woensdag 27 juni 2007

Nederland en Afghanistan 134


Ik weet het niet precies, maar het is wel opmerkelijk dat sinds Nederlandse militairen, via Nederlands belastinggeld, de Afghaanse opiummafia annex krijgsheren in het zadel houden, de Afghaanse opiumproductie gigantisch is gestegen. Dezelfde opiumproductie die onder de Taliban drastisch was verminderd. Misschien dat mijn collega's in Den Haag ons christelijk-sociaaldemocratisch kabinet eens wat kritische vragen kunnen stellen. Per slot van rekening worden ze ervoor betaald om irrationaliteit ter discussie te stellen. En misschien kan NOVA-presentator Twan Huys, die eerder in zijn woorden de 'reportersluck' had om president Karzai te interviewen er eens op uit kan trekken, het Afghaanse binnenland in, om dit keer te berichten welke krijgsheren, die Karzai steunen, rijk worden aan de opium. De Volkskrant bericht:

'Nieuw record opiumproductie met dank aan Afghanistan
AP AP
WENEN - De opiumproductie is vorig jaar wereldwijd tot een nieuwe recordhoogte gestegen, vooral door een toename van ongeveer 49 procent in Afghanistan. Dat zegt het in Wenen gevestigde VN-Bureau voor Drugs en Misdaad in een dinsdag verschenen jaarverslag. Het VN-bureau verwacht een verdere toename in het lopende jaar.
Opium is het belangrijkste bestanddeel van heroïne. De productie in Afghanistan nam vorig jaar toe van 4.100 ton naar 6.100 ton. Het Afghaanse aandeel in de wereldwijde productie steeg van 52 procent in 1990 en 70 procent in 2000 tot maar liefst 92 procent in 2006. Het areaal voor de verbouw van papaver – de bloem die de grondstof levert voor opium – groeide in Afghanistan van 104 duizend hectare in 2005 tot 165 duizend hectare in 2006, een toename van 59 procent. De papaverteelt in Afghanistan concentreert zich in het zuiden, voornamelijk in de provincie Helmand.'


Lees verder: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article439435.ece/
Nieuw_record_opiumproductie_met_dank_aan_Afghanistan

Ik hoorde gisteren in het voorbijgaan een bedrag noemen van 700 miljoen euro per jaar dat Nederland jaarlijks moet gaan betalen om de opiummafia annex krijgsheren militair te ondersteunen. Dat moet toch aanleiding kunnen zijn om het kabinet tenminste 1 vraagje hierover te stellen, nietwaar collega's.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...