vrijdag 14 januari 2011

Uri Rosenthal. Een Nederlandse Minister 20

De Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking, ICCO, laat zich niet chanteren door de dreigementen van de pro-Israel minister van Buitenlandse Zaken.

Persberichten

ICCO wijzigt beleid niet na gesprek minister Rosenthal

13 januari 2011
ICCO sprak vanochtend met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over de financiering door ICCO van de website Electronic Intifada. Het was een pittig en openhartig gesprek, maar ICCO ziet geen reden om haar beleid te wijzigen. Voor haar werk is het internationaal recht de belangrijkste leidraad.
  
Die site biedt volgens de minister een platform aan de oproep voor een boycot van Israël. Het steunen van deze site staat hiermee volgens de minister diametraal tegenover het Nederlands buitenlands beleid. ICCO verschilt hierover van mening met de minister.

Sinds 2005 roepen meer dan 170 Palestijnse en enkele Israëlische organisaties op tot boycot, desinvestering en sancties tegen het Israëlische beleid. Doel is dat Israël zich houdt aan het internationaal recht en de mensenrechten. Omdat de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden voortduurt, is deze druk gerechtvaardigd. Het is een vreedzame en legale manier om de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden te beëindigen en te komen tot een vreedzame en rechtvaardige oplossing.

Achtergronden
In 2004 verklaarde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de door Israel gebouwde muur illegaal is, omdat die voor het grootste deel gebouwd is op Palestijns grondgebied. Het Hof bevestigde verder de illegaliteit van de Israëlische nederzettingen. Het hof riep staten op zich te onthouden van steun aan de bouw van de muur. Deze uitspraak is bevestigd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UN General Assembly resolution A/RES/ES-10/15 of 20 July 2004). Nederland heeft hier vóór gestemd.

Ondanks de uitspraak van het hof en vele VN-resoluties, zet Israël de bouw van de muur en nederzettingen door.

ICCO
ICCO heeft deze oproep tot boycot niet zelf ondertekend. Wel hebben vrijwel alle maatschappelijke Palestijnse organisaties, en sommige Israëlische, die oproep ondertekend, onder wie organisaties die steun ontvangen van ICCO, maar ook van andere Nederlandse organisaties en het ministerie zelf. ICCO steunt het Kairos-document, waarin Palestijnse christenen oproepen om meer druk uit te oefenen tegen het Israëlische beleid.

Voor ICCO zijn internationaal recht en internationale humanitaire verdragen de belangrijkste leidraad. Ook artikel 90 van de Nederlandse grondwet stelt: ,,De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde."

ICCO maakt zich sterk voor mensenrechten en internationaal recht in alle landen waar ze werkt, of dat nou Soedan, Congo, Guatemala of het Midden-Oosten is. ICCO roept dan ook zowel de Palestijnse als Israëlische autoriteiten op de mensenrechten te respecteren. ICCO streeft samen met haar Palestijnse en Israëlische partners naar een duurzame en rechtvaardige vrede voor iedereen: Palestijnen en Israëliërs.

Het is in Nederland goed gebruik dat maatschappelijke organisaties zelfstandig hun beslissingen nemen. ICCO ziet dan ook geen reden haar beleid te wijzigen.



18 opmerkingen:

Sonja zei

Wat ben je vroeg vanmorgen :)

Anoniem zei

Lik mijn Vestje zei

Uri Rosenthal volgt naadloos het beleid van Israël en zijn mensenrechtenbeleid is daardoor hypocriet.

blog vermeld op:
http://indymedia.nl/nl/2011/01/72913.shtml

stan zei

vroeg op pad sonja.

Anoniem zei

Rosenthal op Radio 1 (00:45): regeringsbeleid: "evenwichtige benadering Midden Oosten conflict ... intensivering samenwerking met Israel".

Daar kan hij fijn alle kanten mee op. VVD, Liberaal, Vrijheid, Rechtvaardigheid -- maar nu even niet. "Dader en slachtoffer bij terrorisme & diefstal worden evenwichtig benaderd, en we gaan intensief samenwerken met de terroristen en dieven".

eGast

Anoniem zei

Nee maar, over chantage gesproken! Logisch dat men zich verwant voelt met "opinieleiders". Hoe duister wil je het hebben?



jvdheuvel meent te moeten zeggen:
January 12, 2011 at 2:23 pm



Je mot gewoon NUjij bannen. Seriously.

Wij hebben dit nu gedaan en het is echt heerlijk. Het scheelt wel wat clicks maar je hebt ook al dat gezeik niet.

Wij hebben het nu zo gedaan dat als je vanaf nujij klikt op een link naar ons, de gebruiker een popup (met de boodschap “NUjij staat op de zwarte lijst, voor vragen: info@nujij.nl“) te zien krijgt en vervolgens wordt geredirect naar een cursus lezen voor groep 3.

Als meer bloggers dat zouden doen dan zou NUjij misschien wat minder bizar dictatoriaal opereren.

Of naar de klote gaan. Kan ook natuurlijk.

Anyway het scriptje dat wij hiervoor gebruiken kun je zien in de source, precies onder de HEAD tag, van onze site.

Voor meer info google: krapuul ban nujij

Succes!

anzi

Sonja zei

Ik wilde daar in discussie met Daphne Meijer, die reageerde nergens op, en toen werd ik verbannen.

Anoniem zei

Duister dus, zo ook hun methodes. Wegblijven daar.

anzi

Sonja zei

Rutte kreeg op de persconferentie nog een vraag over het stoppen van de subsidie aan het ICCO. Er werd gevraagd naar voorwaarden en reglementen omtrent het uitgeven van subsidies. Die kende hij niet. Maar hij stelde dat de minister (Rosenthal dus) "een opvatting" had, en die "opvatting", en andere opvattingen van ministers zullen het beleid bepalen.

Anoniem zei

Rosenthal zei het zelf al op Radio 1: bestaande subsidies zijn langlopende toezeggingen die vastliggen. Die kan hij dus niet opeens veranderen. Pas in 2015 kan het kabinet-van-de-dag opnieuw beslissen over verdere subsidie.

eGast

P.S. Kan iemand uitleggen waarom het hier over NUjij gaat?

Anoniem zei

Hoe zit dat met Carmel?

De VVD wil in allerlei landen de vrijheid van meningsuiting en vrije pers propaganderen. Zij betalen mee aan een radio station die nieuws over Iran publiceert,objectief nieuws en geen propaganda.

Nederland geeft geld aan landbouwprojecten in Gaza ,aardbeien en bloemen maar Israel bepaald of die de grens over mogen of niet. Nu laat men Palestijnse aardbeien door en deze worden verkocht door Carmel een Israelische bedrijf.. Wie krijgt het meeste geld,wie heeft handelsvoordelen en waarom kunnen de Palestijnen zelf deze aardbeien niet uitvoeren?

Maar goed,ik hoor Uri Rosenthal nooit over de nederzettingen,slopen van huizen in Oost Jeruzalem,oorlog in Gaza,fascistische Lieberman en het misinformatieve CIDI.

Ik hoor hem ook niet praten over de Christenen voor Israel die mensen steunen die in nederzettingen wonen,die het lot van de Palestijnen verbind aan het oordeel van God die ooit terug zal komen. Zij zullen zich dan moeten onderwerpen aan de enige en ware god,want anders??????

Maar wie van jullie heeft ooit gehoord dat Uri iets heeft gezegd over de vernietiging van olijfbomen,diefstal van water waardoor Israël sier probeert te maken met het groen maken van de woestijn en grote delen van Israël. Heel veel bomen zijn omgekapt of gestolen en staan nu is vredesparken of op andere plekken in Israël.Ik hoor Uri hier nooit iets over zeggen,ook niet over de heksenjacht die men voert tegen kritische joodse organisaties,over het weigeren van kritische geschiedkundigen die Israel willen bezoeken.

Ik heb hem nooit iets horen zeggen over de belastingaftrek die men kan vragen als men via het joods nationaal fonds een boom laat planten,een boom op grondgebied van de Bedoeïenen of Palestijnen.

Uri en de gehele regering,u lapt het internationaal recht aan uw laars en maakt u daar mee zeer ongeloofwaardig.

