dinsdag 26 juni 2007

De Israelische Terreur 231


Israelische militairen en gearresteerde Palestijnse kinderen met een oudere. Links. Marwan Barghouti, een van de leiders van het Palestijns verzet.
Beste collega’s van me

Nu de Nederlandse commerciële massamedia uitgebreid aandacht hebben besteed aan wat het NOS-Journaal aankondigde als ‘Olmert maakt “gebaar van goede wil”’ en andere collega’s hebben samengevat in de juichende kop: ‘Olmert laat 250 Palestijnen vrij van de Palestijnse Fatah-beweging,’ nu dit allemaal gemeld is, is het tijd voor enige contemplatie en voor het geven van de context, de achtergronden, zoals de BBC World-Service vanochtend naar behoren deed. De follow-up en het bredere plaatje.

Allereerst dit: het propaganda-centrum van Israel in Nederland, het CIDI, meldde: ‘20 november 1998 - Israel begint met de uitvoering van het Wye-akkoord: er komen 250 Palestijnse gevangenen vrij.’ Dat is ook toevallig, zeven jaar geleden en ook toen werden 250 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Kunnen de Israëlische autoriteiten niet verder tellen? Wat heeft Israel toch met dat cijfer 250? Welnu, kennelijk is 250 in de ogen van de Israëlische machthebbers een ‘gebaar van goede wil.’ Men kan wel verder tellen, maar 250 is in volgens de Israëlische propaganda voldoende. En ik denk dat de Israëlische regering daarin gelijk heeft. Gedeeltelijk gelijk, want in elk geval zijn jullie als brave jonge honden achter deze toegeworpen bot aan gerend. Dus voor het bewerken van de westerse publieke opinie via de commerciële massamedia functioneert het prima, zolang jullie je werk maar niet doen en de propaganda niet aan de kaak stellen. Maar beste collega’s: werkt het voor de Palestijnen? En voor het hele Midden-Oosten, die explosieve regio? Want ik ga er blind vanuit dat Israel met de rest van de regio vrede wil en dit propagandabot dus niet alleen bedoeld is voor jullie. Welnu, ik heb het voor jullie opgezocht, en nee hoor, de inwoners van het Midden-Oosten zijn minder onnozel dan jullie en kunnen in tegenstelling tot jullie dwars door propaganda heenkijken. Zo schrijft bijvoorbeeld de redactie van de alles behalve radicale Libanese Star:
‘Olmert's summit gesture to Abbas was more insult than overtureBy The Daily Star Tuesday, June 26, 2007
Editorial…
Now Olmert has only made matters worse, and at precisely the wrong moment. Abbas needed desperately to show that his strategy of engagement has a better chance of achieving Palestinian statehood than the confrontation recommended by his rivals from Hamas. He needed to come home with a trophy for his championing of a two-state solution arrived at by mutual agreement, some kind of evidence that Israel's leaders finally see the errors of their ways. Instead, Abbas returned with a flimsy Israeli undertaking to pursue an almost meaningless gesture. As a result, the Palestinian people received only confirmation that Olmert views their flexibility as weakness, their patience as gullibility, and their suffering as irrelevant. How much longer can this continue before they, in turn, conclude that negotiation with the Jewish state is a fool's errand that can only end in additional frustration and heartache?’

Waarom berichtten jullie hier niet over? Omdat het niet in de propaganda past? Waarom verzwijgen jullie ook het volgende: onder de 11.700 Palestijnse burgers in Israëlische gevangenissen zijn honderden vrouwen en kinderen. 250 van 11.700 is ongeveer 2 procent van het aantal Palestijnse gevangenen. 2 procent en toch een ‘gebaar van goede wil’? zoals het NOS-Journaal klakkeloos overnam. Wat jullie ook weigeren serieus te onderzoeken is het feit dat op dit moment maar liefst 426 Palestijnse kinderen in Israel gevangen zitten. Toen er vorig jaar 1 Israelische soldaat door het Palestijnse verzet werd gevangen genomen, hebben jullie daar uitgebreid aandacht aan besteed. Aan de 426 Palestijnse kinderen nooit, die overigens in strijd met het Verdrag voor de Rechten van het Kind achter Israelische tralies zitten. Enkele van u besteedden hier pas – eenmalig - aandacht aan toen Talliq, een organisatie van een fatsoenlijke Nederlandse huisvrouw, twee inmiddels vrijgelaten Palestijnse kinderen naar Nederland overvloog en bij wijze van spreken op een presenteerblaadje aanreikte. 250, met andere woorden niet alle 426 Palestijnse kinderen worden vrijgelaten en toch een ‘gebaar van goede wil.’
Beste collega’s, als jullie niets onderzoeken en alle propaganda napraten, maken jullie je mede verantwoordelijk voor de Israëlische terreur tegen de Palestijnse burgerbevolking. Mijn vraag is: waarom laten jullie je zo gemakkelijk gebruiken door de Israëlische propaganda? Waarom geven jullie niet zoals bijvoorbeeld de BBC World Service achtergrondinformatie, de context van de strijd in de bezette gebieden? Wat weerhoudt jullie?
Zie: http://www.talliq.nl/Index_Publiciteit.htm En
http://www.dci-pal.org/english/home.cfm

250. Is Marwan Barghouti 1 van de 250 Palestijnen die wordt vrijgelaten? Nee! Voor jullie gemak vertel ik wie Marwan Barghouti is. Dit is wat de BBC over hem schreef:
Profile: Marwan Barghouti
Last Updated: Monday, 13 December, 2004, 08:08 GMT
When the Palestinian uprising broke out in 2000, he led marches to Israeli checkpoints, where riots broke out against Israeli soldiers.
He spurred on Palestinians in speeches at funerals and demonstrations, condoning the use of force to expel Israel from the West Bank and Gaza Strip.
He gained the increasing support of the Palestinian "street" while the more established leaders - close Arafat allies Mahmoud Abbas and Ahmed Qurei - were seen as part of the old guard… He also reportedly counts left-wing Israelis among his friends.’
Zie: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/1473585.stm
Dan nu de vraag waarom de Israelische regering Marwan Barghouti niet vrijlaat, terwijl hij toch van Fatah is. Het antwoord is simpel: omdat ‘When the Palestinian uprising broke out in 2000, he led marches to Israeli checkpoints, where riots broke out against Israeli soldiers.
He spurred on Palestinians in speeches at funerals and demonstrations, condoning the use of force to expel Israel from the West Bank and Gaza Strip.’
Begrijpen jullie? Omdat Marwan Barghouti het volksverzet tegen de Israelische terreur leidt en net als Hamas en het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog weigert geweld tegen de bezetter te veroordelen. Dat is zijn groot recht ook, want volgens het internationaal recht mag een volk zich gewapend verzetten tegen een bezetter, zolang het geweld geen burgers treft maar uitsluitend militairen. Dat is de ware reden waarom hij door een Israëlische rechtbank tot vijf jaar levenslang veroordeeld. In tegenstelling tot Abbas die door de meerderheid van de Palestijnse bevolking als een corrupte collaborateur wordt gezien, vertegenwoordigt Marwan Barghouti de hoop van het Palestijnse volk. Pas als hij zijn verzet opgeeft, zal Israel hem vrijlaten, maar daarmee zal ook de hoop van het Palestijnse volk verdwijnen. Daarom blijft hij achter tralies en wordt tegelijkertijd Abbas financieel, militair, economisch en politiek gesteund door Israel, de VS, Europa en natuurlijk niet te vergeten de westerse commerciële massamedia. Wat jullie ook verzwijgen is dat de Fatah-kliek rondom Abbas de Israelische eisen gehoorzamen om zo hun eigen corruptie veilig ste kunnen stellen. Zonder de Israelische en westerse steun zijn ze niets.
Ik kan geen andere reden verzinnen waarom jullie geen serieus onderzoek verrichten naar de context van deze politiek dan dat deze informatie het propagandaplaatje onderuit haalt waaraan jullie al die jaren zo naarstig aan meegewerkt hebben door te zwijgen over de dagelijkse Israëlische terreur. Vandaar ook die ruime aandacht van jullie voor Abbas de man die Hamas, de grote winnaar van democratische verkiezingen, buiten een illegale regering houdt en daarmee de politieke wil van de meerderheid van de Palestijnse bevolking negeert, die zelf hoofd is van een door en door corrupte Fatah, de organisatie die door de Palestijnse bevolking werd weggestemd, die ‘met de Verenigde Staten de eisen bespreekt waaraan de regering moet voldoen om een einde te maken aan de boycot tegen de Palestijnse Autoriteit,’ en die zelf speciale ‘privileges’ van de bezetter geniet omdat hij bereid is te luisteren naar de wil van Israel zoals die is vastgelegd in de zogeheten vredesakkoorden en die in de woorden van Shlomo Ben-Ami, de Israelische voormalige minister van Buitenlandse Zaken en de belangsrijkste Israëlische onderhandelaar bij de Camp David bijeenkomsten: ‘were founded on a new colonialist basis, on a life of dependence of one on the other, forever.’ Een opzet die allereerst resulteerde in een verdrievoudiging van de omvang van het door Israel geconfisqueerde Palestijnse land. Maar ook daarover zwijgen jullie. Waarom? Wat is nu jullie werkelijke drijfveer? Wat denken jullie hiermee uiteindelijk te bereiken? Dat het probleem verdwijnt? Net zoals een kind dat zijn ogen dichtknijpt hoopt dat het gevaar verdwijnt?
Is het jullie angst gemarginaliseerd te worden zodra jullie de propaganda weigeren door te geven? Zijn jullie bang daardoor je werk te verliezen terwijl jullie tegelijkertijd een hypotheek hebben, een auto van de zaak, schoolgaande kinderen, regelmatige vakanties en alle emolumenten van een goed leven? Is dat het? Of is het iets anders? Laat ons weten!

1 opmerking:

Sonja zei

Of net zoals een kind dat zijn ogen dichtknijpt denkt dat het onzichtbaar is.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...