dinsdag 19 juni 2007

De Commerciele Massamedia 80

Om enige tegenwicht te geven aan de pro-Israel en anti-Palestijnen berichtgeving van de Nederlandse commerciele massamedia heb ik gisteravond dit op feiten berustend artikel naar de NRC gestuurd ter publicatie:

'De Europese Unie gaat Abbas steunen, de man die een staatsgreep heeft gepleegd, de grondwet buiten spel heeft gezet door drie grondwetsartikelen te schenden die voorschrijven dat een nieuwe Palestijnse regering alleen kan aantreden na goedkeuring van het parlement, zijn eigen milities zwaar laat bewapenen door de Amerikanen die op hun beurt weer de Israelische bezetter van Palestijns land steunen, de man die de grote winnaar van democratische verkiezingen Hamas buiten een illegale regering houdt en daarmee de politieke wil van de meerderheid van de Palestijnse bevolking negeert, die zelf hoofd is van een corrupte Fatah, een organisatie die door de Palestijnse bevolking vanwege nepotisme, corruptie en politieke zwakte om voor de Palestijnse zaak op te komen, werd weggestemd. De man die 'met de Verenigde Staten de eisen bespreekt waaraan de regering moet voldoen om een einde te maken aan de boycot tegen de Palestijnse Autoriteit,' en die zelf speciale 'privileges' van de bezetter geniet omdat hij bereid is te luisteren naar de wil van Israel zoals die is vastgelegd in de zogeheten vredesakkoorden, overeenkomsten die in de woorden van Shlomo Ben-Ami, de Israelische voormalige minister van Buitenlandse Zaken: 'were founded on a new colonialist basis, on a life of dependence of one on the other, forever.' Een opzet die allereerst resulteerde in een verdrievoudiging van de omvang van het door Israel geconfisqueerde Palestijnse land. Kortom, de EU steunt namens ons burgers, een kleine groep corrupte gepriviligeerde Palestijnse autoriteiten die tegen de wil van de meerderheid van het Palestijnse volk de macht heeft gegrepen in de kleine Bantoestans waarin Israel de Westbank heeft opgedeeld. Zal het Palestijnse volk nu gedwee naar 'de eisen' van Israel luisteren, zodat nog meer Palestijns land zal worden geconfisqueerd? Nee! Ook deze chantagepolitiek van de EU en de VS zal geen rechtvaardige vrede brengen.

Even de feiten:
Volgens het officiele Verdelingsplan uit 1947 kregen de Palestijnen 47 procent van hun eigen land. Dat werd door het Israelisch expansionisme 22 procent van de 100 procent. 'Oslo Agreement to the Palestinians: 22 percent of the 100 percent. Former Israel Prime Minister Ehud Barak’s offer to the Palestinians: 80 percent of 22 percent. Under Sharon’s ‘Peace Plan’ to the Palestinians in 2000, as well as the ‘Road Map’ of 2002, the Palestinians were offered 42 percent of 80 percent of 22 percent of 100 percent of the land, calculated to be 7.4 percent of the initial 100 percent of land, on condition that:1. Palestinians stop resistance to the occupation, 2. Refugees give up their right of return to their ancestral homes, 3. Palestinians agree to only elect officials acceptable to Bush and Sharon, 4. Palestinians do not object to the ‘wall’ that Sharon is building, 5. Palestinians agree not to claim Jerusalem as their capital.'
Met andere woorden: Israel heeft volgens het VN-Verdelingsplan 47-22 al 25 procent Palestijns land gestolen. Maar zelfs van de resterende 22 procent die de Palestijnen bereid waren te accepteren, wil Israel nog eens een aanzienlijk deel stelen, zo'n 40 procent. Waardoor van de 47 procent die de VN aan de Palestijnen gaf nog zo'n 13 procent over is. 13 procent van de 100 procent van het land waarop hun families tot 1948 vele eeuwen lang woonden. Dit onrecht gaat door dankzij economische, politieke en militaire steun van het Westen. Met als gevolg dat een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk is en zal bestaan uit kleine enclaves omgeven door Israelische wegversperringen, waardoor de Palestijnen niet vrij door hun land kunnen reizen.

