zaterdag 20 juni 2009

Frits van Exter en Zijn Reflexen 2


'Vrij Nederland rectificeert artikel over NIMD

18-06-2009

Vrij Nederland publiceerde op 15 juni op deze website en in het deze week verschenen weekblad (nummer 25) een artikel over het Nederlandse Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD). Het instituut is opgericht door verschillende Nederlandse politieke partijen en is bedoeld om politieke partijen in opkomende democratieën te steunen.

In dit artikel komt een vroegere medewerker, Joshua Sietsma aan het woord. Hij levert kritiek op de werkwijze van het NIMD. Door hem daarbij vermelde feiten blijken, volgens de reacties van het instituut maar ook in tweede instantie van Sietsma zelf, helaas niet juist te zijn.

Vrij Nederland schoot tekort door onvoldoende pogingen in het werk te stellen de beweringen te verifiëren en het instituut niet in de gelegenheid te stellen daarop te reageren.

Vrij Nederland heeft het artikel inmiddels van deze website verwijderd en excuses aan het NIMD aangeboden. Het zal deze rectificatie op de website en in het volgende nummer van Vrij Nederland plaatsen.

Aanleiding voor het artikel was de recente publicatie van een kritisch rapport over het toezicht op het NIMD, waarna de organisatie onder ‘curatele’ is geplaatst van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. De Tweede Kamer besloot deze week dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar het functioneren van het NIMD.

De vroegere medewerker Sietsma (25) deed in VN relaas van zijn ervaringen met het NIMD. Sietsma was lid van de ChristenUnie en ging drie jaar geleden op uitnodiging van het NIMD op reis naar Latijns-Amerika.

Hieronder de rechtzetting in detail:

- Sietsma ontving in Nicaragua en Guatemala geen dagvergoeding van 280 dollar, maar van respectievelijk 183 en 154 dollar.
- Sietsma zei in luxe hotels te hebben geslapen, maar de werkelijke prijs bedroeg niet meer dan 65 dollar per nacht. Bovendien werden de hotelkosten afgetrokken van de dagvergoeding en werd de vergoeding niet door het NIMD betaald maar door de ontwikkelingsorganisatie UNDP.
- Sietsma zei dat hij vooral ‘inhoudsloze ontmoetingen’ had, onder andere met miss Guatemala. Zij was inderdaad aanwezig, op een bijeenkomst waar ook Sietsma was, maar slechts als een van de gasten bij de uitreiking van een prijs door de president van Guatemala aan voormalige leden van jeugdbendes in de sloppenwijken.
- In het artikel zegt Sietsma dat doel en nut van de reis hem ontgingen, maar na afloop schreef hij een verslag dat de reis ‘ons de gelegenheid bood te leren van anderen’ en ‘contacten van onschatbare waarde heeft opgeleverd’.
- Sietsma beweerde ook dat er bij het NIMD geen behoefte was aan een ‘debriefing’, maar behalve het genoemde verslag van zijn hand heeft hij ook een presentatie gehouden over zijn reis bij het NIMD.
- Sietsma beweerde verantwoordelijk te zijn voor de organisatie van programma’s van buitenlandse bezoekers van het instituut, maar hij blijkt uitsluitend betrokken te zijn geweest bij onderdelen waarbij zijn partij, de ChristenUnie, de gastheer was.
- In het stuk zegt Sietsma dat minister Van Middelkoop op kosten van het NIMD naar Marokko is geweest. Op dat moment was hij lid van de Eerste Kamer en in die hoedanigheid is hij voor het NIMD naar Tanzania geweest.
- Sietsma beweert dat de ChristenUnie is betaald voor de reis van Van Middelkoop, het NIMD ontkent dit. Het instituut zegt nooit bij te dragen aan politieke partijen voor missies van politici.
- Sietsma zegt dat er lunchbijeenkomsten zijn georganiseerd waarvoor mensen zijn ingevlogen uit Suriname en Singapore.Dat blijkt niet het geval.
- Directeur Roel von Meijenfeldt zou volgens Sietsma ‘altijd’ business-class vliegen. Daarover is hij in tweede instantie minder stellig. Volgens het instituut houdt de directeur zich aan de richtlijnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en is hij ‘zojuist uit Kenia teruggekeerd per economy class’.

Frits van Exter
hoofdredacteur'

Zie: https://twitter.com/fexter



CHRISTEN UNIE??

3 opmerkingen:

Sonja zei

Niet om het even, maar ik vraag me nu ook ernstig af of het NIMD het verblijf van Voordewind en zijn delegatie in een hotel in een illegale joodse nederzetting heeft betaald...

Unknown zei

Grappig dat zo iemand wel een Hebreeuws-Engelse variant van de naam Jezus als voornaam heeft, maar in die kringen zouden ze die naam zelf nooit hanteren. (De bekende Hay-Soos van de cowboyfilms van de NCRV...).

Als je tekst in het Nederlands wilt hebben op de site van dat NIMD krijg je dit.
Van mijn belastingcenten, kun je daar altijd leuk achteraan zeggen. Met overnachtingen aan een prijs waarvan de gewone Guatemalteek een half jaar moet leven.

Freiheit Freiheit piepsen sie
Freiheit und Democracy....

Hoofd communicatie NIMD zei

Re: als je de tekst in het Nederlands wilt hebben op de site van NIMD...

>> De meeste stukjes voor de NIMD-website worden in het Engels aangeleverd. Als ik die allemaal zou moeten vertalen, kost dat tijd en geld. Van jouw - en mijn - belastingcenten, kan ik daaraan toevoegen. Dus maar niet, dacht ik zo.