maandag 5 januari 2009

De Nuance van de NRC 72

Israel heeft de propagandaslag verloren. Dit schreef ik naar aanleiding van het NRC commentaar op 30 december vorig jaar: 'Het commentaar in de NRC rechtvaardigt dit bloedbad met de bewering: ''Hamas bood Israel het, in deze vicieuze cirkel logische, motief om navenant te reageren.'' Navenant? Heeft Hamas honderden joods-Israeli's gedood? Sinds wanneer mag een staat een bevolking collectief straffen? Sinds wanneer mag een staat oorlogsmisdaden plegen door het dichtst bevolkte stukje aarde te bombarderen waarbij onvermijdelijk onschuldige mannen, vrouwen en kinderen worden vermoord?
Hier zijn we bij de kern van de zaak. Het schokkende is niet zozeer dat de NRC oorlogsmisdaden goedpraat, het schokkende is dat in het hele commentaar met geen woord, geen enkel woord, wordt gerept over het internationaal recht dat expliciet verbiedt dat burgers doelwit worden van onder andere luchtbombardementen, zoals die nu op Gaza plaatsvinden.'
Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2008/12/de-nuance-van-de-nrc-69.html

En zo luidt het NRC commentaar van vandaag, 6 dagen later: 'Grens overschreden.
Valse informatie hoort bij elke oorlog. Toen Israël negen dagen geleden de slag om Gaza begon – één dag voordat het kabinet van premier Olmert er volgens officiële communiqués over zou vergaderen – deed het alsof het zich zou beperken tot luchtaanvallen op de militaire en bestuurlijke infrastructuur van Hamas. Het doel was louter een einde te maken aan de raketbeschietingen door Hamas. Binnen een paar dagen bleek al dat dit doel ruim werd opgevat. Ook onderwijsinstellingen en moskeeën werden getroffen. Er zouden zich strijders of wapendepots bevinden. Het aantal burgerslachtoffers nam mede daardoor toe. Israël deed dat af door pamfletten boven Gaza uit te werpen, waarin de bevolking in een bufferzone werd geadviseerd zich uit de voeten te maken. Maar waarheen? De bewoners van de afgegrendelde strook kunnen geen kant op. De raketten van Hamas reikten tegelijkertijd verder dan ooit.'

Hoe nu NRC? Waarom was zes dagen geleden de grens niet overschreden? Ook toen werden Palestijnse burgers vermoord tijdens Israelische luchtbombardementen waarbij geen enkel onderscheid werd gemaakt tussen burgers en combattanten. Dat wist de NRC-redactie. Dat de Israelische overheid leugens verspreid is niets nieuws, dat doet die overheid al 60 jaar lang. Dat wist de NRC-redactie. Dat de Palestijnse bevolking opgesloten zat is niets nieuws, dat is al sinds de verkiezing van Hamas het geval. Dat wist de NRC-redactie. Dat de Israelische regering de Palestijnse burgerbevolking collectief straft met terreur was algemeen bekend. Zo schreef Karen Koning Abu Zayd, hoofd van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), aan het begin van 2008 "Gaza is on the threshold of becoming the first territory to be intentionally reduced to a state of abject destitution, with the knowledge, acquiescence and - some would say - encouragement of the international community." Zie: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/jan/23/israelandthepalestinians.world Dat wist de NRC-redactie.


