maandag 8 november 2010

Peter van Walsum Oud-Diplomaat 34

De NRC die recentelijk nog oud-diplomaat Peter van Walsum het volgende liet beweren:


Behalve in het onwaarschijnlijke geval dat de sinds eind december 2006 stapsgewijs verscherpte sancties Iran alsnog tot andere gedachten brengen, lijkt het bijna onvermijdelijk dat in de loop van 2011 ten minste door de Verenigde Staten militair zal worden ingegrepen.


komt nu ineens met het volgende bericht:

VS: militaire vuist tegen Iran (nog) niet nodig

Melbourne/ washington, 8 nov.

De Verenigde Staten hebben vandaag afstand genomen van de Israëlische positie dat het noodzakelijk is geworden een geloofwaardige militaire vuist tegen Iran te maken om te verhinderen dat Teheran een kernwapen ontwikkelt. Sancties kunnen het werk ook doen.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, zei op een persconferentie in Melbourne dat de internationale economische sancties Iran harder treffen dan het regime had verwacht. „Ik ben het niet eens dat alleen een geloofwaardige militaire dreiging Iran ertoe kan bewegen de actie te ondernemen die nodig is om zijn kernwapenprogramma te beëindigen.” Iran ontkent overigens dat zijn nucleaire programma voor iets anders is bedoeld dan het opwekken van elektriciteit.

De Israëlische premier Netanyahu zei gisteren in New Orleans tegen de Amerikaanse vicepresident Biden dat geloofwaardige militaire dreiging de enige manier is om zeker te stellen dat Iran niet de beschikking krijgt over een kernwapen. Dat meldden Israëlische politieke bronnen.

Sancties zijn weliswaar belangrijk, zei Netanyahu, maar ze hebben tot dusverre niet tot een Iraanse koerswijziging geleid en verzwaring van de internationale druk is noodzakelijk. Israël zegt een Iraanse atoombom te zien als een existentiële bedreiging.

De officiële Amerikaanse positie ten aanzien van Iran is dat alle opties op tafel liggen, zoals Gates ook bevestigde. Maar Amerikaanse functionarissen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de mogelijke consequenties van militaire actie voor de stabiliteit van het Midden-Oosten. Ook Amerikaanse belangen in het gebied zouden doelwit kunnen worden van Iraanse vergelding.

Iran en de ‘5+1’, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) plus Duitsland, maken zich juist op om de onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma te hervatten. Beide zijden hebben zich bereid verklaard weer te gaan praten; Turkije heeft zich aangeboden als plaats van onderhandelingen. (Reuters, AP, AFP)

2 opmerkingen:

Sonja zei

Nou, dat is dus goed nieuws, voor sancties-expert Van Walsum. Wie weet, mag hij nog een laatste 'klapper' maken.

Sonja zei

Opmerkelijk: Van Walsum heeft tegenwoordig een eigen website, maar verzwijgt in zijn profiel dat hij voorzitter was van de Iraq Sanctions Committee:

"Hij diende als ambassadeur in Bangkok (1985-1989), Bonn (1993-1998) en New York (1998-2001). Op de laatste post vertegenwoordigde hij Nederland in de Veiligheidsraad."

Wel meldt hij "...lid van de Commissie van onderzoek besluitvorming Irak (Commissie-Davids) in 2009."

http://www.petervanwalsum.com/profiel

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...