zaterdag 23 juni 2007

Wijsheid 18

William Penn and the Indians of Pennsylvania.

Een afbeelding van een van de talloze overeenkomsten en verdragen tussen de blanken en de indianen die door de blanke veroveraars werden geschonden.

'A treaty, in the minds of our people, is an eternal word. Events often make it seem expedient to depart from the pledged word, but we are conscious that the first departure creates a logic for the second departure, until there is nothing left of the word.'
Declaration of Indian Purpose (1961) American Indian Chicago Conference.

Hoe kijkt de rest van de wereld naar ons, blanke westerlingen die met veel tromgeroffel trots belijden dat wij democraten zijn, terwijl de politieke leiders van Europa en de Verenigde Staten tegelijkertijd openlijk en bewust de Palestijnse democratie schenden door de grootste partij, Hamas, te boycotten en de kleinste partij, Fatah, die tijdens democratische verkiezingen was weggestemd, van wapens en geld te voorzien? Zouden onze leiders werkelijk denken dat de rest van de wereld ons respecteert en niet door onze hypocrisie heenkijkt? Of interesseert het de westerse machthebbers niet? Stel uzelf die vraag eens, als u tenminste een rationeel denkend mens meent te zijn, die de democratie en de mensenrechten respecteert. Stel uzelf die vraag zelfs als u irrationeel bent, en de democratie en de mensenrechten niet respecteert. Want wat respecteert u dan?

Geen opmerkingen: