woensdag 20 juni 2007

CIDI Bestuurslid schendt Internationaal Recht


Materieel van Riwal bij de bouw van de
illegale muur in het dorp Al-Khader (13 juni 2007). © B’Tselem

Dick Schalekamp, Jaap Schalekamp en Doron Livnat, the owners of Riwal.
Zie: http://electronicintifada.net/cgi-bin/artman/exec/view.cgi/19/5742

Het CIDI, het Centrum Informatie Documentatie Israel is indirect betrokken geraakt bij het schenden van het internationaal recht, aangezien het bedrijf van CIDI-bestuurslid Doron Livnat meehelpt bij de bouw van de illegale Israelische apartheidsmuur op Palestijns land. Ondertussen weigeren tot nu toe de Nederlandse commerciele massamedia aan dit feit aandacht te besteden, ondanks de persberichten van de United Civilians For Peace en het NIPI, het Nederlands Instituut Palestina/Israel, beide organisaties die zich inspannen voor de mensenrechten.

Persbericht: Nederlands bedrijf Riwal bouwt nog steeds aan illegale Israëlische muur
18 juni 2007

Utrecht, 18 juni 2007. Het Nederlandse kraanverhuurbedrijf Riwal bouwt nog steeds aan de illegale muur, die de Israëlische regering op de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt. Dat is de uitkomst van onderzoek van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem, dat in opdracht van United Civilians for Peace is uitgevoerd.

Op 13 juni jl. trof een medewerker van B’Tselem in Al-Khader, een Palestijns dorp bij Bethlehem, materieel van Riwal aan dat wordt ingezet bij de bouw van de muur. Diverse machines van Riwal waren betrokken bij voorbereidingen voor het plaatsen van de 7-9 meter hoge betonnen delen van de muur, vlakbij een Palestijnse school.

Dat Riwal al eerder betrokken was bij de bouw van de muur bleek op 3 juli 2006 in een uitzending van Netwerk. Daarin was te zien hoe een grote hijskraan van Riwal de muurdelen naast elkaar zette.

United Civilians for Peace (UCP) is onthutst dat het Nederlandse bedrijf nog steeds meebouwt aan de muur, nadat de directie eerder aan de minister van Buitenlandse Zaken had toegezegd geen materieel meer ter beschikking te stellen voor werkzaamheden aan de muur.

Deze toezegging volgde op de publicatie door UCP van een rapport, waarin werd aangetoond dat de Israëlische vestiging van Riwal, die de bouwwerkzaamheden uitvoert, voor 100% eigendom is van het bedrijf Lima Holding te Spijkenisse.

Naar aanleiding van deze constatering drong minister Bot er bij Lima Holding op aan “geheel geen materieel (meer) ter beschikking te stellen voor werkzaamheden aan de barrière.” In antwoord op kamervragen van Bert Koenders (PvdA) had minister Bot eerder al meegedeeld dat de Nederlandse regering van oordeel is “dat de bouw van de barrière op Palestijns grondgebied in strijd is met het internationaal recht. De regering acht het dan ook ongewenst dat een Nederlands bedrijf, op wat voor wijze dan ook, zou bijdragen aan de bouw van deze barrière.”

Naar aanleiding van de constatering van B’Tselem dat Lima Holding/Riwal nog steeds betrokken is bij de bouw van de muur, roept UCP de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van der Hoeven (Economische Zaken) op een diepgaand onderzoek te starten naar de mate waarin en de wijze waarop Lima Holding/Riwal betrokken is bij illegaal beleid van de Israëlische regering, specifiek bij de bouw van de muur op Palestijns grondgebied.

Zie: http://www.unitedcivilians.nl/nl/doc.phtml?p=news&article=244

Persbericht NIPI: CIDI-bestuurslid betrokken bij bouw illegale muur Israël 19 juni 2007
19 juni 2007 Doron Livnat, bestuurslid van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), blijkt betrokken te zijn bij de aanleg van de illegale muur die de Israëlische regering op de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt. Tot deze conclusie komt het Nederlands Instituut Palestina/Israël (NIPI). Doron Livnat is mede-eigenaar van het Nederlandse bedrijf Lima Holding B.V. uit Spijkenisse, dat in Israël onder de merknaam Riwal opereert.

