maandag 15 juni 2009

Kees Schaepman van de VPRO 4


Kent u Kees Schaepman nog, de eindredacteur van VillaVPRO en ook nog eens hoofdredacteur van de VPRO-Radio? Nadat ik geschreven had dat hij als oud-vakbondsvoorzitter in het kader van de eeuwige bezuinigingen zonder zichtbare moeite freelance VPRO-werknemers op straat had gezet, reageerde hij aldus: 'Hm. Die opdracht is tot mij niet doorgedrongen – bij mijn weten heb ik nooit iemand ontslagen. Daar ben ik eigenlijk wel trots op.' Het opmerkelijke is Schaepman's onnozele veronderstelling dat hij zelfs journalisten met een kluitje in het riet kan sturen.

Nu de werkelijkheid: bij zijn vertrek als VPRO-directeur, de baas van Schaepman dus, gaf begin maart dit jaar Peter Schrurs na tien jaar directeurschap een interview aan de Volkskrant. Ik citeer: 'Het moeilijkst vond hij (Schrurs) de reorganisatie die hij moest doorvoeren... Ik moest personeel verminderen. Programma's werden na drie afleveringen afgeschoten. Daar heb ik van wakker gelegen.' Hij wel, maar de oud vakbondsvoorzitter Schaepman dus niet. En het afschieten van programma's gaat gewoon door. Zonder Schrurs ditmaal, maar nog wel met de volle medewerking van Kees Schaepman. Leest u maar:

Media (49): De doorstart van Wereldnet E-mail
Friday 12 June 2009

Een logisch afbraakproces
Het radioprogramma Wereldnet bestaat op 1 juli twaalf en een half jaar.
Maar er is weinig reden tot feest, want het programma verdwijnt op die datum bij de publieke omroep. Geheel in stijl met het afbraakproces waarvan dit programma sinds de oprichting het slachtoffer is.
Zie media(36) Omroepgekkenhuis Hilversum.

Image
Aansprekende formule
In dit programma spreekt een presentator met Nederlanders die in het buitenland wonen over nieuws dat hier nooit de media haalt of over persoonlijke ervaringen.
Een simpele, doeltreffende en aansprekende formule.
Dat is zeldzaam in Hilversum.
Zo zeldzaam dat je het de nek moet omdraaien.
Het positieve nieuws is dat de Wereldomroep er vrijwel zeker weer een dagelijks programma van gaat maken. Van half tien tot tien uur in de ochtend.
Te beluisteren op de korte golf met een wereldontvanger, maar natuurlijk ook via Internet.
Van Jan Kikkert, eindredacteur van de Wereldomroep ontving ik dit briefje:
Dag Ronald.
Kreeg vandaag je artikel Wereldnet: Geknecht & gemangeld toegestuurd.
Kende het niet, maar het is een mooie illustratie van de gekte en volstrekte willekeur in Hilversum.
Ben sinds 2006 de eindredacteur/presentator van Wereldnet, in den beginne namens VPRO en Wereldomroep op Radio 1/Wereldomroep.
Sinds eind vorig jaar wat radio betreft alleen nog van de Wereldomroep en op internet van de gezamenlijke website www.wereldnet.nl
Het laatste Wereldnetnieuws: de VPRO stopt in juli met Wereldnet.
De Wereldomroep gaat alleen door.
Zoals het er nu naar uitziet met dagelijkse uitzendingen van een half uur.
We leven nog.
Vriendelijke groet
Jan Kikkert (laatste der Mohikanen)

Sorry, geen tijd meer!
Nu moet ik zeggen, dat het de laatste maanden bij de VPRO niet meer om aan te horen was.
Ze hadden het teruggebracht tot elf minuten, waarin twee correspondenten aan bod kwamen.
In de praktijk werd het vaak zeven of acht minuten en hoorde je de presentatoren weinig anders zeggen dan:
Maak het kort
Wil je afronden
Ik onderbreek je even
Sorry, we hebben geen tijd meer.'

Hm, Kees, wat lees ik nu toch allemaal? 'Die opdracht is tot mij niet doorgedrongen – bij mijn weten heb ik nooit iemand ontslagen. Daar ben ik eigenlijk wel trots op.' Geen opdracht gekregen? En dat terwijl Schrurs 'personeel [moest] verminderen'? En nu het programma Wereldnet om zeep helpen? Zonder dat je daartoe opdracht hebt gekregen? Kees, hoe lang ben je van plan door te gaan met jezelf en anderen te bedriegen om zo je eigen positie veilig te stellen? Laat het me weten!

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja Kees, hoe zit dat?? Wat is dat voor gekut bij de VPRO? Gaat solliciteren bij de buren, kan je meer verdienen en zal je je beter thuis voelen in de hapsnapcultuur van de Harry Mensjes.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...