zaterdag 15 januari 2011

Israel als een Schurkenstaat 321


De plundering van het Heilige Land


Sinds 1967 zijn talloze artefacten opgegraven en verwijderd uit de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Velen zijn tentoongesteld in Israëlische musea en particuliere collecties, terwijl anderen aan toeristen worden verkocht.

Voor Israël is archeologie is een belangrijk instrument in het ondersteunen zijn territoriale aanspraken op het historische Palestina. Archeologische bevindingen worden gebruikt om eigendom te doen gelden en op de gebieden die ze bezetten en deze te hernoemen.

Palestijnen zien het culturele erfgoed van de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en de Gazastrook als een centraal onderdeel van hun voorouderlijke geboorterecht en het bezit ervan is de sleutel tot het opbouwen van een economie gebaseerd op pelgrimage en toerisme.

Is de verwijdering van de historische schatten uit de bezette gebieden een zaak van cultuurbehoud of het stelen van een erfenis? Welke rol heeft de wetenschap van de archeologie in het Arabisch-Israëlische conflict gespeeld?

Al Jazeera doorzoekt het bewijs, legt de feiten bloot en onthuld een machtsstrijd waarin elke steen betekenis heeft. Meer dan alleen maar bezit, staat de controle van een culturele erfenis op het spel.

Filmmakers, Mariam Shahin en George Azar.



http://zaplog.nl/zaplog/article/de_plundering_van_het_heilige_land#rss

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...