vrijdag 19 februari 2010

Jacqueline Maris van de VPRO 6


jacqueline maris heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Jacqueline Maris van de VPRO 2" achtergelaten:

Beste stan

We zijn oud-collega's inderdaad.
Laat mij even de volledige alinea uit mijn blog hier afdrukken: "Terwijl ze dagelijks getuige zijn van elkaars aanwezigheid floreren mythes en het verlangen tot ontmoeting is uitgestorven. Hoe kan het ooit vrede zijn als buren elkaar niet kennen en de wildste ideeen over elkaar hebben, als ze denken het alleenrecht op de grond te hebben. Dat laatste geldt – moet ik helaas zeggen – vooral voor de joodse kolonisten en de staat Israel. LET OP: ** Want de Palestijnen die ik in het noorden en nu tijdens mijn verblijf in Artas ontmoette, zijn murw geslagen. ** Daarover gaat onze uitzending op 11 maart. (einde citaat)
Dat HELAAS dat jou en de jouwen zo ergert, slaat op het feit dat ik het pijnlijk vind te constateren dat de strijd lijkt te zijn opgegeven. Ze lijken het recht op het inmiddels dicht bebouwde land te hebben opgegeven. Dat een volk dat het internationaal recht meervoudig aan zijn kant heeft staan toch de realiteit (namelijk bezetting, landroof en moord zelfs - komt in deel 4 aan de orde dus blijf luisteren!)accepteert en de strijd lijkt te hebben opgegeven; dat is wat mij triest maakt.
Het is trouwens niet de eerste keer in de geschiedenis dat onrecht wordt geratificeerd zoals jij je ongetwijfeld bewust bent - denk aan de Schotse settlers in noord-Ierland die tot dusverre hun staatje hebben behouden. En hoe gaat het straks verder met de Chinezen in Tibet en de Javanen in Papua om maar wat voorbeelden te noemen?
Misschien dat de Palestijnen er in het internationale circus nog een schadevergoeding voor hun landverlies uit kunnen slepen. Terugkeer van vluchtelingen lijkt me een lang geleden gepasseerd station.
Kortom, jij hebt kennelijk meer vertrouwen in internationaal recht en universele waarden van rechtvaardigheid dan ik. Vandaar dat 'helaas', omdat ik zou willen dat het zo bij mijn gevoel van rechtvaardigheid aansluitende internationaal recht zou kunnen zegevieren.
Ik zou zeggen: blijf vooral luisteren naar onze programma's dan kom je ook eens uit eerste hand te weten hoe de kolonisten over hun bestaan en hun buren denken.
Groet jacqueline

Beste Jacqueline,

Je schrijft: 'Dat HELAAS dat jou en de jouwen zo ergert slaat op het feit dat ik het pijnlijk vind te constateren dat de strijd lijkt te zijn opgegeven.' Welnu, dat kun je nu wel beweren, maar het staat er niet. Er staat: 'Hoe kan het ooit vrede zijn als buren elkaar niet kennen en de wildste ideeen over elkaar hebben, als ze denken het alleenrecht op de grond te hebben. Dat laatste geldt – moet ik helaas zeggen – vooral voor de joodse kolonisten en de staat Israel.' Kortom, 'buren' meervoud, Palestijnen en Joden dus, die 'elkaar niet kennen en de wildste ideeen over elkaar hebben.' Volgens jou hebben ook de Palestijnen de 'wildste ideeen' over de Joden die hun land stelen. Er staat immers 'vooral', maar dus niet uitsluitend. Met andere woorden, ook de Palestijnen 'denken het alleenrecht op de grond te hebben', net zoals jij denkt het alleenrecht op jouw bezittingen te hebben. Ik vind dat niet zo gek, jij kennelijk wel. Waarom eigenlijk, de Palestijnen hebben toch het alleenrecht op hun eigen grond waar zij en hun families al generatieslang wonen? Of niet soms?

