woensdag 16 december 2009

De Israelische Terreur 1053


Wat zou Jezus hebben gedaan?



Felle reactie op oproep Palestijnse christenen

16-12-2009 08:51 | Kerkredactie

NIJKERK – De kerken in Nederland mogen Palestijnse christenen niet steunen als zij Israël demoniseren. Evenmin mogen zij meegaan in hun „propaganda” en „leugens.”

Dat schrijft de organisatie Christenen voor Israël in een felle tegenreactie op het door Palestijnse christenen gepubliceerde Kairosdocument ”Uur van de waarheid: een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden”. In dat document roepen leiders van een groot aantal christelijke denominaties in het Heilige Land christenen wereldwijd op de bezetting door Israël van Palestijnse gebieden als zonde te veroordelen. Bovendien zou die bezetting bestreden moeten worden met economische sancties en een boycot tegen Israël. Het Kairosdocument wordt dinsdag in de Utrechtse Domkerk aangeboden aan voorgangers van diverse Nederlandse kerken.

„Dit Palestijnse christelijke document dringt bij plaatselijke christenen aan op geduld, volharding, hoop en medewerking”, aldus de opstellers van ”Uur van de waarheid”. „Tegelijkertijd roept het de kerken, overheden, individuen en de internationale gemeenschap op om een systeem van economische sancties en boycot van Israël in te stellen. Het document is niet als een actie van wraakneming bedoeld”, aldus de auteurs. „Het doel is juist een rechtvaardige en blijvende vrede te bewerkstelligen die een einde maakt aan de Israëlische bezetting.”

Volgens Christenen voor Israël staat het Kairosdocument vol met propaganda en leugens en ademt het stuk een „Palestijnse bevrijdingstheologie” die ze een „illegitiem heersen over de boodschap van de Bijbel” noemt. De kerken in Nederland zouden daar krachtig stelling tegen moeten nemen. Ook verwijt Christenen voor Israël de Palestijnse theologen met geen woord te reppen over de terreur van moslims ten aanzien van christenen in de Palestijnse gebieden.


http://www.refdag.nl/artikel/1451530/Felle+reactie+op+oproep+Palestijnse+christenen.html


Eenzijdig document Palestijnse theologen biedt weinig nieuws

16-12-2009 08:55 | Wim van Egdom

APELDOORN – Het document van Palestijnse, christelijke theologen ”Uur van de waarheid” is eenzijdig en lijkt het product van theologen die zich geïnspireerd weten door een Palestijnse bevrijdingstheologie. In deze theologie is geen plaats voor Israël als het unieke volk van God dat woont in het land dat hun door God is beloofd.

Het document ”Uur van de waarheid: een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden” is een opvallend initiatief. Zelden hebben zo veel christelijke denominaties in het Heilige Land samen een oproep gedaan aan de christelijke gemeenschap wereldwijd. Tegelijk is het taalgebruik van de opstellers soms wel erg gezwollen en pretentieus. Zo heet de presentatie van het document een „historisch moment van eenheid onder Palestijnse christenen.” En ook de aanduiding ”Palestijns Kairos Initiatief” heeft pretentie. In de eerste plaats omdat Kairos een aanduiding is voor ”het juiste moment” of ”de door God bestemde tijd”. In de tweede plaats omdat het manifest met deze aanduiding teruggrijpt op het Kairosdocument dat in 1985 in Zuid-Afrika werd gepresenteerd als protest tegen de apartheidspolitiek. En daarmee wordt, ten onrechte, het conflict tussen Israël en de Palestijnen vereenzelvigd met de strijd tussen blanken en zwarten in Zuid-Afrika.

In het Palestijnse manifest wordt in korte statements het doel van het document toegelicht. En hoe je ook tegen dit initiatief aankijkt, in het document struikel je over onjuiste voorstellingen van zaken –Israël zorgt ervoor dat de heilige plaatsen in Jeruzalem niet toegankelijk zijn voor niet-Joden–, historische onjuistheden –de Palestijnse strijd tegen Israël is een reactie op de Israëlische bezetting–, een aanvechtbare uitleg van Bijbelteksten –Jezus kwam met een nieuwe leer (Marcus 1:27) en wierp zo een nieuw licht op het Oude Testament– en vaag taalgebruik: „wij geloven dat ons land een universele missie heeft.”

Christenen voor Israël zegt in een reactie op het Kairosdocument dat het stuk een aaneenschakeling is van bekende argumenten, vermengd met de aloude vervangingstheologie. Wie de Bijbelse argumentatie van de opstellers van het document analyseert, kan niet ontkennen dat de organisatie uit Nijkerk hier een punt heeft. In ieder geval is de Bijbelse notie van Israël als het volk van God volledig achter de horizon verdwenen. De kwalificatie ”Palestijnse bevrijdingstheologie” lijkt hier terecht. Bijbelse begrippen als gerechtigheid, bevrijding en vrede hebben in het document vrijwel uitsluitend een horizontale lading.

Het is daarbij maar de vraag hoe breed dit initiatief echt onder Palestijnse en Arabische christenen wordt gedragen. Het lijkt erop dat hier vooral een groep links georiënteerde theologen uit Israël en de Palestijnse gebieden aan het woord is.

Klik hier!

Bij alle kritiek blijft het een feit dat de opstellers van het document een punt hebben als ze er de vinger bij leggen dat christenen wereldwijd zich vaak amper bekommeren om het lot van hun Palestijnse geloofsgenoten. Dat verwijt hebben christenen zich aan te trekken.

Zie ook

Klik hier!

http://www.refdag.nl/artikel/1451532/Eenzijdig+document+Palestijnse+theologen+biedt+weinig+nieuws.html

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...