David Ben-Goerion, vader des vaderlands van de joodse natie, zei in 1938: ''after the formation of a large army in the wake of the establishment of the state, we will abolish partition and expand to the whole of palestine.'' Al in 1937 schreef hij aan zijn zoon Amos: ‘‘Geen zionist kan afstand doen van ook maar het kleinste gedeelte van het land van Israël. Een joodse staat in een deel van Palestina is geen einde, maar een begin.’’ Het bezit van een eigen stuk grondgebied was, volgens hem, doorslaggevend want juist "daar door vergroten we onze macht en elke machtstoename maakt het mogelijk het land in zijn geheel in handen te krijgen. Het vestigen van een [kleine] staat… zal dienen als een zeer krachtig instrument in onze historische inspanning om het hele land te bevrijden." Aldus de grondlegger van ‘de joodse natie’ die nu bijna 60 jaar later nog steeds weigert aan te geven waar de grenzen van de zionistische staat liggen. De politiek van Ben-Goerion heeft vruchten afgeworpen. Op wat Bantoestans na zal de staat Israel bijna het hele vroegere Palestina gaan beslaan. Dankzij de steun van het christelijke Europa, waarvan het kenmerkende anti-semitisme de ware vader des vaderlands van Israel is. En dat alles ten koste van een ander semitisch volk, de Palestijnen.

Terwijl het Europese geld naar de club van Abbas gaat, de man die een staatsgreep pleegde, leeft 79 procent van de huishoudens in Gaza in diepe armoede en is het werkloosheidscijfer tot 70 procent opgelopen, mede als gevolg van de westerse boycot. Die burgers betalen de rekening van de Europese politiek, tenzij ze hun droom van een levensvatbare Palestijnse staat opgeven. Door Israel te steunen niet te boycotten maakt de Europese Unie de Israelische expansiepolitiek en de bezetting nog steeds mogelijk. Het westerse beleid ten aanzien van de Palestijnse bevolking is totaal failliet. Alleen genocide zal het verzet van de Palestijnen breken. Bovendien dreigt het gevaar van verdrijving van alle Palestijnen uit Eretz Israel, zoals een van de extremistische Israelische regeringspartijen openlijk bepleit. De Palestijnse burgers kunnen geen kant uit, zitten in armoede opgesloten in reservaten en verliezen steeds meer land aan het expansionistische Israel. Desondanks wordt van hen geeist dat ze het verzet opgeven. Zo niet, dan... Ja, wat dan eigenlijk? Wat Israel wil weten we inmiddels, het is uit op zoveel mogelijk en het liefst al het Palestijnse land. Maar wat willen de Europese en Amerikaanse politici? De Palestijnen kunnen niet meer geven dan ze al gegeven hebben. In de Gaza-strook wonen ongeveer 1.4 miljoen Palestijnen op een gebied van 360 vierkante kilometer, dus op het dichtst bevolkte stukje grond op aarde. De bewoners zijn nakomelingen van de Palestijnen die in 1948 tijdens de etnische zuiveringen van Israel verdreven werden uit hun land, zoals gedocumenteerd beschreven wordt door onder andere de Israelische historicus Ilan Pappe in zijn boek 'The Ethnic Cleansing of Palestine'. Dus wat blijft er verder voor hun over? Intussen bericht Wordt Vervolgd, het maandblad van Amnesty International dat er een 'moderne slavernij op de Westbank is ontstaan' en wel omdat 'de Israelische muur industrieparken op de Westbank (deze maand exact veertig jaar bezet) populair [heeft] gemaakt onder Israelische ondernemers. Reden: door de enorme werkloosheid zijn duizenden Palestijnen bereid voor een schijntje aan de slag te gaan. Ook als ze ziek zijn. Want de Israelische arbeidsrechten gelden hier niet. Reportage over moderne slavernij op de Westbank,' een situatie geheel in lijn met de uitspraak van Shlomo Ben-Ami, premier Barak's belangrijkste onderhandelaar bij de Camp David-bijeenkomsten in 2000
dat 'in practice the Oslo Agreements were founded on a new colonialist basis, on a life of dependence of one on the other, forever.' Deze 'moderne slavernij' wordt politiek gesteund door het Westen dat Israel economisch, politiek en militair bevoordeelt ten koste van de Palestijnse burgers. En waarom? Want een ding is duidelijk: het Palestijns verzet zal niet stoppen. Alleen genocide of de massale verdrijving van de Palestijnen zal een 'oplossing' zijn. Het westers beleid is inhumaan, misdadig en volstrekt failliet.

