donderdag 15 december 2005

Een Onvoorstelbaar Raadsel














Dit is een doodgewone winkelstraat, de ene kant op en de andere kant op, in een doodgewoon dorp waar doodgewone mensen op een doodgewone doordeweekse dag hun doodgewone boodschappen doen. Noordwijk verschilt in niets van al die dorpen in de hele wereld waar mensen proberen met zomin mogelijk kleerscheuren zoveel mogelijk gelukkig te worden. Ze zullen allen eens sterven en dan zal hun nageslacht doodgewoon verder gaan met in wezen dezelfde doodgewone dingen. Hier leven we dan middenin een oneindigheid van tijd en ruimte, waarvan we de oorsprong niet weten en al evenmin de afloop. Al die miljarden mensen rondom ons met dezelfde hoop en verlangen, angst en verbijstering. Zoals de kosmos is opgebouwd zo ziet het atoom eruit. En uiteindelijk begrijpen we er niets van en blijft alles een mysterie. Darwin heeft niets verklaard, hij heeft alleen beschreven. Alles lijkt doodnormaal, maar kijk nog eens, daar lopen we door een onvoorstelbaar raadsel en worden oud en verdwijnen uit zicht. En altijd weer ademt het universum onverstoorbaar door. Doodgewoon, alsof er niets aan de hand is.

1 opmerking:

Anoniem zei

heel goed stuk Stan! Darwin is volgens mij de beste verklaring voor alles wat we aan controversiële dingen waarnemen. Maar de ironie is dat een aggressieve religie als de islam een bepaald evolutionair voordeel voor een bevolkingsgroep op zou kunnen leveren en daarmee het voortbestaan van de bevolkingsgroep en de betreffende ideologie voor een zekere tijd kan verzekeren.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...