Wat is er dan ineens nieuw? Wat is er verandert waardoor de NRC-redactie nu stelt dat er 'een grens' is 'overschreden.' Welnu, het antwoord is simpel. De NRC-redactie verwachtte tegen de verwachting in dat de slachtpartij kort zou duren, zonder al te veel indringende bloederige beelden van aan flarden gebombardeerde kinderen en vrouwen. Zonder al te veel fosfor- en fragmentatiebommen, zal ik maar zeggen. Dat vinden de lezers en kijkers in het Westen niet leuk. Die houden er niet van om voor het avondeten of na een copieus maal al die berichten over Israelische terreur over zich heen te krijgen. En omdat de krant das gesundenes Volksempfinden goed aanvoelt, begint de redactie zich tegen de Israelische terreur te keren. Wat niet goed is voor de lezer is niet goed voor de krant en dat is op zijn beurt weer niet goed voor de aandeelhouder in een tijd dat de oplagen almaar blijven dalen en de economische depressie waarin we terechtkomen leidt tot een scherp dalend aantal advertenties. Kortom, Israel dient met zijn terreur op te houden. En daarom beginnen nu ineens de mensenrechten en de oorlogsmisdaden een rol te spelen. De Israeli's proberen ondertussen zo snel mogelijk zoveel mogelijk terreur te plegen, maar ik vrees voor ze dat ze opnieuw de klus niet kunnen afmaken, of ze moeten nu een de Holocaust beginnen waarmee ze vorig jaar de Palestijnse bevolking bedreigde. Zo genuanceerd ligt het op dit moment.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Vanavond hoorde ik dat in oorlogssituaties 'dehumanisering' typerend is. Zolang het over mensen gaat, is het kennelijk zo lastig om oorlog te voeren, zal ik maar zeggen. Hierom wordt er ook gesproken over terroristen; dat zijn geen mensen die opkomen voor hun rechten en wensen maar, ja, wat zijn 'terroristen' eigenlijk. In mijn optiek zijn het ook mensen, en zelfs in de optiek van Israel zijn het vermoedelijk mensen, maar omdat het mensen zijn die erop uit zijn de belangen van Israel te schaden, mag je ze, vindt Israel, ´dehumaniseren´. Opdat in ieder geval Israels belangen veilig worden gesteld.

Nu Israel geen verslaggevers toelaat in de Gaza, is er geen sprake meer van onduidelijkheden over de oorlogsmisdaden die Israel beging, begaat en nog zal begaan. Ik vind dat een schande. Maar een nog grover schandaal vind ik de reactie van de christelijke Balkenende, die zegt dat beide partijen aangesproken moeten worden maar wel begrip heeft voor Israel. Omdat er al een paar maanden ´tachtig tot honderd raketten per dag door Hamas op Israel afgevuurd zijn´.

Omdat niemand van onze journalisten de vraag stelt die allang gesteld had moeten worden, vroeg ik ivm hun uitzending vandaag, het volgende aan de redactie van VillaVPRO: Israel beweert dat er al enkele maanden dagelijks 80 tot 100 raketten
afgeschoten worden op Israel. Is dit beeld dat geschetst wordt reeel? Zijn hierbij doden gevallen? Indien nee, rechtvaardigt het dan deze
(re)actie van Israel op Gaza?
In plaats van op onderzoek te gaan, gaf de redactie aan dit 'heel moeilijk te beantwoorden' te vinden. 'U zou zelf verschillende nieuwssites naast elkaar moeten leggen. De BBC is altijd een heel betrouwbare bron.'

Vandaag hoorde ik ook dat in Arabische Israeliers in dorpen in Noord Israel o.a. minder kinderbijslag krijgen dan de joodse inwoners in hetzelfde dorp.
Da´s toch ook een soort van dehumanisering. Hoe zit het met Balkenendes begrip voor die achterstelling? En hoe is het met zijn begrip voor de mensen in de Gaza?

Ik heb in mijn leven ook wel wat meegemaakt en ook wel wat geleerd, en het belangrijkste daarvan is dat veel mensen het heel moeilijk vinden om op een volwassen manier met emoties om te gaan. Ze willen, kunnen of durven vaak niet te onderkennen welke emotie ze voelen. Israel is bang het veld te moeten ruimen, en wordt zelf gewelddadig. Hamas is bang er niet te mogen zijn, en wordt zelf gewelddadig.

Maar welke emotie zou de christelijke Balkenende voelen, die zegt dat hij het geweld van Israel verafschuwt, maar wel begrijpt.

Ik persoonlijk, begrijp er niets van.

Of zou dit nou de 'clash of civilizations' worden, waar Samuel Huntington het al veel eerder over had.


Lia

Anoniem zei

Zouden de massa(moord)-media hun grootscheepse propaganda-oorlog einigszins bij moeten stellen omdat (bij de NRC) de lezers wellicht overal de beelden kunnen zien hoe in werkelijkheid de genocide zich in Gaza voltrekt?

Ik kan het me al jaren niet meer voorstellen dat een weldenkend mens een krant koopt of een kabel-abonnement heeft om zich zo te laten belazeren.

Anoniem zei

De nazi's spraken in de 2e Wereldoorlog ook over 'terroristen' en 'terreur' als het over het verzet ging. Zie bijv. een knipsel uit 1944 dat ik eergisteren op mijn blog plaatste. Er is kortom niks veranderd...

Sonja zei

Foto met bewijs van fosforbommen.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...