Zo, dat weten we ook weer. Maar nu het antwoord:
Nee, Gilbert, ik ben nooit ook maar 1 minuut in Honduras geweest. Daarentegen ben ik ook nooit 1 minuut nabij de gasovens in Auschwitz geweest toen ze in volle actie waren, en toch weet ik genoeg over wat daar plaatsvond. Begrijp je Gilbert. Je probeert op een nogal gebrekkige manier te suggereren dat als je ergens niet geweest bent je niets zinnigs over die plaats kunt zeggen. Maar kijk, nog voordat jij geboren was sprak ik als linkse scholier al met mensen uit Latijns-Amerika om te weten wat daar gebeurde, bovendien zijn sinds de jaren zeventig talloze schitterende studies verschenen over dat gebied. Lees alleen maar bijvoorbeeld Galeano. Daarnaast zijn er talloze officiele ambtelijke stukken openbaar gemaakt in de VS die precies beschrijven welke doortrapte politiek de rijke elite in de VS en Latijns Amerika speelde. Ik heb het nog niet eens over de literatuur en film. Gilbert, je schreef me dat je jarenlang 'ondermeer als reisleider in West-Europa [hebt] gewerkt' en dat je 'er overigens voor [zou] kunnen kiezen om freelance journalist te worden.' Dat kan natuurlijk, maar besef dan vooral ook dat veel informatie voor een onafhankelijke journalist uit boeken komt, omdat de geschiedenis een essentieel onderdeel vormt van elk land en elke groep mensen zoals ik dacht dat je begreep omdat je zelf schrijft: 'ik deel jouw visie om vooral ook aandacht te schenken aan de historische context.' Sterker nog Gilbert, hier zijn wat citaten van een helaas overleden journalist/schrijver/historicus die ik bewonder, te weten Joachim Fest. Doe er je voordeel mee:
'Bij mij rees in plaats daarvan de vraag of een groot historisch verband reeds ten einde loopt wanneer de stenen verweren, of pas wanneer ze niets meer betekenen voor de voorbijganger, zelfs al staan ze nog overeind. Misschien, zo dacht ik in het gedrang op het Forum, te midden van de dagjesmensen, is het niet-meer-weten de eigenlijke ondergang van Rome.'
'Elk landschap is tegelijkertijd ook het spiegelbeeld van de vooroordelen, de kennis en de denkbeelden die degene die het ziet erin legt.'
'Iedereen draagt een wereld met zich die bestaat uit de brokstukken van alles wat hij gezien heeft en liefgehad. Daarheen keert hij steeds weer terug, ook al gelooft hij in een vreemde wereld te zijn en te wonen.' Chateaubriand.
'Aan de realiteit ontkomt namelijk niemand meer. Steeds weer verwonderlijk is de snelheid waarmee de alles nivellerende wereldbeschaving tot zelfs de meest afgelegen streken doordringt. Overal vind je terug wat overal is. En juist dat vindt de toerist zo heerlijk, want hij wil slechts zijn gewone huis terugvinden, zij het dan onder de zon.'
3 opmerkingen:
Moerkerk linkt naar projecthonduras.com van ene Marco Cáceres, die zo te lezen voor zo'n beetje alle grote Amerikaanse wapenfabrikanten heeft gewerkt - als aeronautic/space engineer, tja, zal wel. Daarnaast was hij "Legislative Correspondent and Legislative Aide on the personal staff of US Senator Pete V. Domenici of New Mexico", een Republikein die het niet zo nauw nam met het milieu (olie) en verwikkeld was in een vies politiek zaakje, waar ook mensen als karl Rove bij betrokken waren: http://en.wikipedia.org/wiki/Dismissal_of_U.S._attorneys_controversy
Vanaf 1990 werkt Marco Cáceres voor de Teal Group, "a defense and aerospace consulting firm", die gespecialiseerd is in zogeheten UAV's, Unmanned Aerial Vehicles, ook wel bekend als 'drones'. Cáceres werkt aan de satellietsystemen 'in space' van Defensie, die er ongetwijfeld voor moeten zorgen dat de "precisiebommen" hun doel raken.
Het enige dat Marco Cáceres van projecthonduras.com, dat zich vooraleerst op de ontwikkeling van tourisme, met Honduras heeft is dat hij er ooit geboren is, uit een Italiaanse moeder, en een paar familileden en vrienden die, zo lees ik, in een buurt wonen waar de muren steeds hoger worden, omdat men er anders moet uitkijken op de bouwsels van de armen.
Zelf woont hij in Washington. Zoals te verwachten is, haalt meneer Cáceres president Zelaya herhaaldelijk door het slijk op zijn weblog. Er was geen "coup", en zouden maar 'een paar honderd' mensen zijn die tegen de coup protesteerden, etc. Op projecthonduras.com in een artikel uit 1998 noemt hij een rijtje problemen op van Honduras, met als laatste "the inherited laziness of the Hondurans". Voilá.
Kortom, Gilbert, verzamel eerst de feiten, analyseer deze dan vervolgens en trek dan pas een conclusie en dan kan je reageren.
We wachten jouw onderbouwde reactie af,
anzi
"the inherited laziness of the Hondurans".
Racist & Elitist Honduran Junta Foreign Minister Enrique Ortez Colindres Refers to Obama as "the little black sugar plantation worker " & "a little black man who doesn't know where Tegucigalpa is" and "a little black man who doesn't know anything about anything."
Nou, Gilbert, dan weten we het wel, he
anzi
Een reactie posten