woensdag 15 juli 2009

Alex Burghoorn van de Volkskrant 14

Alex Burghoorn brengt oud nieuws als nieuw.

Ik schreef er enige tijd geleden al over: er is sprake van een omslag onder de Nederlandse journalisten met betrekking tot de 'Joodse natie,' nu de Amerikaanse regering een enigszins andere koers vaart. Eerst meldde de NRC dat Israel een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk maakt, iets dat de vooraanstaande Israelische vredesactivist Uri Avnery mij al vijftien jaar geleden vertelde en nabij de Palestijnse stad op de Westbank Qalqilyah liet zien hoe dat er in de praktijk uitzag. Zie mijn boek Overal ziet men zichzelf. En nu toont ook Alex Burghoorn van de andere zelfbenoemde 'kwaliteitskrant,' de Volkskrant, voorzichtig enige aandacht aan de Israelische terreur. Burghoorn is vooral ook bekend vanwege zijn optredens voor de volgens Haaretz 'zionistische groepering' het CIDI, de betaalde lobbygroep in Nederland. Burghoorn vertelt zijn CIDI-gehoor graag dat de volgens het Internationaal Gerechtshof 'illegale' Israelische muur op Palestijns gebied een 'veiligheidsmuur' is. Veiligheid voor de Joden in Israel, niet voor de Palestijnse bevolking die elk moment de terreur van de Israelische strijdkrachten over zich heen kunnen krijgen. Maar nu, let op, schrijft onze Alex over 'een 112 pagina’s tellend rapport, waarin de Volkskrant inzage heeft gehad.' Burghoorn heeft talloze malen de mogelijkheid gehad om uit rapporten te citeren die uitgebreid en gedocumenteerd de Israelische oorlogsmisdaden analyseerden, maar tot nu toe heeft hij daarvan geen gebruik gemaakt. Nu er een andere politieke wind waait doet hij net alsof hij een primeur heeft. Hoe dan ook, de Volkskrant bericht:

'Israëlische soldaten openhartig over beschieten Palestijnen

Van onze correspondent Alex Burghoorn
Gepubliceerd op 15 juli 2009 07:50, bijgewerkt op 15 juli 2009 08:37

JERUZALEM -
Israëlische soldaten zouden in januari vrijwel zonder schietinstructies aan het grondoffensief tegen het Hamas-bestuur in de Gazastrook zijn begonnen. Commandanten stelden in voorbesprekingen zelden het onderscheid tussen burgers en strijders aan de orde. Dat hebben 29 veteranen van de Gaza-oorlog verteld aan het Israëlische oud-soldatencollectief Breaking the Silence.
Hun geanonimiseerde relaas verschijnt vandaag in een 112 pagina’s tellend rapport, waarin de Volkskrant inzage heeft gehad. De gefilmde interviews zijn onderaan dit artikel te bekijken.
'Schiet op alles wat beweegt'

De ruime schietinstructies (‘rules of engagement’) zijn het refrein in de getuigenissen. Of hun ervaringen representatief zijn voor alle soldaten die aan het offensief hebben deelgenomen, is moeilijk vast te stellen. Wel sluiten hun verhalen aan bij eerdere uitspraken van de chef-staf van het Israëlische leger, Gabi Ashkenazi. Al tijdens de oorlog zei hij het leger met grote vuurkracht de eigen soldaten wilde beschermen.

In getuigenis 9 vertelt een reservist dat zijn commandant de troepen voorhield te schieten ‘als je denkt dat het nodig is’. Het betekende: ‘Als je bang bent of je ziet iemand, schiet. () Niemand zei echt ‘schiet zonder je ergens iets van aan te trekken’ of ‘schiet op alles wat beweegt’. Maar ons werd niet opgedragen alleen te schieten als er een reële dreiging bestond.’

De getuigenissen komen in grote lijnen overeen met getuigenissen van Palestijnen over het optreden van het Israëlische leger.

De 22-daagse Gaza-oorlog kenmerkte zich door een hevige aanval van Israël op de Palestijnse kustenclave en door raketbeschietingen op Israëlische steden door Hamas-strijders. Volgens internationale mensenrechtenorganisaties zijn daarbij meer dan 1300 Palestijnen (merendeels burgers) en 13 Israëli’s (merendeels soldaten) omgekomen.
Fosformunitie

Opvallend in het verslag van Breaking the Silence zijn de getuigenissen over het gebruik van fosformunitie, die volgens een VN-verdrag uit 1980 niet boven dichtbevolkte gebieden mag worden gebruikt. Fosforgranaten zijn bedoeld om rookgordijnen op te trekken die grondtroepen aan het zicht onttrekken, maar in stedelijk gebied kunnen de uiterst brandbare fosfordeeltjes de burgerbevolking treffen.