stan van houcke'

Vanochtend kreeg ik deze snelle reactie van de opinieredactie van de NRC:

'Geachte heer Van Houcke,
Dank voor het toezenden van uw bijdrage. We hebben over dit onderwerp echter voor een andere bijdrage gekozen: het opiniestuk van Michel Bôle-Richard uit Le Monde. We zijn van plan dit vandaag te plaatsen. U kunt daarop reageren in een ingezonden brief van maximaal 250 woorden, die vanzelfsprekend opnieuw wordt beoordeeld.
Met vriendelijke groet,
W.H. Weenink, Opinieredactie.'

Ik ben benieuwd en hoopvol gestemd aangezien Michel Bôle-Richard eerder dit artikel schreef:

"We Are Already Dead": Avraham Burg Attacks the Jewish State, the "Zionist Ghetto"by Michel Bôle-Richard

"To define the State of Israel as a Jewish state is the key to its end. A Jewish state is explosive. It's dynamite." These are remarks of the former speaker of the Knesset from 1999 to 2003 and former chairman of the Jewish Agency, Avraham Burg.
Mr. Burg never minced his words, but, in an interview published on Friday, 8 June in the Haaretz daily, this politician turned businessman goes so far as to characterize Israel, the country he left to live in France, as "Zionist ghetto." He believes that it is time to denounce the theory of Theodor Herzl, reckoning that, after the creation of Israel, Zionism should have been abolished. When asked what he thinks of a democratic Jewish State, he says: "People find this very comfortable. It's lovely. It's schmaltzy. It's nostalgic. It's retro. It gives a sense of fullness. But 'Jewish-democratic' is nitroglycerine."
Author of a book, Defeating Hitler, this ex-pillar of the pacifist movement Peace Now plans to call into question the Law of Return which makes it possible for any Jew to come to live in Israel. He feels that this law is "the mirror image of Hitler": "I don't want Hitler to define my identity."
This advocate for dialogue with the Palestinians describes Israeli society as "paranoid," thinks that "the separation fence is a fence against paranoia," and opposes "xenophobia." He notes that "We have crossed so many red lines in the past few years." There is, according to him, "a very good chance that a future Knesset in Israel . . . will prohibit sexual relations with Arabs. We are already dead. We haven't received the news yet, but we are dead. It doesn't work anymore."
Mr. Burg compares the state of Israeli society against the Arabs to that of Germany during the rise of Nazism, highlighting "the centrality of militarism in our identity. The place of reserve officers in society. The number of armed Israelis in the streets. Where is this swarm of armed people going? The expressions hurled publicly: 'Arabs out.'"
Defining himself as a citizen of the world, he calls the occupation of the West Bank an "Anschluss" and predicts "an infinite explosion." And to conclude: "The Israeli reality is not exciting. People are not willing to admit it, but Israel has reached the wall. Ask your friends if they are certain their children will live here. How many will say yes? At most 50 percent. In other words, the Israeli elite has already parted with this place. And without an elite there is no nation."

Zie: http://www.monthlyreview.org/mrzine/br090607.html

Voor het hele interview dat Michel Bôle-Richard hierboven heeft samengevat en door de Nederlandse correspondenten in Israel angstvallig is verzwegen, is Ari Shavit’s interview met Avraham Burg: Leaving the Zionist Ghetto, in Haaretz 8 juni 2007 .

Lees verder: http://www.haaretz.com/hasen/spages/868444.html

Ik heb mijn artikel gemaild naar de Volkskrant.

1 opmerking:

Sonja zei

Fijn dat je weer eens een keer een antwoord hebt gehad.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...