donderdag 21 juni 2007

Palestina 8

'Een Ander Joods Geluid
Gaza: het Westen verantwoordelijk
20-06-2007
De recente gebeurtenissen in Gaza mogen ons niet verrassen.

Begin vorig jaar won Hamas overtuigend de Palestijnse verkiezingen. Deze verkiezingen moesten van het Westen plaatsvinden als stap in de richting van een daadwerkelijk vredesproces, waarin de Palestijnse partners een duidelijk mandaat van de bevolking zouden hebben.
In zeer democratisch verlopen verkiezingen besloot het Palestijnse volk in meerderheid afstand te nemen van de Fatah partij. Fatah was corrupt en had ook niets kunnen betekenen in de oplossing van het conflict met Israël. Israël en zijn bondgenoten vonden Arafat geen gesprekspartner en ook de keurige en op het Westen georiënteerde president Abbas lieten zij met lege handen staan en daarmee was het doodvonnis voor Fatah getekend.

De keuze van Hamas was voor vele Palestijnen overduidelijk een proteststem en geen omslag in de richting van een religieus fundamentalisme. In plaats van dit signaal van de Palestijnse bevolking serieus te nemen koos het Westen ervoor de nieuwe Hamasregering en zelfs de daarop volgende regering van nationale eenheid te boycotten. De boycot heeft voor de Palestijnse bevolking funeste gevolgen gehad. De hoop van Israël en zijn bondgenoten was dat deze ellende de steun voor Hamas zou doen wegsmelten. Israël ging er zelfs toe over Hamas-leden van parlement en regering op te pakken. Allerlei mechanismen werden bedacht om vooral het gehavende Fatah te ondersteunen als tegenwicht voor de invloed van Hamas. Eind vorig jaar werd die steun ook uitgebreid tot het leveren van wapens aan en het versterken van de milities van Fatah. Kortom het Westen was volop bezig alle ingrediënten aan te dragen voor het ontbranden van een strijd tussen Hamas en Fatah en het ontketenen van een burgeroorlog in Palestina.
Het resultaat van deze inspanningen mogen we nu beleven. Het ziet er naar uit dat Hamas als sterkste partij, in ieder geval in Gaza, uit de strijd naar voren is gekomen. In allerijl heeft Amerika de noodregering van Abbas toegezegd de boycot, tenminste die van de Westelijke Jordaanoever op te heffen. Nog steeds wordt dus de verkeerde kaart gespeeld. Israël kan onaangenaam verrast zijn door de overname van Gaza door Hamas, het zal ongetwijfeld in deze nieuwe situatie de mogelijkheden benutten om de wereld te overtuigen dat dit 'terroristische' regiem moet worden aangepakt. Het wachten is op het eerste beste incident, dat het argument biedt om Gaza daadwerkelijk binnen te rollen.

Hoe verder? Er zijn op dit moment even twee Palestijnse 'regeringen'. Hamas heeft zich in het afgelopen jaar bereid verklaard tot onderhandelingen met Israël, mits niet aan voorwaarden vooraf gebonden. Dat lijkt terecht, daar ook Israël op geen enkele wijze heeft laten zien voorwaarden te willen scheppen voor een serieus vredesoverleg. De bouw van de Muur en nederzettingen zijn doorgegaan, feitelijk is een groot gedeelte van Palestina bij Israël ingelijfd en gaat de Palestijnse bevolking gebukt onder een hard militair regiem met blokkades, standrechtelijke executies en politieke gevangenen.

Na de recente gebeurtenissen zal Hamas nog minder bereid zijn zich te voegen naar nieuwe manipulaties van Israël en zijn bondgenoten. Toch ligt het enige recept voor een echte oplossing van het conflict in de bereidheid van Israël om met alle Palestijnse groeperingen in gesprek te gaan. Die bereidheid zal er niet vanzelf komen. Daarvoor is druk nodig van de USA, de EU en de Arabische staten.
Het is in ieder geval te hopen dat de Nederlandse regering tot het besef komt dat de boycot van Hamas een misser van de eerste orde was en dat onze positie van koploper binnen de EU als het gaat om het weigeren van contacten met Hamas ons medeplichtig heeft gemaakt aan de ellende van de Palestijnen. Nederland kan alsnog het initiatief nemen om te komen tot een meer constructieve rol van de EU in het oplossen van dit politieke en menselijke drama.

Bestuur Een Ander Joods Geluid
20 juni 2007
Bron: EAJG'

Geen opmerkingen: