donderdag 13 januari 2011

Femke Halsema. Oef. 16

Mevrouw Halsema verklaarde in haar afscheidsrede als Tweede Kamerlid van Groen Links:

Volksvertegenwoordigers dienen zich beschermd en vrij te weten, ook als zij meningen verkondigen die sommigen tegen de borst stuiten of zelfs ronduit kwetsen. Die bescherming zou niet alleen moeten gelden als zij achter het spreekgestoelte of bij de interruptiemicrofoon staan, maar overal waar zij uit hoofde van hun functie het woord voeren.

Het belangrijkste woord hier is 'functie'. Wat is de 'functie' van een parlementslid? Er allereerst op toezien dat Nederland een democratische rechtstaat blijft waarbij iedereen, letterlijk iedereen, gelijk is voor de wet. De wetten worden gesanctioneerd door de volksvertegenwoordigers omdat ze die belangrijk genoeg vinden om de zaken in Nederland in goede banen te leiden. Het is dus absurd om voor te stellen dat Kamerleden als enigen deze door hen gesanctioneerde en soms zelf voorgestelde wetten mogen gaan schenden. Er zijn algemeen geldende normen en waarden. Waarom moeten die nu door volksvertegenwoordigers geschonden worden? Waarom moeten ze beschermd worden tegen de wet die voor iedereen geldt? Zijn parlementsleden nu dan niet 'vrij' om hun gedachten te formuleren? En geen enkele journalist die vraagt aan Halsema om een concreet voorbeeld te geven.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...