Noem eens een wild idee op die de Palestijnen hebben over de Joodse kolonisten die met een overmacht aan geweld hun land op de Westbank gestolen hebben, en over de joden uit Israel die ikzelf herhaaldelijk met veel terreur te keer heb zien gaan? Ik heb voor mijn ogen een Palestijns kind zien doodschieten, ik heb in het grootste Palestijnse ziekenhuis in Oost-Jeruzalem Palestijnse kinderen zien sterven aan schotwonden. Over welke 'wildste ideeen' heb je het wanneer de officiele Israelische militaire strategie de volgende is: "What happened in the Beirut suburb of Dahiya in 2006 will happen in every village from which shots are fired in the direction of Israel," Eisenkot said to journalists from Yedioth Ahronoth. "We will wield disproportionate power against every village from which shots are fired on Israel, and cause immense damage and destruction. From our perspective, these are military bases. This isn't a suggestion. This is a plan that has already been authorized."

De 'Wildste Ideeen'? Onmiddellijk na het 'buitensporig geweld' begin vorig jaar waarbij meer dan 300 Palestijnse kinderen vermoord werden, omschreef de toenmalige Israelische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni op de radio met gepaste trots het bloedbad in de Gazastrook als Israel 'going wild'. Hoe nu 'Ideeen', Jacqueline? Dit zijn geen 'ideeen'. Dit is de dagelijkse terreur van een bezettingsmacht. Dat je dat niet beseft diskwalificeert je als journalist in dat gebied.

Je schrijft ook dit: 'Ik zou zeggen: blijf vooral luisteren naar onze programma's dan kom je ook eens uit eerste hand te weten hoe de kolonisten over hun bestaan en hun buren denken.'

Jacqueline, dit nu is een geweldige misvatting van je, een enorme overschatting van de rol van de westerse journalistiek. De commerciele pers, en Hilversum is ook commercieel, heeft door internet allang haar monopolie op de berichtgeving verloren. Als ik wil weten wat er nu gebeurt, waar dan ook op de Westbank en zelfs ook in de Gazastrook, dan weet ik dit via internetcontacten binnen vijf minuten. Ik kan bij wijze van spreken zelfs weten wie jij ontmoet op de Westbank. Allemaal informatie die ik 'uit de eerste hand te weten' kom. Daar hebben wereldwijd de internetters allang de radio niet meer voor nodig. En dat 'ook eens', Jacqueline, dacht je nu werkelijk dat ik al mijn informatie al jarenlang indirect weet? Je hebt dan echt de aansluiting met de wereld gemist. Ik weet hier sneller wat op de Westbank gebeurt dan jij, aangezien ik al meer dan vijftien jaar contacten daar heb opgebouwd, zowel in Israel als in Palestina. En niet alleen ik heb dit gedaan, maar talloze internetters. Meer later.


2 opmerkingen:

Lucas zei

"Wat me echter honderd procent meeviel, was dat Bouzerda verklaarde voor een éénstaatsoplossing te zijn met Palestijnen en Israeliërs als gelijkwaardige burgers. En hij was zelfs bereid zich neer te leggen bij het feit dat de Israeliërs in zo’n staat de economische en intellectuele elite zouden vormen – als er maar sprake zou zijn van een seculiere staat met gelijke kansen voor iedereen, inclusief Palestijnen.

Dan vind ik het onbegrijpelijk dat Knoop aan het einde van de uitzending bleef volhouden dat Bouzerda “in hoge mate onverdraagzaam” is en de vernietiging van Israel zou prediken. Kom op, Bouzerda was in het gesprek toegeeflijker dan ik ‘m ooit had gezien. Ik zou bijna zeggen dat hij verzoenlijke taal sprak. Waarom moet Knoop hem dan slechter afschilderen dan hij werkelijk is?"

http://www.frontaalnaakt.nl/archives/loser.html

http://www.hetgesprek.nl/archief/3376/

Anoniem zei

Knoop bevindt zich nog in het Mententijdperk, achterhaald, nare man.

anzi

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...