maandag 11 mei 2009

De Gekte van Joel Voordewind 8


Twee jaar geleden schreef ik dit:

'Een lezer van deze weblog mailde me het volgende:

'Burghoorn maakt samen met Joop Meijers (AD) onderdeel uit van een educatief reisprogramma in Israël (2006):

"Na een rondleiding bij het Israelische rode kruis, Magen David Adom (de rode davidster) en een bijzonder indrukwekkend verhaal van een vader die zijn dochter verloor bij een terroristische aanslag, spreken we met twee Nederlandse correspondenten in Israel. Joop Meijers (AD) en Alex Burghoorn (Volkskrant) geven ons een kijkje in de keuken van de Nederlandse mediaberichtgeving aan de hand van onze vragen. We praten onder andere over het belang van specifieke woorden. Is het veiligheidsmuur, veiligheidshek of veiligheidsbarriere of gewoon hek of muur? Alex: veiligheidsmuur. Joop: veiligheidsbarriere."

http://www.perspectief.nu/page/9525

Deze reizen worden georganiseerd door het CiJO, de jongerenorganisatie van het CIDI: http://www.cijo.nl/v2/ Ondanks de vredelievende plaatjes op de homepage valt hier iets van de ideologie van deze organisatie te zien: http://www.cijo.nl/v2/default.asp?p=bibliotheek&id=22

Joop Meijers doet wel vaker werk voor het CIDI: http ://www.cidi.nl/info/bk2005-12-20.html en is oud?-voorzitter van de Nederlandse Zionisten Bond. Zijn dochter heeft voor het IDF gewerkt.

Burghoorn en Meijers, als koppel, lichten dus studenten voor (in genoemd geval ChristenUnie-jongeren) over de situatie in, en de Nederlandse verslaggeving over Israël, onder de vlag van het CIDI.' Tot zover de email van de lezer.

November 2000 schreef ik in een artikel voor Vrij Nederland over de tendentieuze berichtgeving van veel correspondenten in Israel. Ik citeerde RTL-correpondent Conny Mus die tegen mij zei dat hij 'eens gebeld was door de dochter van Joop Meijers, correspondent van de Evangelische Omroep en het Algemeen Dagblad, of ik belangstelling had om een leuk verhaal over het Israelische leger te maken. Zij was woordvoerster van het Israelische leger. Dan is er toch sprake van een conflictsituatie. Meijers zelf heeft eens gezegd er moeite mee te hebben om verslag te doen van de bloedbaden veroorzaakt door Israelische militairen.'

Opnieuw attendeert een lezer mij op een verslag op de Perspectief-website van de jongeren van de ChristenUnie:

Israëlreis 2007

Vier PerspectieF-ers zijn momenteel in Israël op uitnodiging van Christenen voor Israël. Ze bezoeken het land om zich voor te bereiden op een debat binnen de ChristenUnie over het conflict in de regio. Mart Keuning, Margreet Schutte, Rogier Kramer en Arie Kuiper doen vanaf deze plek verslag van hun bezigheden.

Woensdag 13 juni

Vandaag rijden we rond in een gepantserde bus. De oude buschauffeur is ingeruild voor een die speciale training heeft gehad. Ook is er een veteraan met een hele lange baard en een M16 die ons bewaakt. De beste man eet trouwens niet. Hij rookt alleen maar. De hoteleigenaar heeft voor ons geregeld dat we bij de militaire stelling mogen kijken die de stad Ariel bewaakt. Een aantal jongens, vaak niet ouder dan wijzelf, leidt ons rond. De rest van de dag bezoeken we bijbelse plaatsen in de Palestijnse gebieden, zoals Silo en de berg Gerezim. Wat opviel was dat wij bij elke checkpoint zonder problemen door konden rijden, terwijl de Palestijnse auto’s in een aparte rij moesten blijven wachten. Terug bij het hotel hebben Margreet en Rogier de mogelijkheid van de schietbaan van harte benut en met een 9mm Uzi een stuk papier om zeep geholpen. ’s Avonds hebben we een hele indrukwekkende lezing gehad van de eigenaren van het hotel in Ariel over de verschillende aanslagen die er zijn gepleegd op het hotel. Een van de eigenaren vertelde dat hij een zelfmoordterrorist heeft gepakt en met gevaar voor eigen leven tegen de grond heeft gedrukt. Toen het gevaar geweken leek te zijn, schoot een van de honderd soldaten die hij zojuist had gered de terrorist nog een keer en bracht daarmee de bom tot ontploffing. Deze man zit nog steeds vol met kogeltjes uit de bom. Voor zijn heldendaad is hem de hoogste militaire onderscheiding toegekend. Ongeacht het feit dat hij een burger is.