In een uitzending van Netwerk van 3 juli 2006 was gebleken dat materieel van Riwal wordt ingezet bij de bouw van de Israëlische muur, die het Internationaal Gerechtshof in juli 2004 veroordeelde als zijnde illegaal. Naar aanleiding van deze constatering stelde voormalig Kamerlid Bert Koenders (PvdA) kamervragen. In antwoord daarop zei voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot op basis van informatie van Riwal dat Riwal een Israëlisch bedrijf is. Onderzoek van United Civilians for Peace in september 2006 toonde echter aan dat het bewuste bedrijf voor 100% een Nederlands bedrijf is.

Doron Livnat is voor 50% mede-eigenaar van dit bedrijf, dat in Spijkenisse is gevestigd, onder de naam Lima Holding B.V. staat ingeschreven en in Israël onder de merknaam Riwal opereert.

Na druk door voormalig minister Bot deed de directie van Lima Holding/Riwal eind september 2006 de toezegging geen materieel meer ter beschikking te stellen voor werkzaamheden aan de muur. Onderzoek van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem, in opdracht van United Civilians for Peace, toonde deze week echter aan dat Lima Holding/Riwal nog steeds betrokken is bouw van de muur. Het Kamerlid Van Dam (PvdA) heeft inmiddels opgeroepen tot een onderzoek naar deze betrokkenheid.

Het Nederlands Instituut Palestina/Israël (NIPI) is onaangenaam verrast dat een maatschappelijke organisatie als het CIDI, die de oprichting van een levensvatbare Palestijnse staat zegt voor te staan, een bestuurslid heeft dat betrokken is bij de bouw van de illegale muur – een project van de Israëlische regering dat een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk maakt. NIPI roept het CIDI op hierover opheldering te geven en zich van Doron Livnat te distantiëren, indien Livnat niet onmiddellijk alle activiteiten staakt die samenhangen met de bouw van de muur.

NIPI is een stichting die zich op de Nederlandse berichtgeving over het Israëlisch-Palestijnse conflict richt. NIPI’s missie is om in Nederland een evenwichtig en onbevooroordeeld beeld te vestigen van de verhoudingen in en rond het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Tot de uitgangspunten van NIPI behoort de overtuiging dat zowel Israëli’s als Palestijnen recht hebben op een levensvatbare staat en dat de beëindiging van het Israëlisch-Palestijnse conflict gebaseerd moet zijn op de rechten van de mens, het internationale volkenrecht en op naleving van de relevante resoluties van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de VN.
Ik heb het CIDI, dat gefinancierd wordt om propaganda te maken voor Israel, gevraagd waarom het indirect betrokken is geraakt bij het schenden van het internationaal recht en of de organisatie van zins is hier een eind aan te maken. Immers, het Internationaal Gerechtshof heeft in een advisory opinion bepaald dat de bouw van de Israelische muur in strijd is met het internationaal recht. De vraag is waarom het CIDI deze rechterlijke uitspraak niet respecteert.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb je die vraag ook aan Hamas gesteld ? Die schieten in koelen bloede hun landgenoten dood.
Dan ben je lekker bezig.
Voor mij hebben zij hun geloofwaardigheid als gesprekspartner voor vrede definitief verloren.
De ware aard kwam even boven.

stan zei

je bedoelt, omdat de een het doet, mag de ander het ook, zodat het weer recht wordt. bovendien, wij steunen israel en boycotten de meerderheid van de palestijnse bevolking die democratisch op hamas heeft gestemd. blijven nadenken hielke. het denken kent een ratio.

Anoniem zei

Hielke, laat je toch eens beter informeren. Bekijk de wereld niet zo eenzijdig.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...