zaterdag 27 maart 2021

Omtzigt Te Populair om Volksvertegenwoordiger te kunnen zijn

 Het spreekt voor zich dat in het huidige bestel deze man niet te handhaven is als volksvertegenwoordiger.

Bij de Kamerverkiezingen van vorige week heeft CDA-Kamerlid Omtzigt 342.472 voorkeurstemmen gehaald. Dat is van alle niet-lijsttrekkers verreweg het hoogste aantal. Met deze score is Omtzigt op eigen houtje goed voor bijna vijf Kamerzetels. CDA-lijsttrekker Hoekstra kwam op een totaal van 437.240 stemmen, blijkt uit de definitieve uitslag van de verkiezingen die de Kiesraad vandaag bekendmaakte.

Omtzigt stond op de tweede plaats. Over hem was de afgelopen dagen veel te doen in de formatie. Gisteren bleek uit een foto dat verkenner Ollongren een notitie bij zich had waarop stond "positie Omtzigt, functie elders". Het Kamerlid, dat een prominente rol speelde bij het ontrafelen van de kinderopvangtoeslagenaffaire, zit overspannen thuis. Deze week kwam een steuncampagne voor hem op gang nadat in de media berichten waren verschenen waarin partijgenoten over hem uit de school klappen.

Bij de CDA-fractie in Enschede zijn honderden kaarten en tientallen bossen bloemen bezorgd voor Omtzigt, die in de Twentse stad woont.

RTV OOST/TEUN VAN DER VELDEN

Ook de nummer twee van Forum voor Democratie, Van Haga, kreeg veel voorkeurstemmen. Hij kwam tot een totaal van 241.193, slechts z'n 4000 stemmen minder dan lijsttrekker Baudet.

Behalve Omtzigt haalde nog een Kamerlid dat zich intensief met de toeslagenaffaire bemoeit, zelf veel stemmen: SP-Kamerlid Leijten kwam tot 143.924.

De 'voorkeursdrempel', het aantal stemmen dat nodig is om met voorkeurstemmen in de Kamer te komen, was 17.372. In totaal haalden 43 kandidaten dat.

Drie mensen die niet op een verkiesbare plek stonden, kwamen met voorkeurstemmen toch in de Kamer: Bouchallikht en Westerveld van GroenLinks en Koekkoek van Volt. GroenLinks haalt 8 zetels en Bouchallikht (plek 9) en Westerveld (10) scoorden op eigen kracht genoeg stemmen om de nummers 7 en 8 te passeren. Volt krijgt 3 zetels en nummer 4 Koekkoek passeert met voorkeurstemmen nummer 3.

In absolute zin haalde VVD-leider Rutte bij de verkiezingen van alle kandidaten verreweg de meeste stemmen: 1.977.651.

https://nos.nl/artikel/2374253-ruim-342-000-stemmen-voor-omtzigt-goed-voor-bijna-vijf-kamerzetels.html



2 opmerkingen:

AlbertV zei

Onvoorstelbaar dat Rutte bijna 2 mln stemmen heeft gekregen. Twee miljoen geschifte Nederlanders? Twee miljoen medelanders die aan een ernstige vorm van het stockholmsyndroom lijden? Twee miljoen blinden die in de valkuil van een psychopaat zijn gedonderd? Of is er op grove wijze gefraudeerd? (Hoe brutaler de leugen, hoe makkelijker mensen erin geloven.)
Rutte en Kaag zijn tenslotte degenen met zeer nauwe banden met het WEF en de enigen die in Nederland de Great Reset en het Build Back Better programma voortvarend kunnen gaan uitvoeren.

Bauke Jan Douma zei

@AlbertV
Inderdaad nogal sterk. Weten ze daar in de VS-ambassade niet dat we hier geen 200-miljoen stemgerechtigden hebben?