende lach waren heel aanstekelijk’.

‘U kunt zich niet voorstellen hoe pijnlijk het voor mij was om dag in dag uit als een stomme getuige te moeten meemaken hoe een bijzondere cultuur en een unieke taal verloren ging.’

Boa senior vertelde aan Abbi dat de naburige Jarawa, die niet zijn uitgeroeid, het geluk hebben dat ze in hun woud leven op grote afstand van de kolonisten die nu een groot deel van de eilanden bezetten.

De directeur van Survival, Stephen Corry, verklaarde: ‘de Groot Andamanezen werden eerst in grote getale afgeslacht, daarna vrijwel volledig uitgeroeid door bevoogdende maatregelen die hen blootstelden aan catastrofale epidemieën en hen beroofden van hun land en hun onafhankelijkheid.’

‘Met het overlijden van Boa senior en het uitsterven van de Bo taal is een uniek deel van de menselijke samenleving slechts herinnering geworden. Het verscheiden van Boa herinnert ons er op een wrange manier aan dat we niet moeten toestaan dat dit lot ook de andere stammen op de Andaman eilanden treft.’

Luister naar Boa senior die in het Bo zingt:

Last of the Bo tribe dies

Boa Sr, the last member of the Bo tribe, sings.

2 opmerkingen:

AdR zei

Een in- en in-treurig verhaal. En het is zo gewoon als de griep, deze behandeling speciaal van donkergetinte eilandbewoners v/m door of namens witte Europeanen - van de Canarische Eilanden tot en met Diego Garcia.

Volgens mij leest de Nederlandse tak van Survival International de naam van Boa Sr verkeerd, en heeft de naam niets met senior te maken.

En hij verwijst even naar zichzelf.

Anoniem zei

War and peace
Jeff Sparrow

Vechten om de vrede te overwinnen


Why are we in Afghanistan? Justifications for the war have long been a moveable feast, with the US and its allies providing an ever-changing list of reasons why the occupation must continue.

In the last week, however, we surely arrived at the nadir. For now we fight so as to overcome peace.


Lees verder
ABC Online
March 1, 2010

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...