Hoeveel kernwapens heeft Israel of weet u dit niet,nee u ontkent ook de NL kernwapens op Volkel dus van u hoeven wij geen waarheid te verwachten.

ICCO ga door.

Zie:

Minister Rosenthal moet aftreden omdat hij, in strijd met ...13 jan 2011 ... Krijg zo langzamerhand het idee,dat de joden de baas worden in ... Dan moet Rosenthal consequent zijn en ook alle steun aan Israël stoppen. ...
www.stand.nl/.../minister-rosenthal-moet-aftreden-omdat-hij-strijd-met-internationaal-recht-het-icco-wil-dwi

anzi

Anoniem zei

eGast

Het ging meer over chantage, daar heeft Nujij niets mee te maken.

anzi

Anoniem zei

Zijn voorganger Verhagen had mensenrechten nog als hoogste speerpunt voor zijn beleid. Voor Rosenthal komen die pas op de derde plek. „Ik weet dat het sommigen tegen de borst stuit, maar ik vind dat je niet overal op elk moment ergens achteraan moet jagen. Er zijn ook tal van organisaties en instituten die zich ermee bezighouden.

anzi

Anoniem zei

Angst in Israël voor internationale boycot
14 januari 2011


In Israël groeit de angst voor een internationale boycot, nu het maar niet lukt om het vredesproces op gang te krijgen. In Nederland kwam deze kwestie gisteren nog ter sprake, toen minister Rosenthal ontwikkelingsorganisatie ICCO op de vingers tikte. ICCO steunt een website die oproept tot het boycotten van Israël.

We praten hierover met Alfred Pijpers van Instituut Clingendael en met Hans van den Broek, oud-minister van Buitenlandse Zaken, die onlangs nog een oproep deed tot hardere sancties tegen Israël.


--------------------------------------------------------------------------------

Angst in Israël voor internationale boycot
010:11 / 010:11
Lunch, lunch, NCRV
beluister op Radio 1
De door Sven Kokkelman "deskundige" genoemde Alfred Pijpers beweert dat Israel zich wel degelijk heeft teruggetrokken uit de Palestijnse gebieden en dat de Palestijnen bezig zijn met bouwen van een levensvatbare staat.
Corrie

Sonja zei

"Premier Mark Rutte vindt het terecht dat het kabinet kritisch kijkt naar wat organisaties met hun subsidie van de overheid doen. Wat hem betreft volgt er een stevige dialoog als organisaties dingen met het geld doen "die ons niet bevallen”, waarna zij eventueel gekort worden."

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8740181/___Dialoog_over_subsidies_terecht___.html

Sonja zei

Hoezo ondermijnen we de regering?

http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/7621/Hoezo_ondermijnen_we_de_regering%3F

Sonja zei

Wie gaat Rosenthal als volgende aanpakken: politieke partijen?

Sonja zei

NGO = Non-Govermental Organisation

In Israël is blijkbaar meer vrijheid dan in Nederland:
Supermarkten Israël boycotten Turkije

Vorige maand: 26 Former EU leaders call to sanction and boycott Israel (incl. Solana)

Lucas zei

Een onbevooroordeelde realistische kijk op de wereld en de geschiedenis is natuurlijk altijd meegenomen.


Lou de Jong

(1914-2005)

Nederlands historicus met joodse achtergrond. Een van de weinige vooraanstaande personen die de oorlog bespreekbaar maakten in Nederland en niet als trauma wegstopte. Dat blijkt onder meer uit zijn functie als directeur van het RIOD, een televisieserie over de bezetting die hij presenteerde en een standaardwerk dat hij schreef over de oorlogsjaren. Had grote invloed op het debat over de Tweede Wereldoorlog in ons land.
http://www.vecip.com/default.asp?titel=Jong,%20Lou%20de&onderwerp=1422

Of, zoals Lou de Jong volgens de zoon van Lous tweelingbroer na de oorlog liet weten:

Het is maar beter ook dat je ouders in een concentratiekamp zijn omgekomen. Het was toch niets
geworden. Ze waren toch gescheiden.
http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/3299530/afleveringen/44295324/items/44349926/