zaterdag 5 maart 2011

Hollandse Amateurs 3


Het is opmerkelijk dat kritische lezers als martijn en sonja even reflexmatig op het begrip 'blondje' reageerden als al die mannen voor wie Yvonne Niersman als Pin Up van de Nederlandse Marine werd en wordt itentoon gesteld. Kijk, de reden waarom een blondje naar wordt ingezet is het feit dat op die manier de strijd in de Derde wereld volledig kan worden gedepolitiseerd. Het gaat niet meer om piraterij, om de groeiende kloof tussen arm en rijk, om verzet tegen de westerse overheersing, om de uitzichtloosheid van veel jongeren daar, er wordt ook geen historische parallel getrokken met het feit dat wij Nederlanders rijk zijn geworden dankzij onder andere diezelfde piraterij in de zestiende en zeventiende eeuw. Piet hein, weet u wel. Nee, de media zijn er nu juist om de burger juist niet te informeren, maar om via beelden (blondjes) de inhoud te verzwijgen. Daar schrijf ik nu al jaren over. Let Op:


EXCLUSIEVE BEELDEN YVONNE NIERSMAN

RTL Nieuws-correspondent Conny Mus interviewde anderhalf jaar geleden helikopterpilote Yvonne Niersman. Zij is een van de Nederlandse militairen die vastzitten in Libië.
videoVideo's

Exclusief interview gevangengenomen pilote (2009)video
Conny Mus op de H.M. Evertsen (2009)video
Vastgenomen pilote eerder in RTL Nieuwsvideo

Piraterij

Conny Mus sprak haar aan boord van de H.M. Evertsen in een reportageserie over de bestrijding van piraterij in de wateren rond Somalië. Na haar tijd op de Evertsen werd Niersman geplaatst op de Tromp, het fregat dat naar Libië is gestuurd om te helpen bij de evacuatie van Nederlanders.

Passie

In het interview vertelt Niersman over haar passie voor het vliegen en waarom ze bij de marine werkt.

Mislukte evacuatie

De pilote en twee andere bemanningsleden van de helikopter zitten nu zes dagen vast. Afgelopen weekend landden ze bij de plaats Sirte om twee mensen te evacueren, maar de autoriteiten pakten hen op. De evacués zijn vrijgelaten door de Libiërs.

Staats-tv

Gisteren zond de Libische staatstelevisie beelden uit van dehelikopter en de bemanning. Ook werden buitgemaakte wapens en navigatiesystemen getoond.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Ik reageerde 'reflexmatig' omdat het gebruik van de term "blondje" in de meeste gevallen een denigrerende stereotypering betreft van vrouwen die blond haar hebben (en zelfs al zijn ze twee meter lang). Dat jij het over het 'beeld' had en niet over de vrouw/de mens, werd pas later duidelijk. Daar moet je secuur mee omgaan, anders krijg je misverstanden. Op de term "Marokkaantje" had ik net zo 'reflexmatig' gereageerd.

Anoniem zei

Kom op Sonja, we kennen Stan. We weten waar hij vandaan komt en, met inachtneming van de geboorte van zijn kleindochter, lijkt het me sterk dat Stan zich plots zou ontpoppen als een seksist. Ik associeerde 'blondje' met 'dom', niet Stan. Hij voorzag, achteraf(!) dat het een mislukte propaganda stunt was. Was de operatie succesvol geweest dan hadden we dagenlang twee blonde helikopterpiloten op onze beeldbuizen gezien. Op vrijwel alle fronten ben ik het met Stan eens, dat betekent tevens dat als ik het niet eens met hem ben ik me bij uitstek geroepen voel daar iets over te zeggen, juist omdat ik zijn mening zo hoog heb zitten. Dit keer zat ik ernaast. Ik denk ook dat Stan niet naïef is en wist dat er reacties zoals de onze zouden komen. We reageren makkelijk en snel, we voelen ons veilig en anoniem vanachter onze beeldschermen*. Maar er is meer in de wereld aan de hand dan blondjes in een helikopter.

Martijn

* (Dit geldt niet voor jou Sonja, jij bent naast Stan een van mijn favorieten!)

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...