donderdag 23 juli 2009

De Sociaal Democratie

Ik sprak vanochtend een voormalig PVDA-Kamerlid die ik vergeefs probeerde uit te leggen dat de democratie 'smalle marges' heeft, om de terminiologie van de voormalige socialistische voorman Joop den Uyl eens te gebruiken. Met uitpuilende ogen staarde ze mij aan alsof ik volkomen gek was. Helemaal geschrokken keek ze toen ik vervolgens de Amerikaanse president Woodrow Wilson citeerde, die in 1913 had verklaard: 'Een land is in bezit van en wordt overheerst door het kapitaal dat er in geinvesteerd is.' Het is opmerkelijk dat Nederlandse sociaaldemocratische politici zelfs de elementaire regels van het spel niet begrijpen. Waarom zitten ze daar in Den Haag als ze niet eens het meest voor de hand liggende weten?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zat onlangs een boek te herlezen van Bender (betraying Marx) waarin uiteengezet wordt hoe kort voor de eerste wereldoorlog de sociaal democratie praktisch de hele wereld verraadde door te stemmen voor de duitse oorlogsbegroting. Er is sinsdien weinig veranderd. Wat bezielt die mensen?

Succes, Ben

Bert Erends zei

In 1910 schrijft de Fransman Francis Delaisi in zijn boek "La Démocratie et les Financiers": "Het is het 'grootkapitalisme' gelukt om de democratie tot het meest wonderbaarlijke, het meest werkzame en het meest buigzame instrument tot uitbuiting van het geheel te maken.
...Men beeldt zich gewoonlijk in dat de mensen uit de financiële wereld tegenstanders zijn van de democratie, een fundamentele misvatting; veeleer zijn het juist de leidinggevenden en zijn zij het die er naar streven. Want dit, de democratie dus, vormt een scherm waarachter zich de uitbuitingsmethoden verbergen en de democratie vond men de beste verdediging tegen de mogelijke rebellie van het volk." (Mijn bron: tijdschrift 'Apokalyps nu!' Assen, voorjaar 2009.)
Democratie dus als middel om ons in slaap te sussen, "als je niet stemt, heb je ook geen recht van spreken".
We moeten wakker worden voor die concrete centra (dus niet 'het grootkapitaal') waar werkelijk de macht ligt.

Groet,

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...