Met dit mooie verhaal eindigt ook direct onze reis. Vannacht om half vier vertrekken we weer naar Nederland. Bedankt.

Mart, Margreet, Rogier, Arie http://www.perspectief.nu/nl/israel2007

Inderdaad een 'mooi verhaal', het doden van een 'zelfmoordterrorist'. Maar wat zou Jezus hiervan denken? Zou ook hij het een 'mooi verhaal' vinden Mart, Margreet, Arie en alle andere diep gelovige kinderen van de ChristenUnie? Ik zelf heb als journalist gezien hoe Palestijnse kinderen beschoten werden door Israelische sluipschutters en ik garandeer jullie, vrome kinderen, dat is geen 'mooi verhaal', sterker nog: een stervend kind is gruwelijk om te zien, dat zou zelfs jullie Jezus gruwelijk hebben gevonden. Weten jullie dat een dood joods kind even erg is als een Palestijns dood kind?

Welnu, opmerkelijk is dat twee jaar later nu ook onze volksvertegenwoordiger Joel Voordewind met hetzelfde 'mooie verhaal' komt, zoals we in Trouw kunnen lezen. Kennelijk laat deze joods-Israelische bezetter van Palestijns land aan iedere langskomende christen zijn stigmata zien. Je ziet het voor je, al die gelovigen die zijn huid betasten op zoek naar scherfdeeltjes en dan blij verrast ontdekken dat ze er, verdomd, ook nog zitten. Zo zit 'het beloofde land' van 'het uitverkoren volk' vol 'mooie verhalen' en dat al duizenden jaren lang. Geloofd en geprezen is de Heer in al Zijn Heerlijkheid. Maar nu kennen we het 'mooie verhaal' van die bezetter wel. Volgende keer een ander verhaal, jongelui. Ik heb een adres voor jullie, voor een ander 'mooi verhaal'. Het gaat daarbij om een 12-jarig Palestijns jochie dat bijna al zijn darmen is kwijtgeraakt en zwaar gehandicapt op zijn dood wacht, nadat een door de christelijke God uitverkoren joods-Israelische soldaat hem twee hoge snelheidskogels in zijn buik schoot toen hij met zijn moeder thuis op het balkon stond. Als het jongetje inmiddels niet is gestorven, kan ik zorgen dat jullie zijn 'mooie verhaal' kunnen optekenen. Dan horen jullie en je Nederlandse achterban weer eens iets nieuws. Overigens, zou Jezus hetzelfde hebben gedaan als die joods-Israelische scherpschutter? Bespreken jullie dat eens met de dominee aanstaande zondag.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Who would Jesus bomb?

Anoniem zei

Ongelofelijk! Wat een verwrongen geesten! Een mooi verhaal? Rouwvoet mag zijn kinddossier beter gaan toepassen in eigen kringen. Want waarmee worden die opgevoed,zeg? Geen enkel mededogen, kapotschieten die handel. Het stinkt bij de CU en niet zo misselijk ook!

anzi

Anoniem zei

En zo is het,Andre. Als je uitgaat van de tekst van het liedje, blijven er weinig echte gelovigen over! Kan dat liedje niet doorgestuurd worden naar de CU, misschien dat het ze aan het denken zet?

anzi

Sonja zei

Moe terug van bijbels genoegen

over de Highway 60

waar wij wel mogen rijden

zo prachtig is het daar allemaal

in Shilo op safari geweest

dat vroeger Mateh Binyamin heette

maar wie weet dat nog

wat boeit het ook

achter gepantserd glas

want het is daar gevaarlijk

er vallen wel eens stenen uit de lucht

shalom, waarom toch, Jezus is vrede

de Palestijnen moeten wachten

waar wij wel mogen rijden

wat boeit het ook

hé Rogier ga je mee

naar de schietbaan

IDF-je spelen?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...