In getuigenis 27 zegt een soldaat dat fosformunitie is gebruikt om een huis tot ontploffing te brengen waarin volgens de inlichtingendienst explosieven en boobytraps waren aangebracht. Eerst ‘werd een granaat geschoten, maar dat bracht weinig teweeg’, zegt hij. ‘Toen heeft de artillerie besloten het huis onder vuur te nemen en zij gebruikten daar fosfor voor.’

Ook spreken de soldaten over incidenten waar Palestijnse burgers bij omkwamen, over het inzetten Palestijnen als menselijk schild bij het betreden van huizen, en over de soms willekeurige verwoesting van huizen.


Burghoorn stelt dit: 'Opvallend in het verslag van Breaking the Silence zijn de getuigenissen over het gebruik van fosformunitie, die volgens een VN-verdrag uit 1980 niet boven dichtbevolkte gebieden mag worden gebruikt. Fosforgranaten zijn bedoeld om rookgordijnen op te trekken die grondtroepen aan het zicht onttrekken, maar in stedelijk gebied kunnen de uiterst brandbare fosfordeeltjes de burgerbevolking treffen.'

Opvallend? Hoezo 'opvallend', iedereen kon al in januari foto's en filmbeelden hiervan zien. 'Opvallend' is het alleen voor opportunistische journalisten als Burghoorn die al die tijd pro-Israel propaganda bedreven, en weigerden te berichten over de Israelische terreur, terwijl die onder hun neus plaatsvond.

Nu het origineel:

A NEW BOOKLET BY "BREAKING THE SILENCE": 7/15/2009

AROUND 30 ISRAELI SOLDIERS TESTIFY ABOUT THEIR EXPERIENCES IN OPERATION CAST LEAD – A NEW BOOKLET BY "BREAKING THE SILENCE":
"You feel like an infantile little kid with a magnifying glass looking at ants, burning them."

Fifty-four testimonies of Israeli combat soldiers who participated in Operation Cast Lead reveal gaps between the reports given by the army following January’s events; the needless destruction of houses; firing phosphorous in populated areas and an atmosphere that encouraged shooting anywhere.

Half a year after Operation Cast Lead, the organization "Breaking the Silence" is announcing the release of a new booklet today (Wed. 7/15) that includes numerous testimonies by soldiers who participated in the operation. The testimonies expose significant gaps between the official stances of the Israeli military and events on the ground.

Among the 54 testimonies are stories revealing the use of "accepted practices," the destruction of hundreds of houses and mosques for no military purpose, the firing of phosphorous gas in the direction of populated areas, the killing of innocent victims with small arms, the destruction of private property, and most of all, a permissive atmosphere in the command structure that enabled soldiers to act without moral restrictions. The booklet compiles the testimonies of about 30 reserve and regular combat soldiers from various units that participated in the fighting. The testimonies demonstrate that the soldiers were not given directives stating the goal of the operation and, as one soldier testifies, "there was not much said about the issue of innocent civilians."

Many soldiers said that they fought without seeing "the enemy before their eyes." "You feel like an infantile little kid with a magnifying glass looking at ants, burning them," one of the soldiers testified that "a 20-year-old kid should not have to do these kinds of things to other people."

"The testimonies prove that the immoral way the war was carried out was due to the systems in place and not the individual soldier," said Mikhael Mankin from "Breaking the Silence." What was proven yesterday is that through the IDF the exception becomes the norm, and this requires a deep and reflective discussion. This is an urgent call to Israel's society and leadership to take a sober look at the foolishness of our policies."

http://www.breakingthesilence.org.il/news_item_e.asp?id=30

Verheugend is dat nu ook Alex Burghoorn na al die jaren de stilte verbreekt. Maar hij kon ook niet anders meer.

15 opmerkingen:

Sonja zei

Er moet ergens een kurk uit de censuur van de commerciële massamedia zijn getrokken, want opeens publiceren onze zogenoemde kwaliteitskranten over een rapport van de israëlische organisatie Breaking the Silence, die zich al jarenlang bezighoudt met het documenteren van verklaringen van de bezettingssoldaten over de mensenrechtenschendingen van het Israëlische leger. Onze zogenoemde kwaliteitskranten hebben dat voorheen nooit als nieuws beschouwd, en u wel wel waarom.

stan zei

sonja, dat is simpel, wanneer 1 schaap over de dam is volgen er meer en nu de vs, de hoofdaap dus niet meer israel alles laat doen, volgen de bijapen braaf. zo werkt dat.
stan

stan zei

sonja,

vergeet 1 ding niet, dit soort mensen functioneert via reflexen. :

Ik citeer dienaangaande even de voormalige hoofdredacteur van Trouw, en huidige hoofdredacteur van Vrij Nederland. Tegenover Extra, een tijdschrift dat de commerciele massamedia kritisch volgde, verklaarde Van Exter onder de kop: 'De conditionering van de kudde' het volgende: 'Lezers horen wantrouwend te zijn tegenover de media ... De aandacht van de media [wordt] natuurlijk voor een belangrijk deel gestuurd … door de politieke machten … Dat geldt voor de nationale politiek, maar natuurlijk ook voor de internationale politiek … Het heeft voor een deel te maken met de vluchtigheid van het medium. Deels ook volgen de media elkaar, sommige zijn dominanter, en andere lijden aan kuddegedrag … Als je volgend bent, dan betekent dat als een autoriteit, of iemand die gekozen is om een bepaald gezag uit te oefenen, zegt “ik vind dit een belangrijk onderwerp, daar gaan we nou es wat aan doen,” dat je dat ook bekijkt. De dingen waar hij (sic) het niet over heeft, die volg je dus minder… het werkt voor een deel reflexmatig. Reflexen zijn het, je bent daar geconditioneerd in.'

geconditioneerde apen zijn het, die een truukje hebben geleerd en dat braaf uitvoeren.

Sam zei

Die kurk wordt snel weer teruggestopt. Want moet de boodschap overkomen, dan moet deze uitgebreid en regelmatig herhaald worden. En dat is nu iets wat wel toegepast wordt als het om Iran gaat, maar als het om Israel gaat geldt er snel weer media stilte.

Sam zei

Die sander van hoorn is echt onverbetelijk. Hoe zijn berichten zo doordrenkt zijn met IDF propaganda en leugens. Om van te kotsen gewoon. Is altijd zo bezorgd om de "reactie van israel". En er ook altijd mee eindigen. Veel mensen onthouden alleen het laatste wat ze lezen. Ik zie hem nooit bezorgd worden om de reactie van Hamas. Terwijl zij toch elke keer een hoofdrol krijgen toebedeeld in de "schuldvraag" in zijn berichten.

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/7/15/150709_gaza.html

Sonja zei

Bij Pauw & Wittenman Van Hoorn, even na de Gaza oorlog (even uit mijn herinnering):

V: Als je wist dat er oorlogsmisdaden gepleegd werden, zou je dat dan ook (in het journaal) zeggen?
A: Nou dat weet ik niet, daar moet eerst onderzoek naar gedaan worden.

V: Maar dat is geen antwoord op de vraag.
A: Ja, dat zou ik dan wel zeggen, maar ja ik heb het niet gezien.

V: Maar de rapporten van de VN, Human Rights Watch en Amnesty spreken toch boekdelen.
A: Er zou inderdaad sprake van zijn, maar ik was er niet bij.

Ook een uitstekende argumentatie voor genocideontkenners. Ich habe es nicht gewusst.

Sam zei

Los daarvan, moet een NOS journalist bij elke misdaad aanwezig zijn alvorens hij erover moet berichten. Kan hij zich niet baseren op getuigen en onderzoeken? Heeft ie vleugeltjes dat ie overal bij aanwezig wil zijn.

Zoals ik t dan begrijp zijn de criteria voor Sander van Hoorn om oorlogsmisdaden te verslaan:
- er moet onderzoek naar worden gedaan;
- hij moet bij die onderzoeken aanwezig zijn;

?????

Wat doet hij nog bij zo'n belangrijk nieuwsmedium als het NOS?

Anoniem zei

Men kan lullen als brugman, feit is dat de doodordinaire burger zonder journalistieke kwaliteiten de juiste informatie kregen ondanks de reguliere journalistiek
Daar de burger het een en ander allang wist via andere kanalen, zal de krant toch een keer moeten volgen, willen zij niet helemaal voor gek verklaard worden.
De druk wordt groter en groter, via Obama en niet te vergeten door gewone burgers in de hele wereld die criminele leiders, zoals in ons land, Verhagen, verafschuwen door hun schofterige en hooghartige houding t.a.v. slachtingen op gewone burgers, waaronder veel kinderen. Nou gaan opletten hoe deze christelijke arrogantie gaat reageren. Nu joodse soldaten de oorlogsmisdaden toegeven, wat zal het christelijke excuus zijn?
Met wat voor viezigheid gaat ons humane fascistische Iran comite komen?
Wat heeft Naftaniel in petto?
De propagandaeenheid van Israel kan onderhand wel inpakken!
In ieder geval een grote stap voorwaarts, zeker voor de Palestijnen van wie het grote leed nu eindelijk via de laatste slachting erkend wordt! Laat de smeerboel maar open gaan!
Dit is o.a. het resultaat van onvermoeibare journalisten als jij, Stan!
Ik en ik denk vele anderen, kunnen je daar niet genoeg voor bedanken!

anzi

Zie video Conny Mus RTLZ nieuws

Anoniem zei

Men kan het gewoon in duidelijke taal zeggen!
Het devies was: Afmaken die kakkerlakken!
Niets incidenteels, niets bangigheid, niets strategische doelen! In duidelijke taal: Genocide!

anzi

Anoniem zei

Volkskrant 15 juli 2009

Israëlische militairen openhartig over Gazaoorlog (video)
Israëlische militairen hebben een boekje opengedaan over hun ervaringen tijdens de 22 dagen durende ...

Na afloop van de video nog wijze lessen van Paul Brill specials.

Ik moet zeggen dat de woorden openhartig en ervaringen hier ook niet z'n plaats zijn, ik denk dat deze bewoordingen niet in verhouding staan met massaslachting!

Paul Brill weet nu waar de aanval toe geleid heeft bij het Israel dat al zoveel te verwerken heeft gehad!

3e les on tape: Wat gaat het worden, Brill?

anzi

Anoniem zei

Volkskrant 15 juli 2009

Wat moeten we hier weer van maken?

Al-Jazeera op Westoever uit de lucht
ANP/AFP
Gepubliceerd op 15 juli 2009 17:56, bijgewerkt op 15 juli 2009 18:14


RAMALLAH - De Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever heeft woensdag het kantoor van de Arabische nieuwszender al-Jazeera in Ramallah gesloten. Dat is woensdag bekendgemaakt door de regering van premier Salam Fayyad.


Redactie van Al Jazeera in Ramallah (EPA) De zender zou valse informatie verspreiden en een lastercampagne voeren tegen president Mahmoud Abbas en diens Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Al-Jazeera zond dinsdag een reportage uit waarin Abbas ervan wordt beticht een deal met de voormalige Israëlische premier Ariel Sharon te hebben gesloten om toenmalig PLO-leider Yasser Arafat in 2004 uit de weg te ruimen.

Sharon heeft openlijk gedreigd Arafat te vermoorden. Tijdens een ontmoeting in maart 2004 zou Sharon Abbas hebben opgedragen hem te vergiftigen.

lees verder de Volkskrant

anzi

Anoniem zei

Samenwerking Conny Mus en Sander van Hoorn in journaal over sluiting Al Jazeera?

anzi

Anoniem zei

Netwerk, Nova - oorverdovende stilte oorlogsmisdaden Israel.

anzi

Paul2 zei

Sharon heeft openlijk gedreigd Arafat te vermoorden. Tijdens een ontmoeting in maart 2004 zou Sharon Abbas hebben opgedragen hem te vergiftigen.
@anzi


In an impromptu news conference in the Jordanian capital, Amman , on 12 July, Fatah Secretary-General Farouk Kaddumi revealed that Palestinian Authority (PA) leader Mahmoud Abbas and former Gaza strong man Muhammed Dahlan conspired to murder Yasser Arafat in connivance with Israel and the Central Intelligence Agency (CIA).
http://desertpeace.wordpress.com/2009/07/16/who-murdered-arafat/

Paul2 zei

Men kan het gewoon in duidelijke taal zeggen!
Het devies was: Afmaken die kakkerlakken!
Niets incidenteels, niets bangigheid, niets strategische doelen! In duidelijke taal: Genocide!
@anzi

Israëli blogger nooit vies van felle koppen
http://desertpeace.wordpress.com/2009/07/19/are-israeli-courts-staffed-by-nazi-judges/

In the first case, a West Jerusalem judge acquitted a Jewish settler named Ze’ev Braude who had shot and seriously injured two unarmed Palestinians in al-Khalil ( Hebron ) several months ago.



The settler was caught on video shooting at the two Palestinians who were pleading to Israeli troops to stop rampaging settlers from attacking their homes and families.

A few years ago, an Israeli soldier who was serving in southern Gaza murdered a Palestinian school child, Iman al Hums, as she was going to school.



The soldier, dubbed Captain R. shot and seriously wounded the young girl, and as he saw her agonize and wallow in pain, he walked toward her, empting an entire magazine of bullets into her tender body to make sure that she was dead and didn’t pose a threat to his life.



The practice is still widely practiced in the Israeli army and is known as “verifying the kill.”



The reaction of the Israeli justice system to this event was very telling, indeed.



For instead of prosecuting and punishing the murderer, the Israeli army actually awarded him thousands of dollars in damages he claimed he deserved because his reputation was tarnished by the media.
Het justitiële systeem helpt hier een handje

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...