zaterdag 20 juni 2009

Honger in de Wereld 9


De NRC bericht:
VN: ruim miljard hongerlijders wereldwijd
Gepubliceerd: 19 juni 2009 16:26 | Gewijzigd: 19 juni 2009 21:46
Door een onzer redacteuren
Amsterdam, 19 juni. Het aantal ondervoede mensen op de wereld is in een jaar tijd met 100 miljoen mensen gestegen en staat nu op 1,02 miljard. Dit heeft de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) vandaag bekend gemaakt.

De stijging is de grootste groei ooit in een jaar tijd.

„Het stelsel van internationale voedselvoorziening is fragiel en wij zijn kwetsbaar”, zei Jacques Diouf, directeur-generaal van de FAO, vandaag tijdens een persconferentie in Rome. „Graanvoorraden staan op een historisch minimum. Als er nu ergens een natuurramp plaats heeft, zoals een overstroming, zijn we onmiddellijk terug in de situatie van 2007 met voedselrellen in tientallen landen. Honger is een gevaar voor wereldvrede. Voedselzekerheid is een politiek vraagstuk. We hebben een nieuwe voedselordening nodig.”

De twee belangrijkste redenen van de groei van het hongerprobleem zijn de verdubbeling van de voedselprijzen in 2007-2008 en de economische crisis. Ook al zijn de prijzen van granen op de wereldmarkt weer gedaald, in veel ontwikkelingslanden zijn de voedselprijzen nog altijd een derde hoger dan in 2005. Voor armen die gewend zijn tweederde van hun inkomen aan voedsel uit te geven, betekent een dergelijke prijsverhoging dat ze zich niet meer voldoende voedsel kunnen veroorloven.

1 opmerking:

Sonja zei

Behoort het recht op voedsel eigenlijk tot de mensenrechten? En medicijnen? Een dak boven je hoofd?

Antisemitisme? HAHA

  Abu Har al-Goudhadi @HarryVeenendaal · 32 m Geestig. Nauwelijks Kamerleden tijdens het #antisemitismedebat . Donderdag 16:00 uur. Vrijdag ...